
Lettupannu kuumaksi! Nämä savukalalla täytetyt ruohosipuliletut maistuvat pienenä ateriana tai iltapalana.
Vaikka makeat, kermavaahdolla ja mansikoilla täytetyt räiskäleet ihania ovatkin, joskus lettutarjoilun voi rakennella kokonaan suolaisten täytteiden varaan. Suolaisista letuista saa kesäiltaan mainion pikkuruoan, jonka valmistus onnistuu niin ulkona muurikalla kuin mökkikeittiössä.
Suolainen lettutaikina sopii mainiosti höystettäväksi. Oheisessa ohjeessa taikinaan lisätään hienonnettua ruohosipulia ja sitruunankuoriraastetta.
Vehnäjauhot on vaihdettu ravintorikkaampaan spelttiin, josta letut saavat herkullisen viljaisuutensa. Taikina valmistetaan maidon sijaan veteen. Mukana on kuitenkin desin verran turkkilaista jogurttia, joka antaa lettuihin täyteläisyyttä ja hapokkuutta.
TAIKINA on tarkoituksella löysää. Näin siitä valmistetuista letuista tulee isolla pannulla paistettaessa pitsimäisen ohuita. Yhtä hyvin taikinan voi paistaa pieniksi lettusiksi, kuten kuvassa.
Tärkeintä onnistumisessa on antaa taikinan turvota rauhassa ennen paistamista, jotta jauhot ehtivät sitoa nestettä itseensä. Myöskään paistamisessa ei kannata kiirehtiä. Kun letun antaa paistua rauhassa yhdeltä puoleltaan, se pysyy koossa eikä repeä tai hajoa käännettäessä.
Pannu saa olla kuuma, mutta ei kuitenkaan polttava. Mainion lettujen lisukkeen saa paloitellusta savukalasta, paksusta jogurtista ja kotoisista kesäyrteistä. Täytettä ei tarvitse sekoitella, sillä ainekset ovat sellaisenaan kauniita ja maut saavat erottua toisistaan.
Resepti: Christina Aaltio
Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.