Sillijäädyke
Ainekset
Työvaiheet
Kuivaa sillifileet talouspaperilla ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
Ota esiin kattila ja sellainen kulho, joka sopii hyvin kattilan päälle. Kaada kattilaan vesi ja kuumenna se.
Pane kulhoon keltuaiset, vesi, koskenkorva tai akvaviitti, silliliemi, sokeri, vähän suolaa ja pippuria.
Nosta kulho kattilan päälle (vesihauteeseen) ja vatkaa voimakkaasti, kunnes seos on kastikemainen ja sakeahko. Ota kulho kattilan päältä ja siivilöi seos toiseen kulhoon. Jäähdytä välillä sekoittaen (huomaa pohjaa vatkattaessa, ettei vesihaude ole liian kuuma).
Kun seos on jäähtynyt, sekoita siihen sillikuutiot ja tilli.
Vatkaa smetana ja kuohukerma vaahdoksi ja yhdistä vaahto varovasti silli-keltuaismassaan.
Laita massa SAGA Leivinpaperilla vuorattuun terriinivuokaan, peitä ja nosta pakastimeen muutamaksi tunniksi.
Tarjoilu: Leikkaa ruisleipä viipaleiksi ja viipaleet 4 cm:n neliöiksi tai pyöreiksi kiekoiksi. Aseta leipä lautaselle ja ota jäätelökauhalla iso pallo jäädykettä leivän päälle. Voit myös panna jäädykemassan terriinivuokaan ja leikata jäätyneenä viipaleiksi sekä leivän viereen koristeeksi. Tarjoa lisäksi mahdollisimman kuumia perunoita tai sveitsiläinen peruna.