
Nonni, nyt on kuulkaa satakuntalaisella kekseliäisyydellä innovoitua fuusiokeittiötä!
Kalakeitto on helppo tehdä ja sen teossa voi myös oikaista: jos kalalienten keittely ei kiinnosta, lientä saa myös kuutiosta.
Reseptin kalaliemen ohje on viitteellinen: kaikissa liemissä parasta on, että niitä voi varioida loputtomiin! Esimerkiksi tässä reseptissä käytän aivan muita aineksia, mutta ne toimivat keiton pohjana ihan maan mainiosti.
Tässä reseptissä käytän kirjolohea, koska satun tällä kertaa valmistamaan keiton siitä. Kuitenkin kaakkoisaasialaisten makujen kanssa yhteen sopii mielestäni myös maan mainiosti hauki, vesistöjemme aliarvostetuin ruokakala. Kehoitan kokeilemaan reseptiä myös siitä! Haukifilee kannattaa käyttää nopeasti uunissa - sen jälkeen siitä on helppo nyppiä ruodot pinseteillä mäkeen.
Kaakkoisaasialais-suomalainen kalakeitto
Ainekset
Työvaiheet
Renssaa kala.
Tarvitset apuvälineiksi fileerausveitsen. Pinsetit, kalasakset ja haarukka ovat plussaa.
- Ota fileerausveitsi ja laske kala pöydälle. Paina veitsi alas kiduksen sivusta, ota kalaa päästä kiinni ja liu'uta veistä kohti pyrstöä koko ajan jämäkästi alas painaen. Käännä kala ja toista. Laita pää ja keskiruoto kattilaan.
- Leikkaa kalasaksilla irti kaikki, mitä et halua syödä. (Evät, pään sivussa olleet "kidusluut" jne.) Laita ne kattilaan.
- Leikkaa fileerausveitsellä irti vahvat vatsaruodot. Voit pitää kalasta haarukalla kiinni. Lisää vatsaruotorimpsu kattilaan.
- Nypi selkäruodot irti pinseteillä. Löydät ne tunnustelemalla. Voit käyttää nyppimiseen myös sormiasi ja esim. kuorimaveitsen päätä. Lisää ruodot kattilaan.
- Sinulla on edessäsi kaksi puhdasta ja kaunista filettä. Voit pakastaa toisen tai siirtää sen jääkaappiin.
- Ota toinen filee käsittelyyn ja kala irti nahasta. Voit tehdä sen noin 2 cm pala kerrallaan ja sitten leikata kalasoiroista kuutioita saksilla tai veitsellä. Laita kalapalat kulhoon ja lisää nahka kattilaan muiden kalanperkeiden kanssa.
Keitä kalaliemi.
- Lisää kalanperkekattilaan varsiselleri, sipuli, valkosipuli, maustepippurit, porkkana, fenkoli ja suola. Sinun ei tarvitse kuoria sipuleita, myös kuorissa on makua.
- Täytä kattila vedellä niin, että ainekset peittyvät. Anna liemen kiehua pienellä lämmöllä ilman kantta n. 2-3 tuntia.
- Siivilöi liemi läveikön avulla ja anna sen valua hetki.
Sinulla on nyt kattilan koosta riippuen noin 5-7 dl kalalientä. Keiton valmistukseen tarvitset sitä 5 dl. Loput voit käyttää esim. jonkin kastikkeen pohjaan tai pakastaa.
Keitä keitto.
- Laita liemi uudelleen kattilaan.
- Lisää perunat anna kiehua hetki. Lisää paprika, inkivääri, juustokumina ja chili.
- Lisää tarvittaessa vettä. Anna kiehua, kunnes perunakuutiot ovat kypsiä.
Viimeistele.
- Lisää kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi.
- Lisää kalapalat ja sekoittele hetki.
- Tarkista maku - lisää suolaa tai mausteita tarvittaessa.