Hapokas, ihanasti pirskahteleva kombutsa on vähän kuin simaa, mutta terveellisempää.
Kombutsa on sokeroidusta teestä käyttämällä valmistettu juoma. Sitä myydään jo marketeissakin, mutta sitä voi tehdä itsekin. Valmistaaksesi tarvitset kombutsan eli volgansienen. Amerikassa juoma on niin suosittua, että kombutsasienen voi ostaa terveyskaupasta. Siellä nimi on scoby, joka tulee sanoista "symbiotic culture of bacteria and yeast." Kombutsa onkin juuri tätä, bakteerien ja hiivasienten symbioosi.
Oman sieneni sain siskolta, joka sai sen ystävältään, joka sai sen ystävältään…näin kombutsasienet usein vaihtavat omistajaa, kuten taikinajuuretkin. Myös facebookissa on ollut ryhmiä, joista on voinut kysellä kombutsasieniä.
Kombutsajuoma on helppo tehdä, kun muistat muutaman perussäännön. Kombutsa tarvitsee teetä, joko tummaa tai vihreää. Mausteita voi käyttää luovasti ja sesongin mukaan.
Ilman sokeria käyminen ei tapahdu, joten sen kanssa ei kannata pihtailla. Valmiissa juomassa on kuitenkin vähemmän sokeria kuin juoman tekovaiheessa. Valkoinen luomusokeri toimii parhaiten, mutta tummatkin käyvät.
Juoma tekeytyy noin viikossa, mutta sitä kannattaa maistella. Mitä hapokkaamman makuista haluat, sitä pidempään juoma saa käydä.
Kuten kaikessa säilönnässä, käytä puhtaita, steriloituja välineitä. Valitse kombuchalle valoton ja viileä paikka esim. keittiökaapista ulkoseinän vieressä. Ja tietysti kaunein lasipurkkisi, kaunis liina hengittäväksi kanneksi, ja lisäksi parhaiten kädessä pysyvä puulusikka, salaattiotin tai kapusta. Metallista kombutsa ei nimittäin pidä.
Valitse riittävän suuri purkki ja täytä se niin, että kombuchalle jää raikas hengitystila nestepinnan ja suojakankaan väliin.
Kun liemen pullottaa ja jättää ennen viilennystä päiväksi tai pariksi huoneenlämpöön, tapahtuu sama kuin simassakin: juoma saa hienonhienoja kuplia. Pullotusvaiheessa kombutsaa voi halutessaan jatkaa teellä tai vaikka hedelmämehulla, tai pullottaa vahvana sellaisenaan.
Kombutsasieni kasvattaa itseensä kerroksia, ja sen voi jakaa. Joskus kombucha voi jäädä viikoiksi tekeytymään ja haihduttaa nestettään. Lopulta tuloksena on etikkaa, joka on oikein mainion makuista sekin. Kombuchan aineenvaihdunta hidastuu jääkaapissa, ja se pysyy hengissä unohtuneenakin. Terve, unohtunut sieni on edelleen hyväntuoksuinen ja valmis tekemään uutta juomaa.
Kombutsa
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä vesi ja lisää teelehdet veteen. Voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa mausteeksi esimerkiksi yrttejä, sitruunaa tai inkivääriä. Liuota sokeri kuumaan teehen. Voit käyttää tavallista valkoista sokeria.
- Anna teen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siivilöi tee. Anna teen jäähtyä hyvin, sillä kombutsasieni ei kestä kuumennusta.
- Kaada tee puhtaaseen lasipurkkiin. Lisää purkkiin kombutsasieni ja pari desilitraa valmista kombutsajuomaa eli käynnistysteetä.
- Peitä purkki hengittävällä kankaalla ja kiinnitä kangas narulla tai kuminauhalla. Anna tekeytyä huoneenlämmössä valolta suojattuna. Lämpimässä juoma tekeytyy jopa viikossa, viileämmässä tarvitaan pari viikkoa. Maistele juomaa noin viikon kuluttua. Kun juoma maistuu suussasi sopivan hapokkaalta, pullota se. Jos juoma maistuu liian makealta, anna kombutsan tekeytyä vielä.
- Pullota juoma puhtaisiin lasipulloihin. Ennen pullotusta valmistele uusi kombutsasatsi eli keitä tee valmiiksi. Sokeroi, mausta, jäähdytä ja siivilöi se. Huuhtele kombutsasieni haalealla vedellä ja laita se puhtaaseen purkkiin uuden satsin kanssa.
- Kun pullotat valmiin kombutsajuoman, älä täytä aivan täyteen, jotta juomalle jää tilaa kuplia. Jos et halua juomaan kombutsan höytyviä, siivilöi juoma ennen pullotusta ja kaada höytyvät takaisin seuraavaan juomasatsiin. Jos haluat miedomman juoman, lisää kombutsan joukkoon jäähdytettyä teetä tai hedelmämehua.
- Jätä pullot 1-3 päiväksi huoneenläpöön, jotta hiilihappo muodostuu juomaan – vähän samaan tapaan kuin tekisit simaa. Siirrä pullot jääkaappiin ja nauti kuukauden kuluessa.
En missään nimessä lähtisi tekemään kombuchaa tällä ohjeella! Ensinnäkin, juoman voi maustaa vasta pullotusvaiheessa, ei aikaisemmin. Scobyn kunto laskee ja lopulta se kuolee, jos käymisvaiheessa lisätään ylimääräisiä aineksia. Teen on myös oltava ehdottomasti puhdasta teetä, ei mitään makuteetä. Ohjeessa paljon muitakin epäonnistumisen aineksia, joten etsisin paremman ohjeen.
Kiitos tästä reseptistä. Yritän sitä varmasti! :)
Martina
Onko +55'c lisätty scoby elinvoimainen vai pitääkö hankkia uusi scoby
Kiitos ohjeesta! Mitähän hyötyä kombuchan juomisesta on?
Yhden artikkelin löysin suomeksi: Kombuchan terveysvaiktuukset
Olisi mukavaa jos tekin kirjottaisitte tästä aiheesta lukijoille.