Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.

Tämä pastaohje syntyi lennossa ja jääkaapissa lojuneiden raaka-aineiden sanelemana. Tällä kertaa sattuma oli suosiollinen, ja ruuasta tuli niin mainiota, että se pääsee luottopastalistalleni.

Tämän pastareseptin takana oli klassinen kolmiyhteys: kiire, nälkä ja laiskuus. Toisin sanoen ruokaa oli saatava äkkiä ja niistä aineksista, mitä kotona sattui olemaan.

Avattu tuorepastapaketti veteli jääkaapissa viimeisiään. Herkkusienirasiassa lojui neljä sientä. Puolison ostamasta vuohengoudasta oli jäljellä niin pieni kannikka, ettei sitä olisi iljennyt syödä yksikseen. Smoothieita varten ostettu avokado taas lojui keittiön pöydällä sen näköisenä, että se muuttuisi pian muusiksi.

Tuorepastan ja avokadon sanelemilla ehdoilla päädyin pyttipannumaiseen avokadopastaan, jonka "kastikkeen" mössäsin avokadosta ja fetajuustosta. Nämä survotaan lautasen pohjalle sillä aikaa, kun sienet ja sipulit paistuvat ja pasta kiehuu.

Fetasta ja avokadosta muussattu tahna siis toimittaa tässä pastasetissä kastikkeen virkaa, kun taas sieni-sipuli-tomaattiseos on eräänlainen ripote, joka tuo pastalle lisää makua ja purutuntumaa. Uskoisin, että pannutettuja ripotteita voi soveltaa vapaasti sen mukaan, mitä jääkaapissa sattuu olemaan. Ja tämä pasta on varmasti hyvää pelkällä feta-avokadoyhdistelmälläkin.

Minä en ole minimalisti, vaan pikemminkin "vähän kaikkea" -ihmistyyppiä, joten kun löysin kuivakaapista vielä sitruunalla maustettua oliiviöljyä ja seesaminsiemeniä, en tietenkään voinut vastustaa kiusausta ripotella niitä pasta-annokseni päälle. Siis sen raastetun vuohengoudakannikan ja persiljasilpun lisäksi.

Onneksi kahden ripotteen feta-avokadopasta maistui erinomaiselta, koska kolmanneksi ripotteeksi turautettu ketsuppitöräys olisi jopa tällaisen "kaikki mausteet" -kaverin mielestä ollut liioittelua.

Suosittelen kokeilemaan pastan perusversiota (pasta, avokado, feta, lime, suola ja pippuri) sellaisenaan ja sitten lisäämään annokseen mieleisiä tai saatavilla olevia lisukkeita. Vartissa valmiille ja vielä hyvänmakuisille ruuille kuin tuntuu olevan aina tarvetta.

Tällä ohjeella tulee yksi iso annos. Kuten kuvasta näkyy, söin yksin sohvalla läppärin ääressä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 annos
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Arkinen feta-avokadopasta

Ainekset

150
g
tuorepastaa
Sieni-sipulipaistos
1
tl
voita
1/2
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
5
kirsikkatomaattia
suolaa
pippuria
Lisäksi
1
avokado
fetajuustoa
sitruunalla maustettua oliiviöljyä
vuohengoudaa (tai muuta maukasta juustoa)
lehtipersiljaa
seesaminsiemeniä
limen mehua
4
herkkusientä

Työvaiheet

  1. Laita reilusti suolalla maustettu pastavesi kiehumaan.
  2. Lohko sienet ja sipulit viipaleiksi. Sulata voi paistinpannussa. Ruskista sienet ja sipulit.
  3. Lisää pannuun puolitetut kirsikkatomaatit. Paista, kunnes tomaatit näyttävät "kärsineiltä" eli kuori hieman tummuu ja meinaa irrota tomaatista. Suolaa ja pippuroi.
  4. Kaiva avokadon liha syvälle lautaselle. Purista päälle tiraus limen mehua, ettei avokado tummu. Lisää muutama palanen fetaa. Muussaa haarukalla avokadon sekaan.
  5. Keitä pasta. Lisää avokado-fetamössön päälle. Kippaa pinnalle sieni-sipuli-tomaattiseos.
  6. Ripottele pasta-annokselle silputtua persiljaa ja lusikallinen seesaminsiemeniä. Raasta päälle vähän vuohengoudaa (tai parmesaania). Viimeistele tilkkasella sitruunaoliiviöljyä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3404 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Hokkaidokurpitsasta, lehtikaalista ja kypsistä linsseistä saa paahtamalla runsaan peltiruoan. Appelsiinilla maustettu raikas kaurafraiche on piste iin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja linssit

Ainekset

1
(n. 1½ kg) hokkaido- tai myskikurpitsa
1
tl
suolaa
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
LINSSIT
1
prk (230 g)
kypsiä punaisia tai vihreitä linssejä
1
rkl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
½
ruukku salviaa
100
g
lehtikaalia
APPELSIINIFRAICHE
½
pieni appelsiini
1
prk (200 g)
kaurafraichea
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurpitsa tukevalla veitsellä puoliksi ja kaavi siemenet pois. Lohko kurpitsanpuolikkaat noin 3 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Laita ne kulhoon. Lisää suola, kaneli, inkivääri, pippuri ja öljy. Kääntele kurpitsaviipaleet käsin mausteseoksessa ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

  2. Valuta linssit. Laita ne kulhoon. Lisää öljy ja raasta valkosipuli joukkoon. Mausta pippurilla. Leikkaa lehtikaalista kova lehtiruoti pois ja paloittele lehdet.

  3. Ota pelti pois uunista. Ripottele linssit, lehtikaalit ja salvianlehdet pellille. Paahda vielä 5–8 minuuttia.

  4. Purista appelsiinista mehu ja sekoita se kaurafraichen kanssa. Mausta kastike suolalla. Tarjoa kurpitsan kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Käyttövalmiit purkkipavut on kerrassaan loistava keksintö. Ne tuovat sosekeittoon rutkasti hyvää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsakaali-valkopapukeitto

Ainekset

1
(400 g)
parsakaali
1
prk (280 g)
valkoisia papuja
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
1
rkl
yrttimausteseosta
SIEMEN-PERSILJAPESTO
1
dl
hienonnettua persiljaa
½
dl
auringonkukansiemeniä
3
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
1
rkl
sitruunanmehua
2
tl
raastettua luomusitruunan kuorta
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin siemenpesto murskaamalla kaikki ainekset isossa huhmaressa rouheiseksi kastikkeeksi. Voit myös surauttaa seoksen sauvasekoittimella, mutta älä soseuta pestoa täysin sileäksi.

  2. Huuhtele parsakaali ja leikkaa paloiksi. Valuta ja huuhtele pavut säilöntäliemestä.

  3. Kiehauta vesi. Lisää kasvisliemikuutiot, yrttimausteseos, parsakaalit ja pavut. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes parsakaali on pehmeää.

  4. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Tarjoile keiton kanssa siemen-persiljapestoa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3404 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.