Vegaaninen voileipäkakku täytetään herne- ja porkkanatahnalla.
Vegaaninen voileipäkakku täytetään herne- ja porkkanatahnalla.

Voileipäkakku on pidetty juhlaherkku, eikä se ole mikään ihme: kakun kaava on simppeli ja helposti muunneltavissa. Ruokatoimittaja Anu Braskin vinkeillä syntyy mehevä kakku, joka osuu monen makuun.

Leivästä se lähtee. Valitse voileipäkakkuun maistuva, vaalea juurileipä tai jyväinen grahamleipä. Yhdistä sen kanssa ruisvuokaleipää, ruissihtileipää tai saaristolaisleipää. Jos käytät paahtoleipää, älä kostuta kakkua lainkaan, vaan tee siitä heti kasaamisen jälkeen tarjottava pikakakku.

Valmista kahden kerroksen kakkuun kaksi täytettä, kolmeen kerrokseen kolme. Papu-, herne- ja kasvissoseet ovat mahtavia pohjia täytteille. Ne pehmentävät leipää, jolloin lisäkosteutta ei juurikaan tarvita.

Purutuntumaa voit lisätä siemenillä, pähkinöillä ja rapeilla kasviksilla. Kokeile myös versoja ja ituja. Kevyesti grillatut paprikat, makea sipuli ja avokado sopivat vegaanisen kakun täytteiksi ja ohut kerros hapankaalia tai suolakurkkua toimii myös. Raikasta tahnat sitruunalla ja yrteillä ja lisää makua tahinilla, pestolla ja maustetahnoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kostuta kakku kevyesti. Mitä höttöisempi leipä, sitä vähemmän kostutusta tarvitaan. Valitse kostutusliemen mausteet täytteisiin sopivaksi. Kokeile esimerkiksi sitruunaa tai limettiä, harissatahnaa, pestoa tai currytahnaa. Myös kurkkujen säilöntäliemi on oiva mauste.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaaleat välikerrokset eivät välttämättä tarvitse kostutusta lainkaan. Levitä ylimmän leipäkerroksen pinnalle kostutusta hieman reilummin.

Anna kakun tekeytyä kylmässä ennen kuorruttamista. Kuorrutteeksi sopii kasvipohjainen tuorejuusto, jonka maustat yrteillä, pestolla, sitruunalla, piparjuurella tai vaikka wasabilla.

Koristeet kertovat sisällöstä. Valitse kakun pinnalle täytteiden aineksia ja täydennä niitä sesongin aineksilla, kuten marjoilla tai syötävillä kukilla.

Näin onnistut

Löydät vegaanisen voileipäkakun ohjeen tästä linkistä:

Kuvat keskeisistä työvaiheista löydät alapuolelta.

1. Kostuta ensimmäinen kerros kevyesti.

2. Lisää väleihin reilusti täytettä, 2–3 eri makua. Pari kerrosta riittää, kun leipä on tuhti ja täyte tahnamaista.

3. Kääri kakku kelmuun, laita vuokaan painon alle ja anna maustua yön yli.

4. Leikkaa vetäytyneestä kakusta reunat pois, kuorruta ja koristele.

Resepti: Anu Brask

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla