Vuosikertablossaa, suklaa-lakuglögiä vai glühweinia? Soppa365:n raati arvioi talven kausijuomat.

Tämän sesongin uutuusglögeistä löytyy erikoisia makuja, muun muassa mangoa ja lakritsaa. Sopan suuressa kausijuomatestissä perinteiset glögit pitivät silti pintansa. Etukäteen kiihkeästi odotettu maineikkaan Blossa-merkin intialaisvaikutteinen vuosikertaversio sen sijaan osoittautui pieneksi pettymykseksi. Yleisenä huomiona todettiin, että glögien alkoholiprosentit ovat laskussa.

Raadin suosikki: Loimu 2017 Alkoholi 15%, hinta 13,99e (0,75 l)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Selväksi voittajaksi nousi tänä vuonna kotimainen vuosikertaglögi. Kuopiolainen Lignell & Piispanen on valmistanut alholijuomia jo vuodesta 1852. Heidän tuotteisiinsa kuuluu luonnonmarjoista tehtyjä liköörejä ja glögejä. Suomen 100-vuotisjuhlaa juhlistamaan on tänä vuonna valmistettu kaksi Loimu-glögiä: puna- ja valkoviiniversiot. Raatimme suorastaan rakasti punaviiniversiota. Mausteista löytyy kuusenkerkkää ja mesimarjaa, jotka eivät kuitenkaan hallitse lempeää ja tasapainoista glögiä liiaksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tässä ollaan hyvällä tavalla perusasioiden äärellä."

"Tyylikäs ja juhlava. Täydellinen itsenäisyyspäivä voisi olla pullo tätä ja Linnan juhlat."

Kakkossija: Tuike luomu punaviiniglögi 


Alkoholi 11 %, hinta: 4,98e (0,375 l) 

Alkon ainut pikkupullossa myytävä glögi, ja maku on mainio. Pullon koko on täydellinen esimerkiksi kahden hengen mökkiviikonloppua ajatellen. Juoman aromi miellyttää korvapuustifaneja, sillä kardemummaa on reilusti. Alkoholi sen sijaan ei maistu, vaan kokonaisuus on mukavan tasainen.

"Mausteet tulevat lämmitettynä erittäin miellyttävästi esille." 

Pirteä yllättäjä: Tuike Rosé GlögiAlkoholi 8%, hinta 7,98 e (0,75 l)

Roseesta valmistettu glögi ei ole enää aivan uusi ajatus, mutta kyllä se vielä aika modernilta tuntuu. Kyseessä on kenties maailman ainoa rosee, joka kannattaa ehdottomasti nauttia kuumana. Kylmänä juoma maistuu omituiselta, mutta lämmitettynä miellyttävältä. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että ei sitä välttämättä tunnistaisi roseeviiniksi. Kevyenä ja modernina glögivaihtoehtona se kuitenkin toimii kivasti. 

"Tämä pitää juoda läpinäkyvästä lasista, sitten tajuaa että kyseessä on rosee."

"Voisin ostaa tätä kaveriporukkani illanistujaisiin."

Varma suorittaja: Blossa Ekologisk Vinglögg


Alkoholi 10%, hinta 8,29 e (0,75 l)

Blossan luomuglögi luottaa perinteisiin. Se maistuu tavallisuudessaan miellyttävän neutraalilta: tämä sopisi tarjottavaksi silloin, kun pöydässä on monenmoista erilaista syötävää. Kokeile myös drinkkeihin. Pieni neilikan aromi tekee mausta kiinnostavan – ei tämä ihan mehua ole. 

"Mikään tässä ei ärsytä. Hyvä perusglögi."

Korein pullo: The Ugly Glühwein 


Alkoholi 14 %, hinta 10,98 e (0,75 l)

Nyt ei olekaan kyseessä glögi, vaan saksalaistyyppinen hehkuviini. Pullon hauska ulkoasu perustuu maailmanlaajuiseen ilmiöön, humoristisen rumiin villapaitoihin, joihin monissa maissa pukeudutaan joulun aikaan. The Ugly Glühwein on tämän vuoden trendi-ilmiö ja lahjapullo. Valitettavasti maku ei yllä ulkoasun tasolle: juoma on hehkuviiniksi yllättävän makea, ja sivumaku on nahkea. Se muistuttaa pinotage-viinistä, jossa on usein palaneen kumin aromia.

