Lemin särästä, kotikeittiöön sovellettu liha-ateria
Sikaa lasisessa särässä
Ainekset
Työvaiheet
Alkuperäisestä ohjeesta poiketen, tässä versiossa käytetään lihana porsaan lapaa tai potkaa ja säränä toimii lasinen uunikaukalo.
Lihan pitää olla ehdottomasti suolattua. Kaupastahan saa näppärästi suolalapaa. Alkuperäisen ohjeen mukaan liha valellaan kiehuvalla vedellä. Olen niin muutaman kerran tehnyt ja kyllä kai se pinta siitä jonkinlaisen startin saakin. Aivan herkkua tulee myös ilman valelua.
Uuni lämmitetään n.180 asteiseksi ja liha laitetaan sinne valitsemassasi särässä, kunnes pinta on saanut väriä. Tähän voi kulua aikaa, tunnista puoleentoista.
Liha käännetään, jotta toinenkin puoli saa väriä ja rasva kaadetaan pois särästä.
Kun kummatkin puolet ovat ruskistuneet, laitetaan lihojen alle, kuorittuna puolikypsiksi keitetyt perunat. Eli särä pois uunista, liemi taas pois särästä, lihat toiseen astiaan siksi aikaa kun laitat perunat särään. Lihat takaisin perunoiden päälle ja koko komeus takaisin uuniin vielä tunniksi tai puoleksitoista. Itse olen keittänyt perunoita, reilu kymmenen minuuttia.
Perunoita voisi valella uunissaolon aikana paistinliemellä. En ole sitä kokenut kuitenkaan tarpeelliseksi, kun päällä kuitenkin lepäilee rasvainen porsaan lihankappale.
Olen joskus laittanut uunin pohjalle leppäkalikan, josta pitäisi tulla vähän savun makua ja hajua.
Alkuperäiselle ohjeelle uskollisena, ei tässäkään ohjeessa käytetä mausteita, suolan lisäksi.