Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun. Voit imeltää perunalaatikon valmiiksi jääkaappiin aatonaattona ja paistaa kypsäksi ennen tarjoilua.
Näin onnistut
- Valitse jauhoisia perunoita Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä. Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy.
- Survo perunat kuumina Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.
- Imellä uunissa Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva uuninlämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
6
30 min + 4 t imeltäminen ja 2 t kypsentäminen
Keskivaikea
Imelletty perunalaatikko
Ainesosat
1
kg
jauhoisia perunoita
vettä keittämiseen
3
rkl
vehnäjauhoja
1
dl
vettä
50
g
voita
4
dl
täysmaitoa
1½
tl
suolaa
½
tl
muskottipähkinää
(2
rkl
siirappia)
Vaiheet
- Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan.
- Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
- Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon.
- Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
- Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi.
- Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.