Yli jääneistä leivonnaisista valmistettu vanukas on oikeastaan muhkea piirakka. Täytteeseen sujahtavat yhtä hyvin niin munkit, croissantit kuin pullatkin.
Munkkivanukas
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee ensin täyte. Revi leivonnaiset paloiksi. Vatkaa maito, sokeri, suola ja munat kulhossa, kunnes sokeri on kunnolla liuennut. Anna leivonnaisten turvota liemessä jääkaapissa noin 2 t. Kääntele seosta kerran tällä välin.
-
Valmista taikina. Sekoita kulhossa jauhot ja ripaus suolaa. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja lisää joukkoon. Nypi seos muruiksi. Pirskota vesi joukkoon ja muotoile taikinasta kiinteä pallo. Peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
-
Pingota leivinpaperipala irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat.
-
Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla noin 2 mm:n paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Kietaise taikinalevy kaulimen ympärille ja nosta vuokaan. Taputtele se vuoan reunoille ylös asti. Kiinnitä toinen leivinpaperi päälle ja kaada päälle kuivattuja papuja tai herneitä painoksi.
-
Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 12 minuuttia. Poista pavut ja paperi (papuja voi käyttää painona vastaavalla tavalla uudelleen). Jatka paistamista vielä viisi minuuttia, jotta pohja saa vähän väriä.
-
Ota pohja uunista ja sivele se vatkatulla kananmunalla kevyesti. Kananmuna kypsyy samalla ja muodostaa kerroksen, joka estää pohjaa kostumasta kun lisäät täytteen. (Jos kananmunaa jää yli, lisää se täytteeseen.)
-
Lisää leivonnaispalat liemineen pohjan päälle. Painele paloja kevyesti, jotta pinnasta tulee tasainen. Nosta piirakka uunin alimmalle ritilätasolle ja alenna lämpö 180-asteeseen. Laita piirakan päälle leivinpaperi, jotta pinta ei tummu ennen aikojaan. Kypsennä noin 30 minuuttia. Tarkista heiluttamalla vuokaa kevyesti, onko täyte hyytynyt. Nauti kinuskikastikkeen tai jäätelön kanssa.
Vinkki Voit käyttää pohjaan myös valmista murotaikinaa.