Nappaa mukaasi silakoita seuraavalla kauppareissullasi, sillä hopeakyljet ovat nyt parhaimmillaan. Nämä kolme maukasta versiota silakkarullista valmistuvat kätevästi arki-iltanakin.

Nyt jos koskaan kannattaa syödä silakoita.

Silakoiden rasvapitoisuus on loppuvuodesta korkeimmillaan, mikä tarkoittaa, että silakat ovat tällä hetkellä maukkaimmillaan ja mehevimmillään.

Silakka on lähikala ja ympäristön kannalta hyvä valinta. WWF:n kalaoppaan mukaan suurin osa suomalaisista silakoista on kalastettu Selkämereltä, jossa kalastus on kestävällä tasolla. MSC-sertifikaatti takaa, että kala on pyydetty kestävästi. Kun puhutaan silakoista, on hyvä muistaa, että Ruokaviraston mukaan lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat saavat syödä isoja, yli 17 cm:n silakoita vain 1-2 kertaa kuussa. Pikkusilakoita rajoitus ei koske.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Älä huuhtele tai liota silakoita ennen niiden valmistamista, vaan pyyhi ne puhtaaksi talouspaperilla. Silakan maukas rasva on vesiliukoista, ja pesu huuhtelee sitä pois. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeile klassisten paistettujen silakoiden lisäksi savujuusto-silakkalaatikkoa ja uunissa paahdettuja pähkinäisiä silakkapihvejä. Silakka sopii hyvin myös eksoottisin ruokiin, kuten intialaisiin patoihin, tulisiin tacoihin tai sushiin.

Jos haluat päästä oikein helpolla, valmista perinteisiä silakkarullia: kääräise silakat rullalle, kaada päälle maustekastike ja anna uunin hoitaa loput. Tarjoa silakkarullat vaikka perunamuusin tai keitettyjen pottujen kanssa. Jos silakoita jää yli, herkuttele loput leivän päällä.

Löydät alta kolme tapaa maustaa silakkarullat. Kokkaisiko ensin sitruuna-, sipuli- vai tillisilakoita?

1. Sitruunasilakat

4 annosta

20 min + kypsennys 40 min

600 g silakkafileitä

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 prk (100 g) sardiineja öljyssä

½ ruukkua timjamia

1 sitruunan mehu

½ dl oliiviöljyä

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Levitä silakkafileet leivinpaperille tai työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Ripottele suola ja pippuri fileille.
  3. Leikkaa sardiinit pieniksi paloiksi. Laita sardiinipala jokaiselle fileelle. Hienonna timjami ja ripottele siitä puolet silakoille.
  4. Kääri fileet rullalle ja laita ne uunivuokaan.
  5. Purista sitruunasta mehu. Sekoita mehu, oliiviöljy ja loppu timjami keskenään. Kaada seos silakoille.
  6. Kypsennä silakoita uunissa 40 minuuttia.

2. Sipulisilakat

4 annosta

20 min + kypsennys 40 min

600 g silakkafileitä

1 tl suolaa

½ tl pippurisekoitusta myllystä

4 kevätsipulinvartta

1 prk (135 g) yrtti-tomaattisosetta

1 dl oliiviöljyä

1 rkl väkiviinaetikkaa

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Levitä silakkafileet leivinpaperille tai työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Ripottele suola ja pippuri fileille.
  3. Kääri fileet rullalle ja laita ne uunivuokaan.
  4. Hienonna kevätsipulit ja ripottele ne kaloille.
  5. Sekoita yrtti-tomaattisose, oliiviöljy ja etikka keskenään. Kaada seos silakoiden päälle.
  6. Kypsennä silakkarullia uunissa 40 minuuttia.

3. Tillisilakat

4 annosta

20 min + kypsennys 40 min

600 g silakkafileitä

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 dl tilliä hienonnettuna

2 dl kuohu- tai ruokakermaa

2 rkl kokojyväsinappia

½ dl kapriksia

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Levitä silakkafileet leivinpaperille tai työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileille suolaa ja rouhi pintaan pippuria.
  3. Hienonna tilli. Ripottele puolet tillistä silakkafileiden päälle.
  4. Kääri fileet rullalle ja laita ne uunivuokaan.
  5. Sekoita kerma, sinappi ja loppu tilli keskenään. Kaada seos silakoiden päälle. Ripottele pinnalle kapriksia.
  6. Kypsennä silakkarullia uunissa 40 minuuttia.

Reseptit: Christina Aaltio

Reseptit on julkaistu Glorian ruoka & viinissä 9/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla