Hyppää pääsisältöön
Etusivu
Etusivu
Lue digilehtenä
Tilaa

Päävalikko

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Etusivu
Etusivu
Kirjaudu
Lue digilehtenä
Tilaa
Suolainen leivonta
13:43 | 28.11.2013

Hapan vaalea leipä

Lisää omaan keittokirjaan
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1478 reseptiä
OHJE Kiia Renko KUVA Pia Inberg
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
2 leipää
2h 30 min + 4 päivää
Keskivaikea

Hapan vaalea leipä

Lisää kokoelmaan

Ainesosat

Vehnäleivän juuri
250
g
grahamjauhoja
2,5
dl
kädenlämpöistä vettä
1/2
rkl
hunajaa
Vehnätaikina
5
dl
vehnäjuurta
1/2
kg
sämpyläjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
2,5
dl
vettä
1
rkl
suolaa

Vaiheet

  1. Valmista juuri. Sekoita puolet vedestä, jauhoista ja hunajasta keskenään hyvin sekaisin. Laita kulho lämpimään paikkaan, kuten jääkaapin päälle tai hellan nurkkaukseen. Sekoita silloin tällöin. Parin vuorokauden kuluttua juuri alkaa käydä, eli siinä näkyy kuplia.
  2. Lisää nyt toiset puolikkaat vettä, jauhoja ja hunajaa. Sekoita hyvin ja anna käydä yön yli. Juuri on yleensä valmis 3–4 päivässä.
  3. Ota leipomispäivänä 5 dl juurta isoon kulhoon. Sekoita taikinaan jauhot, vesi ja suola. Alusta hyvin. Kohota lämpimässä paikassa noin tunti, kunnes taikina on kaksinkertainen.
  4. Leivo kaksi pitkulaista tai pyöreää leipää. Kohota leipiä voidelluissa leipävuoissa ja pyöreitä uunipellillä leivinpaperin päällä noin tunti. Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle halutessasi vähän jauhoja. Vedä kohonneiden leipien päälle viillot sahateräisellä veitsellä. Ripottele pinnalle halutessasi siemeniä.
  5. Paista tavallisessa uunissa keskitasolla 200–220 asteessa ensin alatasolla, sitten ylätasolla. Kiertoilmauunissa paista 190–200 asteessa. Paistoaika on noin tunti leivän koosta riippuen. Jos leivot taikinasta sämpylöitä, paista niitä 10-15 minuuttia 225 asteessa.

Vinkki! Voit korvata osan jauhoista ruisjauhoilla, rouheilla, pähkinärouheella, raasteilla tai vaikkapa tähteeksi jääneellä puurolla. Kiertoilmatoiminto on paras nopeasti paistettaville sämpylöille ja pienille leiville. Suurille leiville on hyvä alentaa kiertoilmauunin lämpötilaa 15–20 astetta, jotta sisus ei jää raa'aksi.

Tilaa Glorian ruoka & viini
Leipä
leipäjuuri
hapanleipä
Leivät & piirakat

Suosituimmat

Saaristolaisleipä

Taatelikakku

Shelterin mallasleipä

Graavisiika Henri Alénin tapaan

Graavilohi suolaliemessä eli jääkellarin lohi

Reseptit

  • Uusimmat reseptit
  • 30 minuuttia
  • Aamiainen & brunssi
  • Finnhits
  • Gluteeniton deli
  • Grillaus
  • Jauhelihakierre
  • Juomat ja smoothiet
  • Jälkiruuat
  • Kemut
  • Kevyet & salaatit
  • Kot kot
  • Lasten suosikit
  • Leivät & piirakat
  • Nuuka kokki
  • Pastatehdas
  • Pihvi & BBQ
  • Päivän katiska
  • Sokerileipuri
  • Sporttiruoka
  • Säilöntä
  • Vegebaari
  • Viikonloppubistro
  • Vegaanisia herkkuja
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Social links

  • Facebook
  • Instagram
Etusivu

Footer menu

  • Evästeasetukset
  • Asiakaspalvelu
  • Evästekäytännöt
  • Haavoittuvuustietojen vastuullinen ilmoittaminen
  • Käyttöehdot
  • Mediaopas
  • Tietosuoja
  • Tilaa Glorian ruoka & viini
  • Toimituksen yhteystiedot
Digital magazine image
Digital magazine logo
Lue Glorian ruoka & viini laitteella kuin laitteella missä ikinä tahdotkin.
Lue digilehtenä
Glorian ruoka & viini
Tilaa

© Sanoma Media Finland Oy

Käyttäytymiseen perustuva mainonta
Vastuullista journalismia

Main menu sidebar

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Sivupalkin ekstravalikko

  • Toimitus
  • Palaute
  • Lue Glorian ruoka & viini digilehdet.fi:ssä
  • Tilaa Glorian ruoka & viini