Munakoiso on kasvikunnan ”liha”, josta saat maukkaan täytteen lihattomaan lihikseen eli vihikseen. Piirakan täytteeksi paistettuna siinä on ihmeen syvä ja lihaisa maku.
Lihattomat lihapiirakat
Ainekset
Työvaiheet
- Tee taikina. Lämmitä maito 37-asteiseksi. Sekoita loput ainekset joukkoon ja vaivaa vain hetki. Peitä kulho liinalla ja jätä lämpimään paikkaan nousemaan noin 1 tunniksi.
- Valmista täyte. Keitä riisi, jos jääkaapissa ole valmiiksi keitettyjä tähteitä.
- Leikkaa munakoiso ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Paista munakoisoa ja sipulia kattilassa öljyssä reilut 5 minuuttia koko ajan sekoittaen niin, että niiden määrä näyttää huvenneen puoleen. Lisää etikka, suola ja sokeri. Ota kattila pois liedeltä ja lisää loput ainekset.
- Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kumoa se jauhotetun työpöydän päälle ja vaivaa ilmat pois. Ota taikinasta golfpallon kokoisia paloja ja kaulitse ne melko ohuiksi levyiksi. Aseta levyjen toiseen päätyyn reilu 1 rkl täytettä. Voitele laidat vedellä, käännä puolikuiksi ja painele reunat haarukalla, jotta ne pysyvät kiinni.
- Kuumenna öljy 170-asteiseksi ja friteeraa piirakat kullanruskeiksi, noin 4 minuuttia kummaltakin puolelta. Valuta piirakoita hetki talouspaperin päällä ja tarjoa esimerkiksi säilöttyjen punajuurien kanssa.
Juomasuositus: Tanskalaisen Mikkellerin valmistama Not Just Another Wit, 5,80 e/0,33 l, on kiinnostava vehnäolut. Sen maku on jännittävä sitruksen, vehnäisen maltaan ja jopa pippurisuuden yhdistelmä, joka sopii kiehtovasti piirakan rasvaisuuden kanssa. (Terhi Oksanen-Alén)