Tuhti nakkipizza maistuu lauantai-illalta vuonna 1993. Pizzan juju on makeantulinen sinappikastike, jota voi käyttää mainiosti myös salaatinkastikkeena.
Oletko ohutpohjaisen ja niukasti täytetyn italialaistyyppisen pizzan ystävä? Siinä tapauksessa tämä pizzaresepti ei ole sinua varten. Jos sen sijaan pidät muhkeasta, vähän 90-luvun tapaan täytetystä pizzasta, joka syödään yllättävän lisukkeen kanssa, voit jatkaa lukemista.
Bongasin tämän nakkipizzan ohjeen muutaman vuoden takaisesta Glorian Ruoka & Viinistä (7/2011). Napsahtavilla nakeilla, purjolla, paprikalla ja emmentaalilla täytetty pizza iski välittömästi nostalgiahermoon: tätähän täytyy kokeilla! Vaikka rakastan rapeapohjaisia ja kitsastellen täytettyjä pizzoja, joskus tilanteeseen sopii vielä paremmin mehevä, muheva ja konstailematon kotipizza.
Nakkipizza esiteltiin juttusarjassa, jossa ruokaihmiset jakoivat tärkeän ruokabravuurinsa ja kertoivat sen tarinan. Pizzan ohjeen antoi Nina Jansson, mutta itse ohje oli Ninan äidin Lea Plutènin luomus. Nakkipizza oli perheen jokaperjantainen traditio. Se hurmasi kaikki ja oli virallinen merkki siitä, että työviikko on nyt ohi ja on aika vaihtaa vapaalle.
Nakkipizzan tekee erityiseksi sen kanssa tarjoiltava sinappikastike. Olin itse hieman skeptinen kastikkeen suhteen (salaattikastiketta pizzan päälle, WTF?), mutta onhan tässä elämän aikana tullut jo syötyä pizzaa majoneesin, peston ja ties minkä kanssa, joten päätin antaa soosille mahdollisuuden.
Kannatti, koska makeantulinen sinappikastike toimi pizzan kanssa todella hyvin! Se toi särmää muuten lempeään kokonaisuuteen ja korosti tietty nakkien makua. Kokeilin myöhemmin sinappikastiketta myös salaatinkastikkeena, eikä sekään ollut yhtään hullumpi yhdistelmä. (Tosin olenkin erilaisten maustekastikkeiden himokäyttäjä.) Alkuperäisohjeessa pizzan päälle ripotellaan aromisuolaa (se sopi pizzaan täydellisesti). Jos lisäaineet kammottavat, voi tilalla varmasti käyttää myös yrttisuolaa.
Sellaisenaan nakkipizza on varsin lempeän makuinen. Mausteisempaan ruokaan tottunut voisi kuvailla sitä jopa pliisuksi. Mutta kun pizzan syö sinappikastikkeen kera ja maustaa ohjeen mukaan, on makuelämys hauska ja nostalginen. Aloin syödessä ajatella saunanjälkeisiä lauantai-iltoja joskus vuonna 1993. Välillä ihminen kaipaa tällaista pientä nostalgiatrippiä, ja koska aikakonetta ei ole vielä keksitty, on muistoihin palaaminen helpointa ruuan kautta.
Ai niin. Tähän pizzaan täytyy sitten ehdottomasti käyttää napsahtavia nakkeja. Kuorettomista nakeista tehty pizza on valju makukokemus.
Nakkipizza
Ainekset
Työvaiheet
- Tee taikina edellisenä iltana jääkaappiin. (Ohje alla.)
- Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Laita tyhjä pelti uuniin.
- Kauli pizzapohja pellin kokoiseksi ja siirrä leivinpaperin päälle.
- Levitä tomaattimurska pizzapohjalle. Kuutioi nakit, purjo ja paprika kulhoon. Sekoita, ja levitä täyte pizzapohjalle. Lisää viipaloidut tomaatit ja juusto.
- Vedä pizza leivinpaperin avulla kuumalle uunipellille. Paista pizzaa noin 10-12 minuuttia.
- Mausta pizza oreganolla, paprikalla ja suolalla. Tarjoa sinappikastikkeen kanssa.
Pizzapohja
Ainekset
Työvaiheet
- Liota hiiva (ja suola) haaleaan veteen. Lisää jauhot ja vaivaa kimmoisaksi, noin 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi öljy. Kohota kannen alla jääkaapissa yön yli.
Sinappikastike
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää sokeri. Ota kattila levyltä. Vatkaa sinappijauhe sokeriliemeen. Anna jäähtyä; vatkaa aina välillä. Kastikkeesta tulee ketsuppimaisen juoksevaa.
- Kaada kastike pulloon, josta sitä on helppo annostella. Säilytä huoneenlämmössä.