
Tervetuloa vieraat! Lämmitä pikkujouluihin pannullinen glögiä ja taittele tarjolle lehteviä pasteijoita, muuta ei tarvita.
Kiireinen juhlien järjestäjä unohtaa jauhot ja voin ja nappaa ostoskoriin valmistaikinan. Lehtevän taikinan salaisuus on 100 kerrosta. Sitä ei hetkessä kaulita ja käännetä, siksi työvaihe kannattaa jättää väliin ja panostaa täytteisiin, joilla mehevöittää itse tehdyt pasteijat.
Mikä taikina?
Voi-, lehti- ja torttutaikinat sopivat sekä makeaan että suolaiseen leivontaan. Vähälaktoosinen voitaikina on leivottu voilla, laktoosittomat torttu- ja lehtitaikinat margariinilla. Torttutaikina kohoaa margariinin ansiosta voitaikinaa enemmän. Voitaikinaleivonnaisten kanssa pitää olla paistaessa huolellinen, ne eivät saa jäädä raaoiksi, muuten leivonnaiset lässähtävät. Lehtitaikina sopii pasteijoihin ja piiraisiin, joihin halutaan kevyen lehtevä taikina. Torttutaikinan rakenne on jämäkämpi.
5 mehevintä pasteijatäytettä
1. Kotoinen jauhelihatäyte syntyy ruskistamalla sipuli, reilusti valkosipulia ja jauhelihaa ja lisäämällä joukkoon pari desiä edellisenä päivänä keitettyä riisiä. Mausteiksi sopivat tuoreet yrtit, rouhitut pippurit ja tulisen maun ystävälle chili. Lempeä maustepippuri tekee pasteijoista jouluisia. Lihaisuutta keventämään sopivat myös pilkottu paprika, raastettu porkkana ja sienet.
2. Savuinen kalatäyte on nopea valmistaa. Hienonna valmis savulohipalanen ja poista mahdolliset ruodot. Höyrytä pannulla rasiallinen tuoretta pinaattia ja lisää joukkoon piparjuurituorejuustoa. Raasta joukkoon pestyn sitruunan kuorta. Laita pasteijalle täytteeksi palanen savukalaa ja nokare pinaattihöystöä.
3. Mehevä kasvistäyte syntyy tuoreista herkusienistä tai pakastetuista tateista. Paista sienistä neste pannulla. Lisää nokare voita ja silputtu sipuli. Mausta sieniseos mustapippurilla, rakuunalla ja nokareella maustamatonta tuorejuustoa. Halutessasi lisää joukkoon kypsennettyjä ohrasuurimoita tai bulguria.
4. Mausteinen aasialainen pasteijatäyte syntyy lisäämällä kuutioitua grillattua broileria, nokare satay-kastiketta, rouhittuja suolapähkinöitä, ananaskuutioita ja hienonnettua korianteria.
5. Klassisen välimerellisen täytteen saat, kun halkaiset tuoreita tomaatteja, poistat vetisen sisustan ja pilkot tomaattilihan kuutioiksi. Täytä pasteija mozzarellaviipaleella, tomaatteilla, nokareella pestoa, tuoreella basilikalla sekä rouhaisulla mustapippuria. Tuoreet tomaatit voi korvata myös aurinkokuivatuilla.
Pasteija = taikina + täyte
Sulata taikina huolella. Kohmeinen taikinalevy ei taitu eikä paistu kunnolla. Leikkaa taikinat neliöiksi ja lisää lusikallinen täytettä keskelle. Täytteen kanssa ei kannata ahnehtia, sillä jos lusikoit täytettä liian paljon, pasteijan reunat aukeavat paistamisen aikana. Nipistä pasteijan reunat huolella kiinni. Käytä apuna vettä. Voitele pasteijoiden pinta kananmunalla ja paista niitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.