Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 49 keittokirjaan.
Ohje ja kuva: Teemu Leminen

Tuhti nakkipizza maistuu lauantai-illalta vuonna 1993. Pizzan juju on makeantulinen sinappikastike, jota voi käyttää mainiosti myös salaatinkastikkeena.

Oletko ohutpohjaisen ja niukasti täytetyn italialaistyyppisen pizzan ystävä? Siinä tapauksessa tämä pizzaresepti ei ole sinua varten. Jos sen sijaan pidät muhkeasta, vähän 90-luvun tapaan täytetystä pizzasta, joka syödään yllättävän lisukkeen kanssa, voit jatkaa lukemista.

Bongasin tämän nakkipizzan ohjeen muutaman vuoden takaisesta Glorian Ruoka & Viinistä (7/2011). Napsahtavilla nakeilla, purjolla, paprikalla ja emmentaalilla täytetty pizza iski välittömästi nostalgiahermoon: tätähän täytyy kokeilla! Vaikka rakastan rapeapohjaisia ja kitsastellen täytettyjä pizzoja, joskus tilanteeseen sopii vielä paremmin mehevä, muheva ja konstailematon kotipizza.

Nakkipizza esiteltiin juttusarjassa, jossa ruokaihmiset jakoivat tärkeän ruokabravuurinsa ja kertoivat sen tarinan. Pizzan ohjeen antoi Nina Jansson, mutta itse ohje oli Ninan äidin Lea Plutènin luomus. Nakkipizza oli perheen jokaperjantainen traditio. Se hurmasi kaikki ja oli virallinen merkki siitä, että työviikko on nyt ohi ja on aika vaihtaa vapaalle.

Nakkipizzan tekee erityiseksi sen kanssa tarjoiltava sinappikastike. Olin itse hieman skeptinen kastikkeen suhteen (salaattikastiketta pizzan päälle, WTF?), mutta onhan tässä elämän aikana tullut jo syötyä pizzaa majoneesin, peston ja ties minkä kanssa, joten päätin antaa soosille mahdollisuuden.

Kannatti, koska makeantulinen sinappikastike toimi pizzan kanssa todella hyvin! Se toi särmää muuten lempeään kokonaisuuteen ja korosti tietty nakkien makua. Kokeilin myöhemmin sinappikastiketta myös salaatinkastikkeena, eikä sekään ollut yhtään hullumpi yhdistelmä. (Tosin olenkin erilaisten maustekastikkeiden himokäyttäjä.) Alkuperäisohjeessa pizzan päälle ripotellaan aromisuolaa (se sopi pizzaan täydellisesti). Jos lisäaineet kammottavat, voi tilalla varmasti käyttää myös yrttisuolaa.

Sellaisenaan nakkipizza on varsin lempeän makuinen. Mausteisempaan ruokaan tottunut voisi kuvailla sitä jopa pliisuksi. Mutta kun pizzan syö sinappikastikkeen kera ja maustaa ohjeen mukaan, on makuelämys hauska ja nostalginen. Aloin syödessä ajatella saunanjälkeisiä lauantai-iltoja joskus vuonna 1993. Välillä ihminen kaipaa tällaista pientä nostalgiatrippiä, ja koska aikakonetta ei ole vielä keksitty, on muistoihin palaaminen helpointa ruuan kautta.

Ai niin. Tähän pizzaan täytyy sitten ehdottomasti käyttää napsahtavia nakkeja. Kuorettomista nakeista tehty pizza on valju makukokemus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
30 min (+ taikina 12 t)
Vaikeustaso
Helppo

Nakkipizza

Ainekset

1
tlk
tomaattimurskaa
1
pkt
napsahtavia nakkeja (esim. HK)
1
purjo
1
paprika
3
tomaattia
1
ps
emmentalraastetta
oreganoa
paprikajauhetta
ripaus
Aromisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana jääkaappiin. (Ohje alla.)
  2. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Laita tyhjä pelti uuniin.
  3. Kauli pizzapohja pellin kokoiseksi ja siirrä leivinpaperin päälle.
  4. Levitä tomaattimurska pizzapohjalle. Kuutioi nakit, purjo ja paprika kulhoon. Sekoita, ja levitä täyte pizzapohjalle. Lisää viipaloidut tomaatit ja juusto.
  5. Vedä pizza leivinpaperin avulla kuumalle uunipellille. Paista pizzaa noin 10-12 minuuttia.
  6. Mausta pizza oreganolla, paprikalla ja suolalla. Tarjoa sinappikastikkeen kanssa.

Pizzapohja

Ainekset

3
dl
vettä
25
g
tuorehiivaa
(suolaa)
6
dl
jauhoja
3-4
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liota hiiva (ja suola) haaleaan veteen. Lisää jauhot ja vaivaa kimmoisaksi, noin 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi öljy. Kohota kannen alla jääkaapissa yön yli.

Sinappikastike

Ainekset

1
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
dl
sinappijauhetta (esim. Coleman's)

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää sokeri. Ota kattila levyltä. Vatkaa sinappijauhe sokeriliemeen. Anna jäähtyä; vatkaa aina välillä. Kastikkeesta tulee ketsuppimaisen juoksevaa.
  2. Kaada kastike pulloon, josta sitä on helppo annostella. Säilytä huoneenlämmössä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3398 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1173 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1173 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
ET-lehti on lisännyt 329 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.