Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 69 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Jos karsastat haukea sen ruotojen vuoksi, kokeile haukipullia. Isot ruodot on helppo poistaa ja pienet jauhaantuvat muiden aineiden mukana. Pullien kanssa tarjotaan perinteinen, kermainen nantua-kastike liemen muodossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12 kpl
Valmistusaika
1 tunti + 2 tuntia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Haukikvenellit

Ainekset

400
g
haukifileetä
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
2
tl
raastettua (luomu)sitruunankuorta
1
kananmunanvalkuainen
2
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
jättikatkaravunpyrstöjä
keitettyä tai grillattua fenkolia
nantua-lientä

Työvaiheet

  1. Leikkaa jääkaappikylmä hauki pieniksi kuutioiksi ja jauha monitoimikoneessa tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunankuorella. Sekoita valkuainen joukkoon. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Laita massa jääkaappiin vähintään 2 tunniksi. Valmista nantua-liemi.
  2. Tee mureketaikinasta noin 12 soikeaa pyörykkää eli kvenelliä lusikoilla. Keitä ne muutamassa erässä kalaliemessä tai suolalla maustetussa vedessä, noin 6 minuuttia tai kunnes pyörykät ovat kypsiä. Asettele kvenellit, katkaravut ja fenkoli keittolautasille. Kaada kuuma nantua-liemi päälle.

Vinkki!

Kvenellejä valmistettaessa kaikkien raaka-aineiden on hyvä olla kylmiä. Myös kulhon voi laittaa jääkaappiin ennen ruoanlaittamista.

 

Hauki on hienostuneen makuinen, mahtava talvikala. Kun se tarjotaan kermaisen täyteläisen nantua-liemen kanssa, pariksi kannattaa valita viini, jossa on kypsyyttä, hapokkuutta ja hieman makeutta. Rawson’s Retreat Rieslingin, 9,99 e, kevyen mausteinen maku tasoittaa annosta nostaen hauen esille. Rotari Rosé, 13,50 e, on hyvä kuohuviinivalinta juhlavalle herkulle. (JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén)

 

Nantua-liemi

Ainekset

1
porkkana
2
salottisipulia
3
rkl
voita
2
rkl
konjakkia
1 1/2
dl
kuivaa valkoviiniä
6
dl
kalalientä
2
tl
tomaattipyreetä
1/2
tl
paprikajauhetta
1/3
tl
cayennepippuria
1
laakerinlehti
muutama timjaminoksa
3 1/3
dl
kuohukermaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi porkkana. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota kasviksia muutama minuutti voissa kasarissa miedohkolla lämmöllä. Lisää konjakki koko ajan sekoitellen. Kaada viini joukkoon ja jatka kypsentämistä, kunnes siitä on haihtunut noin puolet. Lisää kalaliemi, tomaattipyree, mausteet ja timjaminoksat. Anna porista miedohkolla lämmöllä noin 30 minuuttia.
  2. Kaada kerma joukkoon. Jatka kypsentämistä 10 minuuttia. Poista laakerinlehti ja timjami. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Voit vielä siivilöidä liemen, jos haluat erityisen sileää keittoa. Kiehauta, mausta pippurilla ja halutessasi suolalla. Huomoi, että kalaliemi antaa suolaista makua. Tarjoa kvenellien kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Apposkeitossa on kesäherneitä kolmella tavalla. Annoksen kruunaavat rapeiksi paistetut ahvenet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Apposkeitto

Ainekset

300
g
uusia perunoita
nippu (200 g) uusia porkkanoita
2
kesäsipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
pieni parsakaali
2
l
toriherneenpalkoja (riivittäviksi)
½
l
sokeriherneenpalkoja
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
luomusitruunan kuorta raastettuna
n. 1
l
kasvislientä
1
tl
maustepippureita
2
laakerinlehteä
2
tl
kuivattua rakuunaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
500
g
ahvenfileitä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
kesäsipulin varsia
tuoretta rakuunaa

Työvaiheet

  1. Pese ja pilko perunat ja porkkanat.Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Irrottele kukkakaali ja parsakaali kukinnoiksi ja paloittele varret. Riivi toriherneet paloistaan. Huuhdo sokeriherneet.
  2. Paahda perunat, porkkanat ja sipulit sekä kukka- ja parsakaalin varret sitruunankuoriraasteella maustetussa öljyssä ison kattilan pohjalla reippaasti käännellen. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Paista ahvenfileet nopeasti rapeiksi muurikalla tai paistinpannulla voi-öljyseoksessa.
  4. Lisää keittoon herneet ja herneenpalot sekä kukka- ja parsakaalin kukinnot. Keitä kannen alla 5 minuuttia. Viimeistele kesäsipulin varsilla ja tuoreella rakuunalla.
  5. Nostele ahvenia ja nokare hernehummusta keittoannosten päälle.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Lohi raakakypsytetään hapokkaalla limetillä, soijalla ja suolalla. Runsaat yrtit antavat kulhosalaatille mahtavan aromaattisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Limettilohi-nuudelisalaatti

Ainekset

MARINOITU LOHI
400
g
ruodotonta kirjolohifileetä
2
limetin mehu
2
rkl
soijaa
½
tl
suolaa
1
rkl
seesamiöljyä
NUUDELISALAATTIPOHJA
150
g
lasinuudeleita
2
porkkanaa
¼
punakaalia
2
kevätsipulia
2
dl
edamamepapuja (pakaste)
1
ruukku thaibasilikaa, minttua ja/tai korianteria

Työvaiheet

  1. Poista lohesta nahka ja leikkaa kala sentin kuutioiksi kulhoon. Purista joukkoon limetin mehu ja lisää soija, suola ja seesamiöljy. Sekoita niin että maut tasoittuvat ja siirrä lohi kylmään salaatin valmistumisen ajaksi.

  2. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä kypsät nuudelit siivilässä kylmällä vedellä huuhdellen.

  3. Kuori porkkanat ja tee porkkanasta kuorimaveitsellä pitkiä, ohuita lastuja. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kevätsipulit varsineen.

  4. Sekoita chilikastike (katso ohje alta).

  5. Kokoa nuudeleita, kasviksia, edamame-papuja, lohta ja yrttejä bowl-tyylisiin kulhoihin. Lusikoi chilikastiketta päälle.

Vinkki! Pakastetut edamamepavut ovat nopeasti käyttövalmiita. Niille riittää sulatus siivilässä haalealla vedellä huuhdellen.

 

Chilikastike

Ainekset

1
dl
makeaa chilikastiketta
1
rkl
limetinmehua
2
tl
inkivääriä raasteena
1
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.