Leivo hauskat ja maistuvat Lucia-pullat nyt. Katso videolta, miten leivot papin tukan, kirkonportin ja muut persoonalliset muodot.

 

Valon lähettiläs Lucia kruunataan 13.12. Juhlista Lucian päivää jo etukäteen leipomalla herkulliset sahramipullat.

Lucia-pulla hurmaa ulkomuodollaan ja erilaisia muotoja onkin kymmeniä. Yleisin, perinteisin ja helpoin on ässän mallinen pikkupulla. Tavallisia malleja ovat myös hannunvaakuna, pullapoika, pässinpää, papintukka, luciankruunu ja rinkeli.

Sahrami kuuluu olennaisena osana Lucia-pulliin.  Jo pieni ripaus maailman kalleinta maustetta antaa tavalliselle pullataikinalle kauniin keltaisen värin ja maun. Ruotsalaiset lisäävät usein sahramipullataikinaan myös rahkaa antamaan mehevyyttä, mutta tämä on melko moderni tapa. Rusinat pullissa jakavat mielipiteitä, mutta perinteisesti ne kuuluvat Lucia-pullien koristeeksi.

Ohje sahramipullataikinaan löytyy täältä.

Lucia-pullan historia

Lussekatter -pullat ovat kuuluneet Ruotsissa Lucian päivän perinteeseen jo 1700-luvulta. Alun perin sahramipullia leivottiin jo 1600-luvulla Saksassa, josta ne kulkeutuivat Ruotsiin. Lussekatt-nimi ei oikeastaan viittaa Luciaan vaan kissaksi pukeutuneeseen paholaiseen (Lucifer), jota valonvärisillä pullilla erään tarinan mukaan yritettiin häätää.

Lucia-pullia on myynnissä Ruotsissa Lucian päivän tienoilla joka kahvilassa, niitä leivotaan joulumyyjäisiin sekä tietysti kotona nautittavaksi. Ruotsalaiset käyttävät joulun aikaan sahramia myös muissa leivonnaisissa suomalaisia reilummin.

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!