Paahda, raasta, höyrytä tai soseuta. Kukkakaali sopii moneen. Kuva: <span class="photographer">iStock</span>
Paahda, raasta, höyrytä tai soseuta. Kukkakaali sopii moneen. Kuva: iStock

Kukkakaali on saanut ihmevihanneksen statuksen. Eikä ihme, sillä se on kevyt, gluteeniton ja hiilihydraatiton raaka-aine, joka taipuu kaikkeen pizzapohjasta salaattiin.

Paahdettunako paras?

Kokonaisena paahdettu kukkakaali on kuin vegen paisti. Kauniisti ruskettunut, maukkaan mehevä kukkakaali on pöydän keskipiste. Helsinkiläinen Holiday-ravintola tarjoilee kukkakaalin vispatun tahinin kera, mutta sen kastikkeeksi käy myös yrteillä maustettu voi tai vinegretti, kuten tässä reseptissä. Lisukkeena kannatta tarjoilla jotain tuhtia kuten linssipaistosta tai papuja.

Siivuina paahdettu kukkakaali käy myös salaattiin. Esimerkiksi vanilja-kukkakaalisalaatissa paahdetut siivut saavat mausteekseen öljyisen vaniljasoosin ja kaverikseen rucolaa ja kurpitsansiemeniä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pizzaan, riisiksi ja rieskaan

Kukkakaali on keventäjän ja hiilareiden tai gluteenin välttelijän unelma. Pizzaa ja riisiä varten kukkakaali joko raastetaan tai murustetaan monitoimikoneessa. Sen jälkeen se kypsennetään kevyesti. Tässä reseptissä riisin joukkoon paistetaan myös sipulia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pizzaa varten kypsä kukkakaali muru valutetaan ja sen joukkoon sekoitetaan raastettua parmesaania ja yksi muna. Pohja muotoillaan ja paistetaan uunissa rapeaksi. Pizza täytetään normaalisti lempitäytteillä. Tässä kohtaa keventäjä himmaa juustosta! Katso koko resepti täältä!

Rieska on puolestaan muunnelma perunarieskasta. Siinä peruna korvataan muussatulla kukkakaalilla. Koossa taikina pysyy kananmunan ja mantelijauhoripauksen avulla. Rieskoja on helppo muunnella maustamalla niitä yrteillä tai juustolla. Nappaa resepti talteen täältä.

Uudenlaista keittoa (mukana myös terästystä)

Perinteisiä tapoja kukkakaalin nauttimiseen on tietenkin keittona lusikoiminen. Ihan perinteisen keiton sijaan voisit kuitenkin kokeilla kukkakaalishottia. Se on tymäkkä currylla ja limetillä maustettu kukkakaalikeitto, joka tarjotaan haaleana pienistä laseista. Halutessaan sen voi terästää vodkalla.

Perinteisemmän kukkakaalikeiton ystävä turvautukoot tähän samettisen kukkakaalikeiton reseptiin.

Chicken wingsejä kukkakaalista

Yksi hauskimmista kukkakaaliresepteistä on ehdottomasti tulisessa tempurataikinassa pyöräytetyt ja öljyssä rapeaksi uppopaistetut kukkakaalin nuput. Mukavsti polttelevat nuput ovat chicken wingsien vegeversioita, jotka maistuvat tietenkin parhaimmin dipattuna esimerkiksi sinihomejuustodippiin. Katso koko resepti täältä.

Kuvat: Panu Pälviä ja Sami Repo

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla