Höyryävässä keitossa ei ole kaloreta kuin 58/kcal per annos. Kuva: Laura Riihelä
Höyryävässä keitossa ei ole kaloreta kuin 58/kcal per annos. Kuva: Laura Riihelä

Tässä tammikuisen ruokastartin helpot ohjeet niin keventäjälle kuin voimailijalle. Lisää kasviksia, vähennä kovaa rasvaa ja lusikoi annoksiin sopivasti proteiinia.

LIIKKUJA tarvitsee pitkäkestoista energiaa. Tästä lasagneohjeesta on riisuttu rasva, mutta jäljellä on mainio maku ja kaikki tarpeellinen. Pastalevyt ovat täysjyväpastaa, jauhelihakastike on tehty vähärasvaisesta kalkkunanjauhelihasta (rasvaa 5g/100g) ja mehevä pinaattinen maitokastike on haudutettu rasvattomaan maitoon.

Täältä löydät ohjeen kevyempään kasvis-kalkkunalasagneen!

 

VOIMAILIJA tankkaa urheilun lomassa proteiinia. Se voi olla helposti kulautettu proteiinijuoma, lusikoitava rahka tai lämmin ateria, jossa on huomioitu proteiini. Tomaattien täytteenä on paitsi vähärasvaista proteiinipitoista jauhelihaa myös runsaasti raejuustoa. Makua tulee kapriksista ja tuoreesta oreganosta. Tee kerralla runsas annos, sillä nämä saattavat loppua hetkessä.

Proteiinipitoisten täytettyjen tomaattien ohjeen löydät täältä!

VIRKISTYJÄ janoaa vitamiineja. Lämpimässä ruuassa vitamiinit pysyvät tallessa, kun höyrytät kasviksia, etkä hauduta niitä liian pitkään. Tämä kolmen kaalin pata on varsinainen C-vitamiinipommi. Kaalien vitamiinit pysyvät varmimmin tallessa, kun valmistat ruuan ripeästi hauduttamalla.

Höyrytetyn kana-kasvispadan ohjeen saat täältä!

VEGEILIJÄ ottaa eväät mukaan töihin ja lähtee suoraan töistä treeneihin. Nuudelisalaatti on kätevä eväsruoka. Lisää keitettyjen sobanuudeleiden joukkoon tuoreita kasviksia ja marinoi rapea salaatti inkiväärillä maustetulla kastikkeella.

Rouskuvan nuudelisalaatin ohjeen löydät täältä!

 

KEVENTÄJÄ  rakentaa keiton kasvisliemeen, eikä lorauta joukkoon kookosmaitoa. Sen sijaan keventäjä pilkkoo keittoon runsaasti pinaattia ja lehtikaalia, ripauttaa mauksi juustokuminaa, puristaa tilkan sitruunaa ja silppuaa pinnalle kourallisen korianteria. Keveyen höyryävää keittoa voi syödä vaikka toisenkin kulhollisen.

Vihreän pinaatti-lehtikaalikeiton reseptin löydät täältä!

+ JÄLKKÄRI

Makeaa pitää saada! Granaattiomena-rahkajuoma on huippuherkku. Se rakentuu rahkasta, granaattiomenan siemenistä ja omenamehusta. Samettinen smoothie viimeistelee koko viikon ja käy suhteellisen kevyeksi myös kukkarolle, koska granaattiomenat ovat juuri nyt kohtuuhintaisia.

Hyvän fiiliksen granaattiomena-rahkajuoma löytyy täältä!

Viides perusmaku umami ei tule missään niin hyvin esille kuin japanilaisessa misotahnassa.

Tunnetko jo mison? Se on japanilaista, fermentoiduista eli käyneistä soijapavuista valmistettua paksua tahnaa. Misotahna antaa ruokiin ihanan umamisen, eli täyteläisen ja suolaisen maun. Maailmalla huippukokkien keskuudessa on jo pitkään vallinnut misokuume. Julkkiskokki David Changin miso-suolakinuskijäätelö ihastuttaa New Yorkissa, ja Martha Stewart puolestaan valmistaa miso-voita, jota hän käyttää pastakastikkeena.

Kokosimme neljä suosikkiruokaamme, joissa miso on keskeisessä roolissa. Niiden lisäksi miso on loistomauste muun muassa majoneesiin, vinegrettiin ja hummukseen.

