Tämä pastaohje syntyi lennossa ja jääkaapissa lojuneiden raaka-aineiden sanelemana. Tällä kertaa sattuma oli suosiollinen, ja ruuasta tuli niin mainiota, että se pääsee luottopastalistalleni.
Tämän pastareseptin takana oli klassinen kolmiyhteys: kiire, nälkä ja laiskuus. Toisin sanoen ruokaa oli saatava äkkiä ja niistä aineksista, mitä kotona sattui olemaan.
Avattu tuorepastapaketti veteli jääkaapissa viimeisiään. Herkkusienirasiassa lojui neljä sientä. Puolison ostamasta vuohengoudasta oli jäljellä niin pieni kannikka, ettei sitä olisi iljennyt syödä yksikseen. Smoothieita varten ostettu avokado taas lojui keittiön pöydällä sen näköisenä, että se muuttuisi pian muusiksi.
Tuorepastan ja avokadon sanelemilla ehdoilla päädyin pyttipannumaiseen avokadopastaan, jonka "kastikkeen" mössäsin avokadosta ja fetajuustosta. Nämä survotaan lautasen pohjalle sillä aikaa, kun sienet ja sipulit paistuvat ja pasta kiehuu.
Fetasta ja avokadosta muussattu tahna siis toimittaa tässä pastasetissä kastikkeen virkaa, kun taas sieni-sipuli-tomaattiseos on eräänlainen ripote, joka tuo pastalle lisää makua ja purutuntumaa. Uskoisin, että pannutettuja ripotteita voi soveltaa vapaasti sen mukaan, mitä jääkaapissa sattuu olemaan. Ja tämä pasta on varmasti hyvää pelkällä feta-avokadoyhdistelmälläkin.
Minä en ole minimalisti, vaan pikemminkin "vähän kaikkea" -ihmistyyppiä, joten kun löysin kuivakaapista vielä sitruunalla maustettua oliiviöljyä ja seesaminsiemeniä, en tietenkään voinut vastustaa kiusausta ripotella niitä pasta-annokseni päälle. Siis sen raastetun vuohengoudakannikan ja persiljasilpun lisäksi.
Onneksi kahden ripotteen feta-avokadopasta maistui erinomaiselta, koska kolmanneksi ripotteeksi turautettu ketsuppitöräys olisi jopa tällaisen "kaikki mausteet" -kaverin mielestä ollut liioittelua.
Suosittelen kokeilemaan pastan perusversiota (pasta, avokado, feta, lime, suola ja pippuri) sellaisenaan ja sitten lisäämään annokseen mieleisiä tai saatavilla olevia lisukkeita. Vartissa valmiille ja vielä hyvänmakuisille ruuille kuin tuntuu olevan aina tarvetta.
Tällä ohjeella tulee yksi iso annos. Kuten kuvasta näkyy, söin yksin sohvalla läppärin ääressä.
Arkinen feta-avokadopasta
Ainekset
Työvaiheet
- Laita reilusti suolalla maustettu pastavesi kiehumaan.
- Lohko sienet ja sipulit viipaleiksi. Sulata voi paistinpannussa. Ruskista sienet ja sipulit.
- Lisää pannuun puolitetut kirsikkatomaatit. Paista, kunnes tomaatit näyttävät "kärsineiltä" eli kuori hieman tummuu ja meinaa irrota tomaatista. Suolaa ja pippuroi.
- Kaiva avokadon liha syvälle lautaselle. Purista päälle tiraus limen mehua, ettei avokado tummu. Lisää muutama palanen fetaa. Muussaa haarukalla avokadon sekaan.
- Keitä pasta. Lisää avokado-fetamössön päälle. Kippaa pinnalle sieni-sipuli-tomaattiseos.
- Ripottele pasta-annokselle silputtua persiljaa ja lusikallinen seesaminsiemeniä. Raasta päälle vähän vuohengoudaa (tai parmesaania). Viimeistele tilkkasella sitruunaoliiviöljyä.