Hapokas ja omenainen valkoviini taittaa raikkaasti sienipiirakan ja -risoton täyteläisyyttä. Tämä syysviini on myös edullinen ostos.

Mikä? Llai Llai Pinot Grigio 2017, 9,38 e, on chileläinen kuiva valkoviini.

Millainen? Viini nostaa kielelle ruokahalua herättäviä omenan, sitrushedelmien ja kukkien aromeja. Kypsän hedelmäinen suutuntuma ja mineraalinen jälkimaku tuovat viiniin vivahteikkuutta.

Minkä kanssa? Raikas valkoviini sopii suolaisten piirakoiden runsaiden makujen vastapainoksi, etenkin jos piirakassa on sieniä, kinkkua ja juustoa. Viinin hapokkuus raikastaa voisen taikinan. Tarjoa myös smetanalla silatun uunilohen tai paistetun lohen ja sienirisoton kanssa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kermaista sienikastiketta ja paistettuja ahvenia? Valitse lasiisi kuiva ja mineraalinen valkoviini.

Mikä? La La Land Pinot Gris 2017, 13,15 e, on hapokas ja kuiva australialainen valkoviini.

Millainen? Viinin runsaassa maussa on päärynää, limettiä ja persikkaa sekä kalaruokiin istuvaa mineraalisuutta.

Minkä kanssa? Pinot gris on aromaattinen valkoinen rypäle, joka on kuin tehty runsaiden kalaruokien seuraan. Tämä viini toimii mainiosti voissa paistetun ja kermaisella sienikastikkeella silatun ahvenen, kuhan tai siian kanssa. Kalan tilalle voi vaihtaa myös possua tai kanaa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.