"Samaan aikaan vähän tyly ja makea. Ei suosikkini."

Pieni pettymys: Blossa Old Delhi 2017


Alkoholi 15 %, hinta 13,99 e (0,75 l) 

Blossa on glögimaailman Se Juttu, jonka vuosikertamakua odotetaan vuodesta toiseen: mitä ne ovat tällä kertaa keksineet? Vuonna 2017 aromit tulevat Intiasta. Valkoviinipohjainen glögi sisältää mangoa, chiliä ja juustokuminaa. Ensisiemauksen jälkeen raadissa pohditaan, että tällä juomalla ei sinänsä ole enää kovin paljon tekemistä glögin kanssa. Kivana kausijuoma, mutta edellisiin vuosiin nähden Blossa 2017 on joillekin testaajille pettymys. Mielipiteet tosin jakautuvat: joitakin mausteisen mangon maku miellyttää. Chili ei kovin voimakkaasti erotu joukosta.

"No, miksei vaikka lammaspullien kanssa. Mutta en tarjoaisi tätä glöginä."

Moderniin makuun: Valkia Kuohuva Glögi


Alkoholi 12 % , hinta 11.98 e (0,75 l) 

Kuohuviini ja glögi yhdessä, miksipä ei. Raati suosittelee tarjoamaan juoman erittäin kylmänä. Mausta löytyy häivähdys neilikkaa. Plussaa siitä, että juoma ei ole kovin makea. Tämä sopisi hyvin pikkujoulujen alkumaljaksi, testaajat pohtivat.

"Sille, joka haluaa jotain erilaista."

Flunssapotilaalle: Mustaherukkaglögi 


Alkoholi 4,7 %, 0,75 l

Ainoa alkoholipitoinen marjaglögi, jota löytyy myös ruokakaupoista. Mausta erottuu mummolaa ja marmeladin aromia. Mutta tuoksu, sehän on selvä mustaherukka-finrexin! Erittäin makea juoma ei välttämättä tuo mieleen glögiä, vaan kuuman mehun. 

"Mummoni voisi pitää tästä."

Hiihtoretken jälkeen: Juhla Glögi 


Alkoholi 20 %, hinta 11.98 e (0,75 l) 

Suomessa "juhla" taitaa tarkoittaa alkoholia, ainakin mitä glögeihin tulee. 20-prosenttinen Juhla Glögi on nimittäin testin viinaisin juoma. Sen kyllä haistaa ja maistaakin. Ennemmin kuin "brandylla maustetusta glögistä", kyse onkin raatimme mielestä glögillä maustetusta brandysta. Sillekin on silti aikansa ja paikkansa. Tämä lämmittävä juoma voisi hyvin maistua esimerkiksi hiihtoretken jälkeen, tai vaelluksella, trangialla kuumennettuna. Ja sitäpaitsi: tätä ei tarvitse heittää pois joulun jälkeen. Kun sokeri ja joulumausteet tunkevat korvista ulos, on brandylta maistuva juoma erittäin hyvä vaihtoehto.

"Olisi täydellinen totiin."

Lakufaneille: Lakritsi-suklaaglögi 


Alkoholi 15 %, hinta 9,99 (0,75 l) 

Lakritsi-suklaaglögi jakaa mielipiteet, mutta yhdestä asiasta ollaan yhtä mieltä: se maistuu aivan tämän vuoden trendimakeiselle, suklaa-lakupallolle. Toisille juoma tosin tuo mieleen myös yskänlääkkeen ja salmiakkikossun. Kokeile ja ihastu – tai vihastu! 

"Vaatii kunnon pakkasen."

Sinulle, joka saat punaviinistä päänsäryn: Tuike Luomu Valkoviiniglögi 


Alkoholi 11 %, hinta 8,39 e (0,75 l) 

Kaikki eivät voi juoda punaviiniä, ja siksi on hyvä, että glögeistä löytyy nykyään muitakin vaihtoehtoja. Tuike Luomu Valkoviiniglögi tosin palvelee lähinnä makean valkoviinin ystäviä, sillä juomasta löytyy todella paljon sokeria. Lisäksi pieni kardemumma. 

"Vähän turhan makea, mutta ei sinänsä mitään vikaa." 

P.S. Alkoholittomat glögit arvioidaan omassa testissään, jonka vuoro on pian.

Sisältö jatkuu mainoksen alla