Tapiokahelmillä ryyditetty jäätee boba on superhelppo tehdä kotonakin. Vaikein työvaihe on odottaa jääteen ja tapiokahelmien jäähtymistä.
Taiwanista kotoisin oleva boba-kuplatee on makea jäätee, jonka pohjalla on sokerisiirapissa maustuneita tapiokahelmiä. Yleensä juoma tehdään tummista boba-tapiokahelmistä, joissa on käytetty muun muassa maissi- tai perunatärkkelystä. Helmet ovat kypsentämättöminä vaaleanruskeita, ja muuttuvat kypsyessään mustiksi. Kypsänä niiden purutuntuma muistuttaa hieman hedelmäkarkkia. Boba-helmiä myydään itämaisiin elintarvikkeisiin erioistuneissa kaupoissa.
Jos et saa käsiisi boba-helmiä, juoman voi tehdä myös valkoisista tapiokahelmistä, mutta niiden rakenne on erilainen ja hieman pureskeltavampi. Kypsennysaikakin on pidempi, noin 30 minuuttia.
Kun helmet ovat kypsiä, ne upotetaan sokerisiirappiin. Tippa ruusuvettä sokerisiirapin joukkoon antaa hauskan makulisän. Inkivääri toimii myös loistavasti, etenkin jos pidät pienestä poltteesta. Vaihtelemalla makusiirappeja ja teelaatuja saat juomasta juuri sellaista kuin haluat. Voit myös käyttää valmiita makusiirappeja.
Juoman voi nauttia sellaisenaan, maidon kanssa tai hedelmämehulla pidennettynä.
Parhaan maun saat, kun tarjoat juoman tuoreena eli viilennettyäsi teen ja helmet. Tapiokahelmiä voi toki tehdä kerralla vähän isommankin satsin, mutta silloin ne kannattaa säilyttää sokerisiirapissa jääkaapissa, jotta ne säilyvät kimmoisina ja pureskeltavina.
Boba eli tapiokahelmitee
Ainekset
Työvaiheet
- Kiehauta vesi kattilassa. Lisää tapiokanhelmet ja kypsennä pakkauksen ohjeen mukaan. Pikaversiot kypsyvät jopa 5 minuutissa, muutkin yleensä 15-20 minuutissa.
- Tee siirappi. Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja sekoita sokeri siihen. Anna jäähtyä ja mausta halutessasi ruusuvedellä tai muulla haluamallasi makuaineella. Voit myös käyttää valmiita makusiirappeja.
- Valmista vahva tee, jäähdytä ja siirrä jääkaappiin tai pakastimeen viilenemään. Mitä kylmempänä tarjoat juoman, sitä herkullisempaa se on.
- Valuta kypsät tapiokahelmet ja laita ne pieneen kulhoon. Kaada päälle makusiirappi ja anna tekeytyä vähintään 15 minuuttia tai mielellään vaikka pari tuntia jääkaapissa. (Jos et käytä tapiokahelmiä heti, säilytä niitä jääkaapissa kannellisessa astiassa, muuten ne alkavat kovettua.)
- Kaada kylmä tee lasiin ja annostele pohjalle tapiokahelmiä. Lisää siirappia makeutukseksi. Jos haluat, voit lisätä teehen maitoa tai hedelmämehua.
Mistä sais niitä tapioka helmiä?
Tapioka helmiä saa esimerkiksi tampereella sijaitsevasta east asia mart:ista
Löytyy myös Helsingistä eri paikoista (myös K-Supermarket Mustapekka)