Glögikauden ehdoton suolainen hittileivonnainen on tyylikäs, mutta edullinen sipulipiirakka. Kokosimme siis parhaat ohjeet yhteen! Mikä parasta, näiden helppojen piiraiden ainekset saattavat löytyä jo keittiöstäsi.

Karamellisoidut pikkupiirakat

Tätä kauniimpia sipulipiirakoita (pääkuvassa) saa hakea. Maun salaisuus on sipulien karamellisointi. Sipuliviipaleet sujautetaan muffinipellin koloihin fariinisokerin, voin ja rosmariinin kanssa. Kun uuni on huolehtinut sipulien makeutumisesta, päälle nostetaan valmistaikinasta leikattu taikinapyörylä. Paistamisen jälkeen muffinipellin päälle toinen pelti ja keikautus, niin kauniit pikkupiiraset putoavat koloistaan. Viimeistele ne camembert-juustolla, eikä kukaan kaipaa muuta herkkua glögin pariksi. Kun käytät vaihdellen puna- ja keltasipulia, saat hauskaa vaihtelua piirakoihin.  

Ison joukon peltipiirakka

Pellillinen sipulipiirakkaa pelastaa silloin, kun huomaat kutsuneesi glögille koko kaveriporukan ja luvanneesi itse huolehtia tarjoilusta. Mureapohjainen, ohut ja pehmeätäytteinen sipulipiirakka suorastaan sulaa suuhun. Isosta sipulipiirakasta saat 16 isoa tai 32 pientä palaa. Piirakan ihanan maun takaa omenasiideri, jossa sipulit hautuvat lauhkeiksi ja makeiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nätti sipuligalette

Älä hämäänny nimestä: uuden sadon sipulipiiras toimii mainiosti myös talven kolkutellessa ovella. Ideana on tehdä pehmeä rahka-voitaikina, johon valkoviiniliemessä pannulla lepytellyt sipulit nostellaan. Yksinkertainen taikina valmistuu parissa minuutissa ja saa levätä jääkaapissa sipulien hauduttelun ajan. Ihana sipulipiirakka on alle tunnissa pöydässä. Jos haluat, voit tehdä piirakan pariksi ohjeesta löytyvän nobis-kastikkeen, mutta glögin kanssa tämä galette toimii hyvin ilmankin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sipulia ja anjovista

Jos haluat piirakkaan sipulien lisäksi muuta makua, luota klassikkoon. Sipuli-anjovispiirakka lainaa ranskalaiselta pissaladière-piirakalta maun, mutta toteutus on muhkeampi. Täytteeseen sujahtaa reippaasti juustoa, kananmunia ja maitoa, jonka voit hyvin vaihtaa kermaan. Tämä piirakka on parhaimmillaan aika pian paistamisen jälkeen, mutta haaleaksi jäähtyneenä, sillä silloin rakenne kestää paremmin paloittelun. 

Kuvat: Tuomas Kolehmainen, Emilia Kolari, Arto Vuohelainen ja Minna Mercke Schmidt.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla