Kuvat
Panu Pälviä, Reetta Pasanen, Mikko Hannula

Onko uunilohi turhan usein sinunkin valintasi viikon kalaruoaksi? Ota tämän jutun vinkit talteen, jos kaipaat vaihtelua.

Kalaa tekisi mieli syödä useammin ja vaihtelevasti. Arkena tutut reseptit vievät kuitenkin helposti voiton ja kaupassa ostoskoriin napataan lohta. Pysähdy hetkeksi tutkailemaan kalatiskin tarjontaa ja kokeile rohkeasti sesongissa olevia kalalajeja! Nämä kypsennysmetodit auttavat sinut alkuun.

1. Nahka rapeaksi pannulla

Rapsakka, hiukan rasvainen ja ihanan makuinen pinta saadaan kalaan muutamalla eri tavalla. Kalafileen, jossa on nahka jäljellä, voi suomustaa ja paistaa rasvassa kuumalla pannulla rapeaksi. Pyydä fileen suomustamista jo kalatiskillä, niin säästyt joka puolelle lentäviltä suomuilta.

Kotona kala on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen kypsennystä. Kala kannattaa myös pyyhkiä talouspaperilla kuivaksi ennen paistamista, jotta säästyy pahimmilta roiskeilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rapean nahkan saamiseksi voi käyttää kahta eri menetelmää. Kylmän pannun menetelmä sopii hyvin paksuille ja rasvaisille kaloille, kuten lohelle. Siinä filee laitetaan kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin ja paistetaan vain yhdeltä puolelta pannun hitaasti lämmetessä. Voi lisätään pannulle vasta aivan lopuksi, ja kuumaa voisulaa lusikoidaan fileen päälle. Nahka pysyy ehjänä ja rapeutuu tasaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ohuemmille ja pienille fileille sopii paremmin kuumalla pannulla kuumassa rasvassa kypsentäminen. On tärkeää kuumentaa pannu kunnolla ja lisätä voi kuumalle pannulle. Kalafileetä painetaan lastalla nahkapuoli kuumaa pannua vasten, jotta se ei pääse kipristelemään, vaan paistuu tasaisesti. Fileen paksuudesta riippuen se käännetään ympäri minuutin tai kahden päästä, ja paistetaan toista puolta vielä parikymmentä sekuntia.

Kuumalla pannulla kypsennys sopii hyvin esimerkiksi siikafileelle. Kokeile menetelmää tässä pannusiian reseptissä.

2. Leivittämällä itsetehtyjä kalapuikkoja

Rapeutta kala-annoksiin saa myös kalan leivittämisellä. Perinteisen korppujauhon sijaan kalan kanssa kannattaa käyttää aasialaista pankojauhoa. Sillä leivityksestä tulee hiukan ilmavampi ja kevyempi, mutta kuitenkin todella rapea.

Kaksinkertaisella leivityksellä saat parhaimman ja pysyvimmän lopputuloksen. Tarvitset kolme kulhoa, joista ensimmäiseen laitetaan mausteet sekä vehnäjauhoja, toiseen vispattu kananmuna ja kolmanteen pankojauhoja.

Kalapalat kuivataan talouspaperilla, kieritellään ensin vehnäjauhoissa, sen jälkeen kananmunassa ja viimeisenä pankojauhoissa. Leivitetyt kalapalat voi paistaa kullankeltaiseksi pannulla tai uppopaistaa noin 175-asteisessa öljyssä.

Yksinkertaisimmillaan leivitetyt kalapalat tarjotaan tietenkin kalapuikkoina perunoiden kera. Leivitetty, rapea kala on kuitenkin omiaan esimerkiksi tacojen täytteenä. Kokeile näitä suomalaisia rieskatacoja, joissa kuha tai muu vaalea kala paistetaan rapeaksi.

3. Leivinpaperi suojaa sotkuilta

Nopeasti, siististi ja ilman ylimääräistä rasvaa? Leivinpaperinyytin sisässä höyrytetty kala vastaa moneen ongelmaan. Tämä kypsennystapa sopii sekä pienille fileille että kokonaiselle kalalle. Kala ei pääse kuivumaan ja siitä tulee täydellisen lohkeavaa.

Kalan kaveriksi voi leivinpaperin sisään lisätä joko pelkät mausteet tai vaihtoehtoisesti koota nyyttiin koko annoksen. Pilkotut lisukekasvikset kypsyvät yhtä aikaa kalan kanssa.

Nyyttiä varten kannattaa valita tarpeeksi iso pala leivinpaperia, jotta reunat saa kieritettyä tiukalle rullalle. Näin höyry ei pääse karkaamaan paketin sisältä. Kala ja muut täytteet kannattaa asettaa suurin piirtein leivinpaperin keskelle.

Valmis, tiukasti suljettu nyytti nostetaan uunipellille ja sitä kypsennetään 200-asteisessa uunissa 15–30 min kalan koosta riippuen. Leivinpaperinyyttiä avatessa on hyvä varoa sisällä olevaa kuumaa höyryä.

Tässä nieriää nyytissä -reseptissä kalan kanssa leivinpaperin sisässä kypsennetään tomaattia ja kesäkurpitsaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla