Suppilovahverot piileksivät paraikaa sammaleen alla odottaen poimijaa. Kerää pois ja kokkaa Sopan ihanilla ohjeilla. 

Suppilovahvero on melkeinpä täydellinen sieni. Se ilmestyy metsään heti alkusyksystä ja sitä voi kerätä vielä jäätyneenäkin. Suppilovahveron tunnistaa suppilomaisesta lakistaan yleensä kokemattomampikin sienestäjä, eikä hämäävän samannäköisiä myrkkysieniä tarvitse pelätä. Suppilovahvero voi mennä sekaisin esimerkiksi kosteikkovahveron kanssa, mutta se ei haittaa, sillä molemmat ovat hyviä ruokasieniä. Suppisten sato on myös toukaton ja puhdas. Mikä parasta; suppikset kestävät sekä hölskyvän kuljetuksen muovipussissa että päivien säilytyksen jääkaapissa. Yleensähän sienet muhjuuntuvat helposti ja ne pitää kerätä koriin ja käsitellä mahdollisimman pian.

Suppis piileksii sammaleen alla

Suppilovahveroiden toivossa kannattaa hakeutua paksusammaleisiin rinnekuusikkoihin. Aluksi suppiksia voi olla vaikea huomata, sillä vain suppilomainen lakki pilkottaa pinnalla ja muu osa sienestä on sammaleen peitossa. Mutta kun ”suppissilmä” harjaantuu, keruu on kiitollista: kun löytää yhden suppilovahveron, löytää usein samalla kunnon esiintymän. 

 

Pikakäsittely riittää

Suppilovahverot eivät kaipaa kummempaa esikäsittelyä. Puhdistetut ja halkaistut suppikset voi paistaa suoraan pannulla. Jos saalis on suuri, se pitää säilöä. Yleensä sienet kannattaa aina kuivattaa kasviskuivurissa, mutta ohutmaltoiset suppilovahverot voi kuivattaa halkaistuna huoneenlämmössäkin, esimerkiksi leivinpaperin päällä lattialämmitystä hyödyntäen. Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murenevat käsin puristeltaessa. Suppilovahverot voi myös pakastaa: haihduta ensin ylimääräinen neste kuivassa kuumassa pannussa. 

Jos suppissilmäsi on ollut terässä ja olet löytänyt ämpäritolkulla lakkipäitä, arvostat ohjeita, joihin saa pistettyä paljon sieniä. Kokonainen litra sesongin sieniä uppoaa metsäsienipannariin. 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Metsäsienipannari
Resepti
Metsäsienipannari

Myös pastakastike vaatii paljon sieniä. Suppilovahveroista, omenasta ja pekonista syntyy ihana syksyinen pikapasta.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Suppilovahvero-omenapasta
Resepti
Suppilovahvero-omenapasta

Sienirisotto on klassikko ja suppilovahvero sopii siihen erinomaisesti. Aurinkokuivatut tomaatit säväyttävät samettista risottoa.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Suppilovahverorisotto
Resepti
Suppilovahverorisotto

Risottoon kannattaa yhdistää muitakin sesongin raaka-aineita. Mieto maa-artisokka ja umaminen suppilovahvero ovat hyvä pari.

Suppilovahvero korvaa jauhelihan vege-vorschmackissa. Syvän makuinen sienikastike on täydellinen uuniperunan täyte.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Suppilovahverovorschmack
Resepti
Suppilovahverovorschmack

 

Sienipiirakat kuuluvat syksyyn. Suppilovahvero-homejuustopiirakka on hitti glögin kanssa.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Suppilovahvero-homejuustopiirakka
Resepti
Suppilovahvero-homejuustopiirakka

Kokeile perinteisen piirakan lisäksi suppilovahveroilla ja kylmäsavukinkulla täytettyä tarte flambéeta, eli liekkitorttua. Se on alsacelainen versio pizzasta. 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Suppilovahveropiirakka
Resepti
Suppilovahveropiirakka

Aina sienten ei tarvitse olla pääroolissa. Sunnuntaipadassa suppiksilla ovat pieni, mutta tärkeä osa.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Sunnuntaipata
Resepti
Sunnuntaipata

 

Kertaa vielä, mistä suppikset ja sen kaverit löytyvät.