Hyppää pääsisältöön
Etusivu
Etusivu
Lue digilehtenä
Tilaa

Päävalikko

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Etusivu
Etusivu
Kirjaudu
Lue digilehtenä
Tilaa
Leivonta
Kasvis
Suolainen leivonta
13:50 | 9.2.2021

Palsternakka- ja punajuurisämpylät

Lisää omaan keittokirjaan
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3757 reseptiä
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Shakkimatti! Juurekset antavat sämpylöihin mukavasti makeutta. Näissä ihanissa sisarussämpylöissä maistuvat punajuuri ja palsternakka.

Kaikki tietävät porkkanasämpylät. Samalla periaatteella sämpylätaikinaa voi rikastaa muillakin juuresraasteilla.

Tässä ohjeessa taikinaan lisätään hienoksi raastettua punajuurta ja palsternakkaa. Yhdellä kertaa syntyy siis kahdenlaisia sämpylöitä, sillä taikinaneste jaetaan kahteen osaan ennen raasteiden lisäämistä.

Tällä kertaa sämpylät saavat ja niiden tuleekin kohota yhteen. Erivärisistä taikinoista syntyy sisarussämpylöiden tyylillä hauska shakkiruutuinen sämpyläpelti. Mikä parasta, kaikki sämpylät kypsyvät kerralla, jolloin niiden paistaminen käy vaivattomasti.

Mutta mikä tekee sämpylöistä koukuttavan meheviä? Salaisuus on taikinanesteenä käytetty piimä, joka ei näy valmiissa leivissä, mutta saa ne maistumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
20 kpl
1½ t
Helppo

Palsternakka- ja punajuurisämpylät

Lisää kokoelmaan

Ainesosat

1
pieni palsternakka (1½ dl raastetta)
2
pientä punajuurta (1½ dl raastetta)
5
dl
piimää
50
g
hiivaa
2
rkl
öljyä
2
tl
suolaa
½
tl
sokeria
4
dl
hiivaleipäjauhoja
7–8
dl
vehnäjauhoja
Lisäksi
½
dl
vettä

Vaiheet

  1. Kuori ja raasta palsternakka ja punajuuret, pidä raasteet erillään.

  2. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Lisää öljy, suola ja sokeri. Jaa seos kahteen kulhoon (noin 2½ dl/kulho). Sekoita palsternakkaraaste toiseen kulholliseen ja punajuuriraaste toiseen.

  3. Sekoita molempiin taikinoihin noin 2 dl hiivaleipäjauhoja ja noin 3½ dl vehnäjauhoja. Alusta taikinoita, kunnes ne irtoavat kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja. Anna taikinoiden kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

  4. Pyörittele kummastakin taikinasta jauhotetulla alustalla 10 sämpylää. Asettele ne vuorovärein, shakkiruudukon tapaan leivinpaperille pellille. Jätä väleihin noin 1 cm kohoamisvaraa. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia.

  5. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Viillä sämpylät terävällä veitsellä, voitele vedellä ja kypsennä uunissa 12–15 minuuttia.

Tilaa Glorian ruoka & viini
Leivät & piirakat
sämpylät
suolainen leivonta
leivonta
Palsternakka
punajuuri

Suosituimmat

Saaristolaisleipä

Taatelikakku

Graavisiika Henri Alénin tapaan

Graavilohi suolaliemessä eli jääkellarin lohi

Shelterin mallasleipä

Reseptit

  • Uusimmat reseptit
  • 30 minuuttia
  • Aamiainen & brunssi
  • Finnhits
  • Gluteeniton deli
  • Grillaus
  • Jauhelihakierre
  • Juomat ja smoothiet
  • Jälkiruuat
  • Kemut
  • Kevyet & salaatit
  • Kot kot
  • Lasten suosikit
  • Leivät & piirakat
  • Nuuka kokki
  • Pastatehdas
  • Pihvi & BBQ
  • Päivän katiska
  • Sokerileipuri
  • Sporttiruoka
  • Säilöntä
  • Vegebaari
  • Viikonloppubistro
  • Vegaanisia herkkuja
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Social links

  • Facebook
  • Instagram
Etusivu

Footer menu

  • Evästeasetukset
  • Asiakaspalvelu
  • Evästekäytännöt
  • Haavoittuvuustietojen vastuullinen ilmoittaminen
  • Käyttöehdot
  • Mediaopas
  • Tietosuoja
  • Tilaa Glorian ruoka & viini
  • Toimituksen yhteystiedot
Digital magazine image
Digital magazine logo
Lue Glorian ruoka & viini laitteella kuin laitteella missä ikinä tahdotkin.
Lue digilehtenä
Glorian ruoka & viini
Tilaa

© Sanoma Media Finland Oy

Käyttäytymiseen perustuva mainonta
Vastuullista journalismia

Main menu sidebar

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Sivupalkin ekstravalikko

  • Toimitus
  • Palaute
  • Lue Glorian ruoka & viini digilehdet.fi:ssä
  • Tilaa Glorian ruoka & viini