
Pienikin pala lohta riittää piirakan täytteeksi. Tässä versiossa kalan kanssa täytteeseen sekoitetaan ranskankermaa ja se pilkutetaan kapriksilla maukkaaksi. Piirakkaan sopii myös loimu- tai lämminsavulohi.
Lohipiirakka maistuu kahvipöydässä, iltapalalla tai lounaaksi. Sitä kehtaa tarjota vieraille, mutta on sen verran helppo että sen pyöräyttää ihan vain itselleenkin.
Tähän piirakkaan riittää parin sadan gramman pala nahatonta lohifileetä. Filee leikataan pieniksi paloiksi, joten ei ole väliä onko se ohut pyrstöpala vai paksu viipale keskeltä fileetä. Tämä piirakka on erityisen mehevä, sillä perinteisen kerman sijaan piirakkatäytteeseen tulee purkillinen ranskankermaa kananmunien lisäksi.
Makua piirakka saa pienistä kapriksista, jotka pilkuttavat piirakan kauniisti. Lisäksi täytteeseen raastetaan sitruunankuorta ja puristetaan hieman sen mehua.
Lohi-ranskankermapiiras
Ainekset
Työvaiheet
- Tee pohja. Nypi jauhot, voi ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka tai irtopohjavuoka. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta päälle leivinpaperi ja kuivattuja herneitä painoksi. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia. Poista leivinpaperi painoineen.
-
Leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Mausta kala suolalla ja pippurilla.
-
Raasta juusto kulhoon. Sekoita kevyesti vatkatut kananmunat ja ranskankerma juustoraasteeseen. Lisää sitruunanmehu ja -kuori. Kaada seos piiraspohjalle. Asettele lohipalat ja kaprikset pinnalle.
-
Säädä uuni 175 asteeseen ja kypsennä piirasta noin 30 minuuttia uunin keskitasolla. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio.
-
Anna piiraan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoa salaatin kanssa.
Vinkki: Piiraaseen voi halutessaan käyttää kaupan valmista suolaista piirakka- tai ruisperunataikinaa.
hei! pohjataikinaan käytetään 1keltuainen,voidaanko siitä jäävä valkuainen käyttää täytteeseen,hävikin vähentämiseksi?
Kuis nuo herneet käytetään?
Onko lohi raakaa vai savustettua?
Edellisiin kolmeen kysymykseen vastaukset:
1. Voit varmasti käyttää valkuaisen täytteeseen, kokeile rohkeasti. Huomaathan, että myös kaupan valmistaikina on ok.
2. Kaprikset laitetaan lohen kanssa täytteen päälle, lukee ohjeessa.
3. Lohi voi olla raakaa tai savustettua, kokeile molempia ja löydä suosikkisi.
Ei kannata käyttää kaupan piirakkataikinaa jos haluaa herkullisen lopputuloksen.
Erääseen kysymykseen:
Herneitä ei käytetä itse piiraassa vaan ne ovat vain painona pohjan paistamisen aikana jotta piiraan reunat eivät valu. Samoja herneitä voi käyttää monet kerrat tässä paistovaiheessa apuna eli ei heitetä pois.