Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
2 leipää
2h 30 min + 4 päivää
Keskivaikea
Hapan vaalea leipä
Ainesosat
Vehnäleivän juuri
250
g
grahamjauhoja
2,5
dl
kädenlämpöistä vettä
1/2
rkl
hunajaa
Vehnätaikina
5
dl
vehnäjuurta
1/2
kg
sämpyläjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
2,5
dl
vettä
1
rkl
suolaa
Vaiheet
- Valmista juuri. Sekoita puolet vedestä, jauhoista ja hunajasta keskenään hyvin sekaisin. Laita kulho lämpimään paikkaan, kuten jääkaapin päälle tai hellan nurkkaukseen. Sekoita silloin tällöin. Parin vuorokauden kuluttua juuri alkaa käydä, eli siinä näkyy kuplia.
- Lisää nyt toiset puolikkaat vettä, jauhoja ja hunajaa. Sekoita hyvin ja anna käydä yön yli. Juuri on yleensä valmis 3–4 päivässä.
- Ota leipomispäivänä 5 dl juurta isoon kulhoon. Sekoita taikinaan jauhot, vesi ja suola. Alusta hyvin. Kohota lämpimässä paikassa noin tunti, kunnes taikina on kaksinkertainen.
- Leivo kaksi pitkulaista tai pyöreää leipää. Kohota leipiä voidelluissa leipävuoissa ja pyöreitä uunipellillä leivinpaperin päällä noin tunti. Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle halutessasi vähän jauhoja. Vedä kohonneiden leipien päälle viillot sahateräisellä veitsellä. Ripottele pinnalle halutessasi siemeniä.
- Paista tavallisessa uunissa keskitasolla 200–220 asteessa ensin alatasolla, sitten ylätasolla. Kiertoilmauunissa paista 190–200 asteessa. Paistoaika on noin tunti leivän koosta riippuen. Jos leivot taikinasta sämpylöitä, paista niitä 10-15 minuuttia 225 asteessa.
Vinkki! Voit korvata osan jauhoista ruisjauhoilla, rouheilla, pähkinärouheella, raasteilla tai vaikkapa tähteeksi jääneellä puurolla. Kiertoilmatoiminto on paras nopeasti paistettaville sämpylöille ja pienille leiville. Suurille leiville on hyvä alentaa kiertoilmauunin lämpötilaa 15–20 astetta, jotta sisus ei jää raa'aksi.