Hämärtyvien iltojen juustotarjotin on kolmen juuston ja kirpeänmakean puolukkaomenahillon kimppa. Valitse tarjolle pehmeä vuohenjuusto, voimakas homejuusto ja kypsä cheddar. Lisää vielä leikkelelajitelma, tuoreita marjoja, luumuja, omenoita sekä rypäleitä. Vegaaneillekin löytyy vaihtoehtoja juustopöytään. Kokeile vaikkapa Juustotyttöjen vegaanista valkohomejuustoa tai cashewpähkinöistä valmistettua, aidolla sinihomeella ja hapatteella valmistettua Ilo Cashew Blue -vegaanijuustoa.
Juustolaudat
Ainekset
Työvaiheet
-
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota juusto paketistaan ja laita se leivinpaperin päälle pieneen uunivuokaan. Leikkaa juuston pintaan veitsellä muutama viilto.
-
Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Paina kynsiviipaleita juuston viiltoihin. Laita puolet marjoista juuston pinnalle ja lisää pähkinät. Valuta päälle hunajaa.
-
Kuumenna uunissa 10–15 minuuttia. Tarjoa heti lämpimänä loppujen marjojen kanssa.
PUOLUKKA-OMENAHILLO
Ainekset
Työvaiheet
-
Poista siemenkodat ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi.
-
Laita omenat ja puolukat kattilaan, lisää mehu. Kuumenna keskilämmöllä noin 10 minuuttia niin, että omenat pehmenevät. Sekoita joukkoon hillo-marmeladisokeri. Anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Lisää hilloon etikka, hienonnettu rosmariini ja ripaus suolaa. Kiehauta.
-
Lusikoi hillo puhtaaseen lasipurkkiin, sulje kansi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä kylmässä.
YRTTINEN JUGURTTI-TUOREJUUSTO
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit ja raasta sitruunan keltainen kuoriosa.
-
Laita jugurtti ja juusto kulhoon. Lisää valkosipuli, yrtit, sitruunankuori, suola ja pippuri.
-
Laita kaksinkertainen harsokangas ison siivilän päälle. Lusikoi jugurttiseos kankaalle ja kääri harson reunat jugurtin päälle siivilään. Laita siivilän alle kulho ja harsopaketin päälle lautanen ja vaikkapa säilyketölkki painoksi. Anna juuston valua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.
-
Avaa harso ja muotoile juusto pötköksi tai palloksi. Painele juuston pinnalle kukkia ja versoja koristeeksi ennen tarjoilua.