Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Raikas jäätelökakku kauniilla marenkihunnulla kruunaa talviset juhlat. Jäätelö maistuu ihanasti kirpeältä greipiltä. Varminta on paahtaa marenki tohottimella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
30 min + 4½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Alaskan jäätelökakku

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
½
dl
mietoa oliiviöljyä
JÄÄTELÖTÄYTE
3
dl
verigreippimehua (tai 4–5 verigreipin mehu)
3
keltuaista
2
rkl
maissitärkkelystä
2
rkl
sokeria
1
l
vaniljajäätelöä
2
dl
kuorittuja, suolattomia pistaaseja
MARENKI
3
valkuaista
dl
tomusokeria
VUOKAAN
voita ja korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota Ø 20 cm:n kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja kääntele ne muna-sokerivaahtoon oliiviöljyn kanssa. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Purista greippimehu kattilaan. Erottele valkuaiset keltuaisista omaan kulhoonsa, peitä kulho kelmulla ja laita valkuaiset jääkaappiin odottamaan marengin tekoa. Laita keltuaiset kattilaan greippimehun kanssa. Lisää maissitärkkelys ja sokeri joukkoon, ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Keitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes se sakenee paksuksi kiisseliksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  3. Vuoraa pakastamista kestävä kulho (Ø 20 cm) kelmulla niin, että kelmua tulee reilusti reunojen yli. Paloittele jäätelö toiseen isoon kulhoon ja anna sen pehmetä pari minuuttia. Lisää pistaasit ja jäähtynyt kiisseli, ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada jäätelö kelmulla vuorattuun kulhoon. Nosta kakkupohja jäätelön päälle, ja paina kevyesti niin, ettei väliin jää koloja. Taita kelmu kakkupohjan päälle ja nosta pakastimeen. Jäädytä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.

  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin minuutti.

  5. Ota kakku pakastimesta ja kumoa se tarjoiluvadille. Lusikoi marenki kauttaaltaan kakun päälle. Jäätelöä ei saa jäädä näkyviin. Paahda marenki tohottimella eli keittiökäyttöön tarkoitetulla kaasupolttimella kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Tarjoa heti.

Kommentit (3)

Vierailija

Mikä,tekee tästä alaskan jäätelökakun? Ja miksi tässä sanotaan että varminta on polttaa marenki tohottimella? Tapahtuuko marengille jotain kauheaa jos sitä ei polteta?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

kakun nimi tulee sen englanninkielisestä nimestä, joka on Baked Alaska. Marenkia ei sinänsä ole pakollista paahtaa, mutta paahtaminen antaa kakulle viimeistellyn ulkonäön ja antaa pintaan aavistuksen rapeutta.

Vierailija

Höpöhöpö. Kun laaditte näitä esittelyjä ja jälkiselityksiä, niin voisiko niiden taustalla olla kunnon faktaa.

Baked Alaska tai Bombe Alaska (tunnetaan myös nimellä Norwegian omelette eli norjalainen munakas) nimi tulee siitä, että kyseessä on uunijäätelö, marengilla kuorrutettu jäätelö johon on uunissa otettu paahtunut pinta. Nykyisin paahtamisen voi tehdä tohottimella jolloin ei ole niin suurta vaaraa osaamattomuuttaan sulattaa uunissa koko kakkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.