Nerokkaan ranskalaisen klassikkoruuan hauduttamiseen sopii tämä alle kympin viini, joka maistuu myös valmiin ruuan kaverina.

Kuva: Alko

 

Mikä? Ranskalainen punaviini Les Grands Arbres 2015, 9,49 e.

Millainen? Marjaisa ja luumuinen. Sopivan hapokas ja maltillisen täyteläinen.

Minkä kanssa? Coq au vin eli "kukkoa viinissä" on yksi tunnetuimpia ranskalaisia ruokia, ja yksinkertaisuudessaan nerokkaimpia: maalaiskana, sienet, kasvikset ja yrtit haudutetaan viinissä, ja niistä syntynyt liemi suurustetaan houkuttelevaksi kastikkeeksi. Hauduttamiseen tarvitaan juuri Les Grands Arbesin tyyppinen sopivan hapokas ja maltillisen täyteläinen viini, joka ei jyrää hienoja makuja alleen vaan korostaa niitä. Samaa viiniä sopii tarjota viinikukon seurana.

Coq au vinin eli kukkoa viinissä reseptin löydät täältä.

Täältä löydät lisää vinkkejä viinin käyttämiseen ruuanlaitossa!

Viinivinkin on kirjoittanut Glorian ruoka & viinin viiniasiantuntija Tuomas Tanttu. Katso lisää pataruuille sopivia viinisuosituksia tammikuun 2017 numerosta!

 

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kun tarvitset pätevää valkoviiniä savustetulle lohikalalle, tartu jenkkiin.

Mikä? Ironstone Chardonnay 2016, 12,50 e, on kuiva, mukavasti paahteinen kalifornialainen valkoviini.

Millainen? Viinin maussa on kypsää omenaa, eksoottisia hedelmiä ja tammista mausteisuutta. Suutuntuma on kypsä ja leveän hedelmäinen. Jälkimaussa on kuitenkin raikastavaa sitrusaromia.

Minkä kanssa? Tämä viini rakastaa vahvaa savuaromia ja on parhaimmillaan savustetun lohen kanssa. Lisäksi se suvaitsee reiluja grilliraitoja ja makean mausteisia kastikkeita.

 

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.