Texmex-hyllyn tortillalettunen muuttuu helposti pizza-wrapin kuoreksi. Kuva: Pia Inberg.
Texmex-hyllyn tortillalettunen muuttuu helposti pizza-wrapin kuoreksi. Kuva: Pia Inberg.

Eväsleipä on ansainnut paikkansa varsinaisena ruokaklassikkona. Leivän voi napata mukaan ja syödä missä vain, eivätkä täytevaihtoehdot lopu käytännössä koskaan. Tässä viisi maukasta ideaa!

Lempeää lohta ja kipakkaa kaprista

Jos ette ole vielä huomanneet, meillä Sopassa ollaan kovasti tahnojen perään. Yksi maistuvimmista tahnaohjeistamme liittyy tähän lohi-kaprispatonkiin, jolla on paikkansa ruokapöydässä kevyenä lounaana tai iltapalana. Makustelkaapa hetki mielessänne: rapeakuorinen patonki, jonka sisällä on täyteläisen savuista lohitahnaa. Kipakansuolaiset kaprikset tuovat mukavaa särmää haukkaisuihin. Kokeile tahnaa myös uusien perunoiden kanssa!

Lohi-kaprispatongin reseptin saat tästä!

 

Vegen voimapihvi

Kasvispihvit ovat harmillisen usein tympeää juuresraastetta mielikuvituksettomasti maustettuna. Siksi innostuimmekin kovasti, kun löysimme näiden porkkana-kvinoapihvien ohjeen! Kvinoa tekee pihvien rakenteesta hyvä ja antaa niille proteiinia ja täyttävyyttä. Porkkanan ansiota on puolestaan pihvien upea maku ja väri. Kasaa näitä pitaleivän väliin kasvisten, avokadon ja ranskankerman kanssa. Rohkeat lisäävät myös chilikastiketta.

Porkkana-kvinoapihveillä täytettyjen pitaleipien ohjeen saat tästä.

 

Köyhän miehen panini

Texmex-hyllyjen valmis tortillalettu on kiireisen kokin kaveri. Levitä letulle mieleisesi täytteet ja pane hetkeksi uuniin kuumenemaan. "Pizza" on valmis minuuteissa. Tässä wrapissa tortillan sisällä on punaista pestoa, salamia ja rucolaa. Sekä tietenkin juustoa. Paljon juustoa! Kutsumme leikkisästi tätä wrappia köyhän miehen paniniksi. Kun puraiset, tiedät miksi!

Pizza-wrapin reseptin saat tästä.

 

Rinkeli jenkkityylillä

Amerikkalaiset rakastavat bageleitaan, eivätkä muhkeat suomalaiset vesirinkelit häviä jenkkiserkuilleen yhtään. Halkaise rinkeli ja täytä se savulohella, avokadolla ja raikkaalla jogurttikastikkeella. Ärhäkkyyttä rinkeli saa pikapikkelöidyistä vihanneksista, joiden puraisu suorastaan kruunaa lohen ja avokadon täyteläisen yhdistelmän.

Savulohi-avokadobageleiden ohjeen saat tästä.

 

Lettumestarin lempirulla

Koska paistoit viimeksi lettuja? Luultavasti liian kauan sitten. Vanhat kunnon täytetyt ohukaiset eli krepit tarjoavatkin pikavisiitin lapsuuden makuhetkiin. Suolaisten lettujen täytteeksi pannaan tällä kertaa paahtopaistia ja juustoa. Jos olet niin onnekas, että pääset kokkaamaan muurikkapannulla, tee letuista king size -kokoisia!

Paahtopaistikreppien ohjeen saat tästä!

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.