Tomi Björck ja Matti Wikberg ovat perustaneet viihtyisän Italia-ravintolan.

Tryffeliltä maistuva pippuri-juustopasta katoaa suihin ennätysvauhdilla. Myös ruskean lihakastikkeen peittämä risotto on simppeli makupommi. Koristeet on aseteltu atuloilla.

Osaavatko aasialaisen ruuan taitajina kunnostautuneet Tomi Björck ja Matti Wikberg kokata italialaista ruokaa? Kysymys nousi esiin, kun parivaljakko kertoi avaavansa italialaisen Ventuno-ravintolan. Aitoitalialaisen ruuan sijaan he sanoivat tekevänsä oman versionsa rakastetusta keittiöstä. ”Italialaiset kotiruuat joudutte syömään muualla”, Björck totesi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Opintomatkoilla ravintoloitsijat kävivät muun muassa Lontoossa, Kaliforniassa ja New Yorkissa, joissa Italian ruoka on nyt vahvemmin läsnä kuin pitkään aikaan. Myös australialaisten näkemys Italian keittiöstä on antanut inspiraatiota, asuuhan Björck nykyisin Sydneyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ventunon pitkää ruokalistaa on nautinto lukea. Ruuat ovat italiaksi, selitykset virheetöntä suomea. Viinilista saa leuan loksahtamaan. Yksinomaan italialaisista viineistä kootussa listassa näkyy rakennusprojektin venyminen. Juomavalikoiman rakentajalle on ollut aikaa kerätä viinejä ja niiden vuosikertoja.

Tarjoilija suosittelee valitsemaan maistelumenun, mutta me haluamme rakentaa oman kokonaisuutemme. Se osoittautuu virheeksi.

Naapuripöydän pariskunnalle saapuu sopivasti mitoitettuja ja helposti jaettavia annoksia tasaisena virtana. Me puolestaan arvuuttelemme tilaamiemme annosten kokoja ja joudumme jaetun alkuruuan, pastan ja pääruuan jälkeen tilaamaan lisää. Itsenäiselle makuseikkailulle kertyy äkkiä hintaakin, alkuruuan kahdeksan ohutta makrilliviipaletta maksaa 26 euroa, teelautasen kokoinen ”leipä” eli täyttämätön pizzapohja maksaa 7 euroa.

Ruuassa kulkee kaksi tyyliä. Alku- ja pääruuissa keittiö näyttää teknistä osaamistaan emulsioineen ja jauhelmineen, mutta pastat ja risotot ovat simppeleitä. Yhteistä ruuissa on poikkeuksellisen vahva maku. Suolaa ja rasvaa käytetään runsaasti, sienipasta puhkuu tryffeliä eikä risotossa ole säästelty sahramia. Makuja ei tarvitse etsiä ja arvailla, vaan ne räjähtävät esiin ensimmäisellä suupalalla. Keittiö pelaa varman päälle.

Menemmekö Ventunoon uudelleen? Kyllä, ja otamme suosiolla maistelumenun tai istahdamme baariin lasilliselle ja tilaamme kylkeen pastan. Menemme myös ihailemaan taitavasti rakennettua kokonaisuutta, jossa on helppo viihtyä. Kauniisti 1800-luvun rakennukseen korjatun tilan kalusteissa on ajankohtaisesti nahkaa ja puuta, tarjoilijat käyttävät kauluspaitaa ja pitkiä essuja kuin Italiassa. Baarista löytyy negroni-hana, lautaspaperista nimikointipainatus. Jokainen yksityiskohta on harkittu.

Mikä? Ventuno, Tomi Björckin ja Matti Wikbergin yhtiön italialainen ravintola, Korkeavuorenkatu 21, Helsinki.

Hinta Sormipalat 3–7 e, alkuruuat 23–27 e, pastat 16–22 e, pääruuat 29–48 e. Menut 59 e ja 64 e.

Erityistä Ravintolan yhteydessä on aamulla aukeava kahvila ja seinän takana samojen yrittäjien cocktailbaari.

Sisältö jatkuu mainoksen alla