Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 49 keittokirjaan.
Ohje ja kuva: Teemu Leminen

Tuhti nakkipizza maistuu lauantai-illalta vuonna 1993. Pizzan juju on makeantulinen sinappikastike, jota voi käyttää mainiosti myös salaatinkastikkeena.

Oletko ohutpohjaisen ja niukasti täytetyn italialaistyyppisen pizzan ystävä? Siinä tapauksessa tämä pizzaresepti ei ole sinua varten. Jos sen sijaan pidät muhkeasta, vähän 90-luvun tapaan täytetystä pizzasta, joka syödään yllättävän lisukkeen kanssa, voit jatkaa lukemista.

Bongasin tämän nakkipizzan ohjeen muutaman vuoden takaisesta Glorian Ruoka & Viinistä (7/2011). Napsahtavilla nakeilla, purjolla, paprikalla ja emmentaalilla täytetty pizza iski välittömästi nostalgiahermoon: tätähän täytyy kokeilla! Vaikka rakastan rapeapohjaisia ja kitsastellen täytettyjä pizzoja, joskus tilanteeseen sopii vielä paremmin mehevä, muheva ja konstailematon kotipizza.

Nakkipizza esiteltiin juttusarjassa, jossa ruokaihmiset jakoivat tärkeän ruokabravuurinsa ja kertoivat sen tarinan. Pizzan ohjeen antoi Nina Jansson, mutta itse ohje oli Ninan äidin Lea Plutènin luomus. Nakkipizza oli perheen jokaperjantainen traditio. Se hurmasi kaikki ja oli virallinen merkki siitä, että työviikko on nyt ohi ja on aika vaihtaa vapaalle.

Nakkipizzan tekee erityiseksi sen kanssa tarjoiltava sinappikastike. Olin itse hieman skeptinen kastikkeen suhteen (salaattikastiketta pizzan päälle, WTF?), mutta onhan tässä elämän aikana tullut jo syötyä pizzaa majoneesin, peston ja ties minkä kanssa, joten päätin antaa soosille mahdollisuuden.

Kannatti, koska makeantulinen sinappikastike toimi pizzan kanssa todella hyvin! Se toi särmää muuten lempeään kokonaisuuteen ja korosti tietty nakkien makua. Kokeilin myöhemmin sinappikastiketta myös salaatinkastikkeena, eikä sekään ollut yhtään hullumpi yhdistelmä. (Tosin olenkin erilaisten maustekastikkeiden himokäyttäjä.) Alkuperäisohjeessa pizzan päälle ripotellaan aromisuolaa (se sopi pizzaan täydellisesti). Jos lisäaineet kammottavat, voi tilalla varmasti käyttää myös yrttisuolaa.

Sellaisenaan nakkipizza on varsin lempeän makuinen. Mausteisempaan ruokaan tottunut voisi kuvailla sitä jopa pliisuksi. Mutta kun pizzan syö sinappikastikkeen kera ja maustaa ohjeen mukaan, on makuelämys hauska ja nostalginen. Aloin syödessä ajatella saunanjälkeisiä lauantai-iltoja joskus vuonna 1993. Välillä ihminen kaipaa tällaista pientä nostalgiatrippiä, ja koska aikakonetta ei ole vielä keksitty, on muistoihin palaaminen helpointa ruuan kautta.

Ai niin. Tähän pizzaan täytyy sitten ehdottomasti käyttää napsahtavia nakkeja. Kuorettomista nakeista tehty pizza on valju makukokemus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
30 min (+ taikina 12 t)
Vaikeustaso
Helppo

Nakkipizza

Ainekset

1
tlk
tomaattimurskaa
1
pkt
napsahtavia nakkeja (esim. HK)
1
purjo
1
paprika
3
tomaattia
1
ps
emmentalraastetta
oreganoa
paprikajauhetta
ripaus
Aromisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana jääkaappiin. (Ohje alla.)
  2. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Laita tyhjä pelti uuniin.
  3. Kauli pizzapohja pellin kokoiseksi ja siirrä leivinpaperin päälle.
  4. Levitä tomaattimurska pizzapohjalle. Kuutioi nakit, purjo ja paprika kulhoon. Sekoita, ja levitä täyte pizzapohjalle. Lisää viipaloidut tomaatit ja juusto.
  5. Vedä pizza leivinpaperin avulla kuumalle uunipellille. Paista pizzaa noin 10-12 minuuttia.
  6. Mausta pizza oreganolla, paprikalla ja suolalla. Tarjoa sinappikastikkeen kanssa.

Pizzapohja

Ainekset

3
dl
vettä
25
g
tuorehiivaa
(suolaa)
6
dl
jauhoja
3-4
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liota hiiva (ja suola) haaleaan veteen. Lisää jauhot ja vaivaa kimmoisaksi, noin 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi öljy. Kohota kannen alla jääkaapissa yön yli.