Misoa voi ostaa etnisistä ruokakaupoista tai isoista marketeista. Myynnissa saattaa olla erilaisia misotahnoa. Perussääntö on, että mitä vaaleampi miso, sitä vähemmän aikaa sitä on fermentoitu – ja sitä miedompi on maku.

1. Misolohi-bataattivuoka

Misotahna antaa upean umamisen ja suolaisen maun lohifileille. Makea bataattipeti toimii täydellisenä kontrastina. Misolohi-bataattivuoan ohjeen löydät tästä.

2. Misokeitto ja sobanuudeleita

Mison juureva ja suolainen maku sopii tattarista valmistettujen sobanuudelien kanssa täydellisesti lämmittävään soppaan. Misokeiton ja sobanuudeleiden ohjeen löydät tästä.

3. Vegaanin caesarsalaatti

Vegaaninen caesarsalaatti saa umamia anjoviksen sijaan merilevästä. Miso tuo salaattiin suolaisuutta. Vegaanin caesarsalaatin ohjeen löydät tästä.

4. Nasu dengako eli misomunakoisot

Ruokaisa, misolla aateloitu ja tummaksi paahdettu munakoiso ei jätä lihansyöjääkään kylmäksi. Misomunakoisojen ohjeen löydät tästä.

Viisi ohjetta, jotka ehdit valmistaa milloin tahansa.

Kolme ruokalajia parissakymmenessä minuutissa? Ei voi olla totta. Mutta kyllä vain! Näillä ohjeilla teet alkuruoan minuutissa, pääruoan vartissa, ja kun jälkkärin valmisteluun on edellisenä päivänä käytetty viisi minuuttia, niin se onkin jo valmiina. Minimiponnistuksella maksimitulokseen!

Jos totta puhutaan, niin harvemmin on tarvetta kokata kokonaista menua pikavauhtia. Sen sijaan arkipäivien kiireiden puristuksessa on aina käyttöä maukkaalle ruualle, joka syntyy esimerkiksi viidessä minuutissa. Siksi keräsimme Sopan nopeimmat reseptit. Ne ovat pöydässä suunnilleen siinä ajassa, kun vieraat riisuvat takkinsa tai lapset käyvät pesemässä kädet.

1. Minuutin italialaiset kinkkukierteet

Maailman nopein alkuruoka on hienostunut ja simppeli – ihan niin kuin Italiassa. Se syntyy yksinkertaisesti kääräisemällä täytteet parmankinkkusiivuihin. Ohjeessa täytteeksi ehdotetaan vuohenjuustoa, rucolaa ja sinappia, mutta voit toki valita omat suosikkisi.

Kinkkukierteiden ohjeen löydät täältä.

2. Viiden minuutin tomaattikastike

Tämä kastike on valmis jo ennen kuin pasta on kiehunut! Pyreestä tehty tomaattikastike on niin nopea, että hitaampia hirvittää.

Tomaattikastikeen ohjeen löydät täältä.

3. Nuudelipelastaja

Nuudelipelastaja syntyy myös viidessä minuutissa, ja sen lempinimi on "töitten jälkeen"– joka viittaa siihen, että pitkän työrupeaman jälkeen haluaa jotain superhyvää minimiponnistuksella. Tämä on juuri sitä. Laadukkaat nuudelit, avokadoa ja hieman – japanilaishenkistä luksusta, ja itkettävän hyvää.

Nuudelipelastajan ohjeen löydät täältä.

4. Vartissa valmis broilericurry

Curryt, nehän vaativat mausteiden herättelyä ja liemien keittämistä ja...Joopa joo. Maailman nopein curry syntyy vartissa kaupan valmiiksi grillatusta broilerista ja kukkakaalista, eikä häviä maun puolesta ollenkaan rakkaudella haudutetuille maustepadoille.

Pikacurryn ohjeen löydät täältä.

5. Pikafudge

Pitäähän jotain herkkuakin olla! Maukkaan fudgen voi valmistaa kiireenkin keskellä, sillä se syntyy vain viidessä minuutissa. Fudge jähmettyy itsekseen jääkaapissa yön yli ja seuraavana päivänä pääset herkuttelemaan välittömästi.

Pikafudgen ohjeen löydät täältä.