Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 119 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Matka Välimerelle on katettu, kun paistat siikafileet timjamivoissa ja mehevöität mustat linssit kirsikkatomaateilla ja rapealla pekonilla.

Moni meistä pyytää siikansa kaupan kalatiskiltä. Silloin kannattaa olla tarkkana, mistä siika on peräisin.

WWF:n kalaoppaassa kehotetaan käyttämään Suomen merialueilta pyydettyä siikaa harkiten. Sen sijaan sisävesistä pyydetty ja kasvatettu siika kuuluu suositeltavien, vihreän valon kalojen listalle.

Oheisessa ohjeessa siika valmistetaan pannulla paistamalla se pikaisesti timjamilla maustetussa voissa. Tarkoitukseen sopivat parhaiten suomustetusta kalasta valmistetut nahalliset fileet, jotka pysyvät hyvin koossa käännettäessä.

Kalan rinnalla on tällä kertaa jotain aivan muuta kuin keitettyjä perunoita. Herkullinen välimerellinen lisuke valmistuu nimittäin mustista belugalinsseistä, jotka haudutetaan kypsiksi ja höystetään lopuksi kirsikkatomaateilla ja paistetulla pekonilla.

Paistettu kala ei kaipaa näin herkullisessa seurassa edes erillistä kastiketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Pannusiika ja belugalinssit

Ainekset

600
g
nahallista, suomustettua siikafileetä
1
tl
suolaa
4
rkl
voita
4
timjaminoksaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Belugalinssit
2
dl
belugalinssejä
2
valkosipulinkynttä
5
dl
vettä
1
tl
suolaa
5
timjaminoksaa
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
1
pkt (140 g)
pekonia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin lisuke. Huuhdo belugalinssit ja kuori valkosipulinkynnet. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää suola, linssit ja valkosipulinkynnet. Keitä kannen alla hiljalleen, kunnes linssit ovat juuri ja juuri kypsiä, noin 20 minuuttia. Valuta tarvittaessa. Jätä valkosipuli linssien joukkoon.

  2. Nypi timjamista lehdet ja lisää ne kirsikkatomaattien kanssa linssikattilaan. Suikaloi pekoni ja paista pannussa rapeaksi, noin 5 minuuttia. Lisää pekoni rasvoineen linssien joukkoon ja kuumenna, kunnes tomaatit hieman halkeavat. Siirrä sivuun odottamaan.

  3. Pyyhi siikafileet kuiviksi ja mausta suolalla. Leikkaa annospaloiksi.

  4. Laita voi ja timjaminoksat pannuun ja kuumenna, kunnes voi kuohuu. Paista siikapaloja voissa nahkapuoli alaspäin pari minuuttia, kunnes nahka on kauniin ruskea ja rapea. Käännä kalat ja paista toiselta puolelta noin puoli minuttia. Mausta mustapippurilla. Tarjoa belugalinssien kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssicarbonara

Ainekset

2
dl
kuivattuja belugalinssejä
3
valkosipulinkynttä
1
sipuli
25
g
voita
dl
pastan keitinvettä
2
dl
pecorinojuustoa raastettuna
2 + 1
keltuaista
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)
LISÄKSI
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja keitä ne napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 16–18 minuuttia.

  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kauhaise talteen 1½ dl keitinvettä.

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Paista niitä voissa pari minuuttia. Lisää valutetut linssit ja jatka paistamista pari minuuttia.

  4. Raasta pecorino. Erottele keltuaiset. Yhdistä pastan keitinliemi, kaksi keltuaista ja juustoraaste. Kääntele kuuman pastan joukkoon sipuli-linssiseos ja keltuais-juustoseos. Mausta pippurilla. Tarkista suola.

  5. Laita kolmas keltuainen pastan päälle ja anna sen sekoittua spagetin joukkoon samalla kun pasta annostellaan lautasille.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Purkki sardelleja sulaa pannulle ja antaa pastalle herkullisen suolaisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sardellipasta

Ainekset

400
g
trofie- tai strozzapretipastaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
1
rs (47 g)
sardelleja
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
PANGRATTATO ELI LEIPÄMURU
2
dl
kuivahtanutta leipää paloina
2
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
1
(luomu)sitruuna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin pangrattato. Jauha leipäpalat muruksi monitoimiko­neessa. Paista leipämurua öljyssä pannussa samalla sekoittaen 2–3 mi­nuuttia, kunnes leipä on rapeutunut ja kauniin kullanruskeaa.

  2. Hienonna persilja ja sekoita puolet persiljasta murun joukkoon. Pese sit­ruuna ja raasta sen keltainen kuori­osa leipämurun joukkoon.

  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedes­sä (1 l vettä / 1 tl suolaa).

  4. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy isossa pannussa. Pais­ta siinä valkosipulia sekä sardelleja sekoitellen keskilämmöllä noin 4 mi­nuuttia, kunnes sardellit ovat hieman hajonneet öljyn joukkoon.

  5. Nosta pasta reikäkauhalla suoraan pannulle ja sekoita hyvin. Lisää loput persiljasta. Purista sitruunamehu ja rouhi pippuri joukkoon. Ripottele an­nosten pinnalle reilusti leipämurua. Tarjoa heti.

Vinkki Sardelleja myydään herkku­kaupoissa ja hyvinvarustetuissa mar­keteissa, missä niitä on saatavilla me­tallirasian lisäksi lasipurkeissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Tämä salaatti on saanut inspiraationsa Sisiliassa kasvavista appelsiineista, fenkolista ja punasipulista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sisilialainen salaatti

Ainekset

2
appelsiinia
5
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
pieni punasipuli
1
pullea fenkoli
3–4
mintun oksaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi. Säästä mehu.

  2. Tee appelsiinimehusta ja oliiviöljystä kastike. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

  3. Leikkaa fenkoli ja punasipuli terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kastikkeeseen maustumaan noin 5 minuutiksi.

  4. Kääntele sipuli-fenkoliseos appelsiinilohkojen kanssa keskenään. Levitä salaatti tarjoiluvadille. Nypi mintun oksista lehtiä koristeeksi.

     

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4, noin 16 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lihapullat calabrialaisittain

Ainekset

400
g
possunjauhelihaa (tai sika-nautajauhelihaa)
¾
dl
ndujaa
2
säilöttyä paprikaa
¼
ruukku basilikaa
1
valkosipulinkynsi
1
kananmuna
1
dl
pankojauhoja
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita jauheliha ja nduja kulhoon.

  2. Hienonna paprika, basilika ja kuorittu valkosipulinkynsi.

  3. Riko muna jauhelihan joukkoon ja lisää loput ainekset. Sekoita tasaiseksi. Anna vetäytyä 5 minuuttia.

  4. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin noin 16 pyörykkää. Paista isolla pannulla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia käännellen tai 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kommentit (0)