
Matka Välimerelle on katettu, kun paistat siikafileet timjamivoissa ja mehevöität mustat linssit kirsikkatomaateilla ja rapealla pekonilla.
Moni meistä pyytää siikansa kaupan kalatiskiltä. Silloin kannattaa olla tarkkana, mistä siika on peräisin.
WWF:n kalaoppaassa kehotetaan käyttämään Suomen merialueilta pyydettyä siikaa harkiten. Sen sijaan sisävesistä pyydetty ja kasvatettu siika kuuluu suositeltavien, vihreän valon kalojen listalle.
Oheisessa ohjeessa siika valmistetaan pannulla paistamalla se pikaisesti timjamilla maustetussa voissa. Tarkoitukseen sopivat parhaiten suomustetusta kalasta valmistetut nahalliset fileet, jotka pysyvät hyvin koossa käännettäessä.
Kalan rinnalla on tällä kertaa jotain aivan muuta kuin keitettyjä perunoita. Herkullinen välimerellinen lisuke valmistuu nimittäin mustista belugalinsseistä, jotka haudutetaan kypsiksi ja höystetään lopuksi kirsikkatomaateilla ja paistetulla pekonilla.
Paistettu kala ei kaipaa näin herkullisessa seurassa edes erillistä kastiketta.
Pannusiika ja belugalinssit
Ainekset
Työvaiheet
-
Valmista ensin lisuke. Huuhdo belugalinssit ja kuori valkosipulinkynnet. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää suola, linssit ja valkosipulinkynnet. Keitä kannen alla hiljalleen, kunnes linssit ovat juuri ja juuri kypsiä, noin 20 minuuttia. Valuta tarvittaessa. Jätä valkosipuli linssien joukkoon.
-
Nypi timjamista lehdet ja lisää ne kirsikkatomaattien kanssa linssikattilaan. Suikaloi pekoni ja paista pannussa rapeaksi, noin 5 minuuttia. Lisää pekoni rasvoineen linssien joukkoon ja kuumenna, kunnes tomaatit hieman halkeavat. Siirrä sivuun odottamaan.
-
Pyyhi siikafileet kuiviksi ja mausta suolalla. Leikkaa annospaloiksi.
-
Laita voi ja timjaminoksat pannuun ja kuumenna, kunnes voi kuohuu. Paista siikapaloja voissa nahkapuoli alaspäin pari minuuttia, kunnes nahka on kauniin ruskea ja rapea. Käännä kalat ja paista toiselta puolelta noin puoli minuttia. Mausta mustapippurilla. Tarjoa belugalinssien kanssa.