Olutguru suosittelee: Nämä oluet sopivat joulupöytään – ja jopa yömyssyksi
Glorian Ruoka & Viinin olutguru Mikko Salmi maistoi täsmäoluet, joilla saat joulupöydästäsi entistä koreamman, oli tarjolla sitten kalaa, kinkkua tai kalkkunaa – suklaakonvehteja ja yömyssyä unohtamatta.
Vehnää lipeäkalalle
Lipeäkalalle ja mädille sipuleineen sopii luontevasti kirpeähkön hedelmäinen ja keskitäyteläinen vehnäolut. Sellainen on kivenheiton päässä Havis Amandan patsaasta pantu Bryggeri Weizen, 4,95 e/0,33 l, jota aidompaa saksalaistyyppistä vehnäolutta saa hakea.
Hedelmäistä chilisilakoille
Vehnä on pehmeän hedelmäisyytensä mutta myös makeutensa takia hyvä valinta maustesilakoille. Reippaasti chilillä maustetut silakat sekä sinappi- ja currysilakat ansaitsevat tuhdin vehnäoluen, kuten kinuskinruskean Prykmestar Wehnäbockin, 4,19 e/0,5 l, joka on pari pykälää täyteläisempi kuin muut vehnäoluet. Sopii myös jättikatkaravuille valkosipuliöljyssä.
Paahdetta mätitoastille
Mätitoastin, lohileipien tai sillitartarilla täytettyjen ruisnappien kanssa kannattaa maltaisuutta viedä aavistuksen tummemmaksi. Kuvioihin astuu hennon paahteinen Sinebrychoff Jouluolut, 1,98 e/0,33 l.
Pilsiä graavikalalle
Aterian aloituksena ryhdikkyys ja raikkaus ovat valttia. Prykmestar Luomu Pils, 4,14 e/0,5 l, on oikeaoppisen rapsakka pils, joka toimii kevyenä mutta riittävän katkerana eli makuaistia virkistävänä yleisoluena kalapöydässä.
Vahva valinta äyriäisille
Bock-tyyppiset lagerit ovat kalapöydän moniottelijoita, jos kaipaat vahvaa olutta. Niistä mikä tahansa kala- tai äyriäisruoka löytää ystävän. Kokeile suoraviivaista, sopivan maltaista Olvi Tuplapukkia, 2,36 e/0,33 l.
Yrttejä pateelle ja kalkkunalle
Kalkkunalle ja maksapateelle sopii meripihkankeltainen, hennon hedelmäinen ja yrttinen olut. Schremser Weihnachtsbräu, 4,15 e/0,5 l*, tulee perheomisteiselta itävaltalaispanimolta. Kokeile myös savulohen kanssa.
Talvilageria pääruuille
Pähkinäinen, kevyen havuinen ja harvinaisen tasapainoinen jenkkiolut Samuel Adams Winter Lager, 3,99 e/0,355 l*, johdattaa tyylikkäästi joulun pääruokien pariin.
Tervaista legendaa kinkulle
Kun kinkku kannetaan pöytään, oluessa saa olla runsautta paahdetuista maltaista. Mikäli savuisuus puhuttelee, on jälleen tilaisuus maistella tervaista legendaa, mahonginruskeaa ja täyteläistä saksalaista olutta, Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbockia, 3,99 e/0,5 l.
Lähiolutta kinkulle
Jos kinkun kanssa haluaa maistella kotimaista, keskitäyteläistä talviolutta, valitse kevyesti tervainen ja juuri sopivan maltainen Teerenpelin pienpanimon Pakkaspaavo, 3 e/0,33 l.
Lempeää laatikoille
Arvostetun lontoolaisen panimon Fuller’s Old Winter Alea, 4,19 e/0,5 l, on mukava nauttia läpi lämpimien jouluruokien. Sopiva humalointi toimii suolaisen kinkun kanssa, ja karamellimaltainen pehmeys käy mainiosti laatikoiden makeudelle.
Toffeista kalkkunalle
Kotimainen joulupöydän monitaituri maistuu kaikkien lämpimien ruokien kanssa kalkkunasta kinkkuun ja laatikoihin. Stadin Extra Special Bitter, 5,51 e/0,33 l, on keskitäyteläinen ja hedelmäinen ale, jossa maistuu toffee.
Espressoa suklaalle
Jouluna pukkaa konvehtirasioita, ja suklaan lomassa kannattaa siemailla erittäin täyteläistä, espresson ja lakritsin aromein höystettyä, pikimustaa Laitilan Kievari Imperiaali Stoutia, 5,65 e/0,33 l.
Yömyssy
Yömyssyn virkaa toimittaa äärimmäisen täyteläinen, banaanin ja luumun tuoksuinen Aventinus Weizen-Eisbock, 4,48 e/0,33 l*. Saksalainen olut saa korkean alkoholipitoisuutensa, kun valmis olut jäädytetään ja jäätynyt vesi erotetaan ja poistetaan oluesta.
*Tämä kausiolut on juuri saapunut kauppoihin eikä se ollut saatavilla kuvauksiin.
Suositukset antoi olutkirjoittaja Mikko Salmi.