Sinappikastike

Ainekset

1
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
dl
sinappijauhetta (esim. Coleman's)

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää sokeri. Ota kattila levyltä. Vatkaa sinappijauhe sokeriliemeen. Anna jäähtyä; vatkaa aina välillä. Kastikkeesta tulee ketsuppimaisen juoksevaa.
  2. Kaada kastike pulloon, josta sitä on helppo annostella. Säilytä huoneenlämmössä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1191 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti kauppojen karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin. Nämä suklaasydämet valmistuvat vartissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min

Taatelisydämet

Ainekset

24
kivetöntä, pehmeää taatelia
100
g
suklaata
rouhittua pistaasipähkinää
pakastekuivattua vadelmaa

Työvaiheet

  1. Tee pienellä terävällä veitsellä noin sentin viilto 12 taatelin toiselle pitkälle sivulle. Työnnä toiset 12 taatelia viiltoihin, jolloin taatelit muodostavat sydämen.  Laita sydämet leivinpaperin päälle.
  2. Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa. Kuorruta taatelisydämet levittämällä niille suklaata rennosti pikkulusikalla.
  3. Koristele rouhitulla pistaasipähkinällä tai kuivatulla vadelmalla. Anna kovettua hetki jääkaapissa.

Kuvan helppojen riisisuklaapatukoiden ohjeen löydät täältä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1191 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Kaverille kanssa! Helpot ja nopeat suklaapatukat onnistuvat myös koululaisilta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 18 kpl
Valmistusaika
10 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Riisisuklaapatukat

Ainekset

150
g
tummaa suklaata
1
dl
sileää maapähkinävoita
4
dl
riisimuroja
Lisäksi
1
dl
suolapähkinöitä
50
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Paloittele ja sulata suklaa joko mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa.
  2. Sekoita maapähkinävoi suklaan joukkoon. Lisää riisimurot ja kääntele tasaiseksi.
  3. Kaada suklaa-riisimuromassa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 25 x 20 cm). Tasoita pinta.
  4. Rouhi suolapähkinät veitsellä. Paloittele ja sulata koristelusuklaa. Painele suolapähkinärouhe riisisuklaan pinnalle. Levitä päälle suklaaraitoja pikkulusikalla.
  5. Anna kovettua jääkaapissa reilu tunti. Leikkaa tai murra riisisuklaalevystä patukoita tai ruutuja. Levy leikkaantuu siististi, kun veitsen kastaa välillä kuumaan veteen.

Kuvan taatelisydänten ohjeen löydät täältä.

ET-lehti on lisännyt 335 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Napakat sydänsalaatit voi paistaa paistetun lohen kaveriksi nopeasti pannulla, jolloin ne säilyvät mukavan rapeina. Raikkaassa kastikkeessa on linssien ansiosta myös proteiinia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin sydänsalaatti ja linssikastike

Ainekset

2
pss (á 200 g)
sydänsalaattia
2
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
KASTIKE
1
prk (n. 380 g)
käyttövalmiita vihreitä linssejä
½
ruukkua lehtipersiljaa
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
sinappia
½
tl
suolaa
(tilkka vettä)

Työvaiheet

  1. Aloita kastikkeesta. Valuta linssit siivilässä. Hienonna persilja. Laita linssit ja yrtit sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loput kastikkeen ainekset ja soseuta tasaiseksi. Jos kastike on paksua, lisää tilkka vettä.

  2. Halkaise sydänsalaatit pitkittäin. Sivele pintaan öljyä. Laita salaatit leikkuupinta alaspäin pannulle tai grilliparilalle. Paista noin 5 minuuttia.

  3. Nosta paahdetut salaattilohkot lautaselle ja lusikoi päälle kastiketta. Tarjoile heti.

VINKKI! Salaatin päälle sopivat myös paistetut leipäkuutiot, paahdetut pähkinät tai tuoreet herneet.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1191 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä
Tarjoa rapeat kukkakaalit hummuspediltä ja dippaa niitä matkalla haukattavaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Seesamikukkakaali

Ainekset

1
pkt (300 g)
tofua, esim. Jalotofu Kylmäsavu tai Aasia
1
kukkakaali
dl
bbq-kastiketta
½
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
seesaminsiemeniä
Lisäksi
1
rkl
(seesami)öljyä
1
prk
hummusta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Taputtele tofu kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa tofu pitkittäin kolmeksi siivuksi. Taittele talouspaperi tofupalojen päälle. Aseta leikkuulauta päälle painoksi 10 minuutiksi.
  2. Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi ja pilko ulkolehdet. Laita kukkakaalit ja lehdet kulhoon.
  3. Sekoita bbq-kastikkeeseen savupaprika ja suola. Pyöräytä kastike ja seesaminsiemenet kukkakaalin joukkoon.
  4. Levitä kukkakaalit leivinpaperille uunipellille. Paista rapean kypsäksi noin 10 minuuttia.
  5. Kuivaa ja kuutioi tofu. Paista tofu pannulla rapeaksi. Sipaise tofupaloille seesamiöljyä.
  6. Kuumenna uunin grillivastus. Lisää tofupalat kukkakaalien joukkoon ja grillaa 5 minuuttia.
  7. Tarjoa valmiin hummuksen kanssa.