Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 532 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Pienikin pala lohta riittää piirakan täytteeksi. Tässä versiossa kalan kanssa täytteeseen sekoitetaan ranskankermaa ja se pilkutetaan kapriksilla maukkaaksi. Piirakkaan sopii myös loimu- tai lämminsavulohi.

Lohipiirakka maistuu kahvipöydässä, iltapalalla tai lounaaksi. Sitä kehtaa tarjota vieraille, mutta on sen verran helppo että sen pyöräyttää ihan vain itselleenkin.

Tähän piirakkaan riittää parin sadan gramman pala nahatonta lohifileetä. Filee leikataan pieniksi paloiksi, joten ei ole väliä onko se ohut pyrstöpala vai paksu viipale keskeltä fileetä. Tämä piirakka on erityisen mehevä, sillä perinteisen kerman sijaan piirakkatäytteeseen tulee purkillinen ranskankermaa kananmunien lisäksi.

Makua piirakka saa pienistä kapriksista, jotka pilkuttavat piirakan kauniisti. Lisäksi täytteeseen raastetaan sitruunankuorta ja puristetaan hieman sen mehua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 isoa tai 12 pientä palaa
Valmistusaika
20 min + 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-ranskankermapiiras

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
75
g
kylmää voita
½
tl
suolaa
1
kananmunankeltuainen
noin 1
rkl
kylmää vettä
Täyte
200
g
nahatonta lohta
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
200
g
maukasta juustoa raasteena, esimerkiksi vintage cheddar
3
kananmunaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa
2
rkl
pikkukapriksia
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta

Työvaiheet

  1. Tee pohja. Nypi jauhot, voi ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka tai irtopohjavuoka. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta päälle leivinpaperi ja kuivattuja herneitä painoksi. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia. Poista leivinpaperi painoineen.
  3. Leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Mausta kala suolalla ja pippurilla.

  4. Raasta juusto kulhoon. Sekoita kevyesti vatkatut kananmunat ja ranskankerma juustoraasteeseen. Lisää sitruunanmehu ja -kuori. Kaada seos piiraspohjalle. Asettele lohipalat ja kaprikset pinnalle.

  5. Säädä uuni 175 asteeseen ja kypsennä piirasta noin 30 minuuttia uunin keskitasolla. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio.

  6. Anna piiraan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoa salaatin kanssa.

Vinkki: Piiraaseen voi halutessaan käyttää kaupan valmista suolaista piirakka- tai ruisperunataikinaa.

Kommentit (6)

huli

hei! pohjataikinaan käytetään 1keltuainen,voidaanko siitä jäävä valkuainen käyttää täytteeseen,hävikin vähentämiseksi?

Vierailija

Kuis nuo herneet käytetään?

Margevaan

Onko lohi raakaa vai savustettua?

Ei oo näin vaikeaa

Edellisiin kolmeen kysymykseen vastaukset:
1. Voit varmasti käyttää valkuaisen täytteeseen, kokeile rohkeasti. Huomaathan, että myös kaupan valmistaikina on ok.
2. Kaprikset laitetaan lohen kanssa täytteen päälle, lukee ohjeessa.
3. Lohi voi olla raakaa tai savustettua, kokeile molempia ja löydä suosikkisi.

Hajuaisti

Ei kannata käyttää kaupan piirakkataikinaa jos haluaa herkullisen lopputuloksen.

Vierailija

Erääseen kysymykseen:

Herneitä ei käytetä itse piiraassa vaan ne ovat vain painona pohjan paistamisen aikana jotta piiraan reunat eivät valu. Samoja herneitä voi käyttää monet kerrat tässä paistovaiheessa apuna eli ei heitetä pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3415 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3415 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ei vuokaa, uunia eikä liivatetta! Hirmu helppo juustokakku sopii kaikkiin loppuvuoden juhliin. Sitrukset ja tuore rosmariini antavat siihen ihanan jouluisen säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
voita
400
g
kandisokerikeksejä
2
tl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
sokeria
LISÄKSI
6–7
mandariinia tai satsumaa
1
valkuainen
1–2
rosmariininoksaa
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa pakastuspussissa kaulinta apuna käyttäen. Hienonna rosmariini. Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru esimerkiksi tarjottimelle tai laakealle vadille. Laita pohja jääkaappiin tunniksi kovettumaan.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös ranskankerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita tuorejuusto ja sokeri kolmanteen kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimilla kevyesti sekaisin, kunnes tuorejuusto on notkeaa. Kääntele kaikki täytteen ainekset varovasti yhteen.

  3. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  4. Kuori mandariinit terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa mandariinit edelleen ohuiksi viipaleiksi. Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia ja nostele viipaleet niiden päälle hetkeksi, kunnes irronnut mehu on imeytynyt.

  5. Erottele valkuainen omaan kulhoonsa ja vatkaa se kevyesti haarukalla vaahdoksi. Ota rosmariinista pieniä oksia, kasta ne valkuaiseen ja ripottele sokeria päälle.

  6. Viimeistele kakku mandariiniviipaleilla ja sokerihuurrutetuilla rosmariineilla. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3415 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.