Appelsiinivoilla valeltu kokonainen made kypsyy uunissa meheväksi yhdessä kasvisten kanssa.
Talvinen kausikala made sopii muuhunkin kuin keittokalaksi. Kaikkein helpointa se on valmistaa uunissa muiden kalojen tapaan.
Jos mateen pyytää kalatiskiltä valmiiksi nyljettynä ja perattuna, ruuanlaiton voi aloittaa saman tien. Ideana on nostaa kuivaksi pyyhkäisty, suolalla maustettu kala esikypsennettyjen perunoiden päälle uunipellille tai -vuokaan. Kilon painoinen made kypsyy uunissa noin puolessa tunnissa.
Tässä ohjeessa on niksi, kuinka mateen saa pysymään takuumehevänä. Kalaa valellaan nimittäin kypsennyksen aikana appelsiini-voiseoksella. Kala saa siitä myös raikkaan talvisen sitruksen maun.
Yhden astian uunimade
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pyyhi made puhtaaksi ja mausta se suolalla.
- Pese ja paloittele perunat kuorineen. Kuori ja lohko punasipulit. Kuori myös valkosipulinkynnet. Vuoraa iso uunivuoka tai syvä uunipelti leivinpaperilla.
- Levitä perunat, sipulit ja valkosipulinkynnet vuokaan. Valuta päälle oliiviöljy, mausta suolalla ja pippurilla. Esikypsennä uunissa ensin 15–20 minuuttia, kunnes perunat alkavat pehmentyä.
- Sulata voi kattilassa ja raasta joukkoon appelsiinin kuori. Purista appelsiinista mehu ja lisää se voin joukkoon.
- Nosta vuoka uunista ja laita made vuokaan. Lisää kirsikkatomaatit, oliivit ja rosmariinin oksat. Voitele made appelsiinivoilla.
- Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja paista madetta välillä appelsiinivoilla valellen 25–35 minuuttia, kunnes liha irtoaa selkärangasta ja kala on kypsää.