Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 75 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Hernekeitto on halpaa, se on helppoa ja älyttömän herkkua, kun teet keiton alusta asti itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8
Valmistusaika
3 t + herneiden liotus
Vaikeustaso
Helppo

Hernekeitto savupotkasta

Ainekset

500
g
kuivattuja (luomu)herneitä
3
l
vettä
1/2
savustettu sianpotka (500 g)
1
sipuli
1 1/2-2
tl
suolaa
(1 tl kuivattua meiramia)

Työvaiheet

  1. Huuhtaise herneet lävikössä ja jätä ne likoamaan kylmään veteen huoneenlämpöön yön yli (6-24 t).
  2. Laita herneet liotusvesineen kattilaan ja keitä noin 1 tunti. Kuori keittämisen alussa pintaan nouseva vaahto pois.
  3. Kun olet keittänyt herneitä noin tunnin, lisää sianpotka ja silputtu sipuli. Keitä vielä pari tuntia, kunnes herneet ovat pehmenneet ja keitto on paksua ja sakeaa. Mausta suolalla (ja meiramilla) vasta keittämisen loppuvaiheessa. Ota sianpotka pois kattilasta, anna jäähtyä hetki. Irrota lihat ja paloittele ne keittoon.
  4. Tarjoa keitto sinapin ja ruisleivän kanssa.

VINKKI Jos haluat, voit suolan sijaan lisätä keittoon 2 dl vahvaa kanalientä. Lisää liemi, kun keittoaikaa on jäljellä tunti.

Kommentit (5)

Käyttäjä8525
Seuraa 
Liittynyt8.2.2018

Minun mieleiseni nerhekeitto tulee savuluista! Herneille sama liotus, ja seuraavana aamuna keitän savuluut (laitan lipstikkaa mausteeksi). Jahka ovat kypsyneet, perkaan ne luista ja rustoista sekä paloittelen keiton joukkoon. Siis keitto on sipuleineen ja myöskin kuivattuine meirameineen muhinut jo hyvän tovin. Lihat sitten lisään joukkoon ja ellei lipstikan suola-aromi riitä, ripsautan suolaa - useimmiten ei tarvitse.

Keiton jälkkäriksi pitää ehdottomasti olla "plättyjä" ja vadelma-/mustikka-/mansikkahillova

Tämä on siis meidän perinneruokaa varsinkin helmikuun pakkasissa

Erbsensuppe

Ei muuten ole. Paras hernekeitto on saksalaistyylinen ja sisältää herneitten lisäksi porkkanaa ja perunaa. Sekaan voi heittää lisäksi jotain parempaa makkaraakin. Jollei itse viitsi valmistaa, sitä saa purkissa tietystä saksalaisesta ruokakaupasta.

Vierailija

Miksi ette kuori keiton pinnalle herneiden kypsyessä nousevia herneen kuoria? Äiti opetti aikanaan, että kuoret pitää myös kuoria keiton päältä. Lisäksi hän heitti sekaan myös muutaman kokonaisen maustepippurin. Niin ja yleensä paahtoi leivinuunissa luiset lihat. Ja hyvää oli, ihan varmasti!

herkkua koteihin

Tukevan täyttävä hernekeitto syntyy kuivatuista herneistä ja vanhasta joulukuusesta, tämä on myös ympäristöystävällinen  vaihtoehto. Muutaman oksan voi savustaa, miksei hiillostaakin, siitä  tulee lisäjengaa. Muista säästää osa neulasista keiton päälle siroteltaviksi, muistuttavatkin rosmariinia. Koristeet tulee ottaa etukäteen pois, paitsi omena. 

Asko_T

Kyllä tuossa herne kaveriaan ettii. Omaan keittooni tulee tuohon hernemäärään kaksi litraa nestettä. Hiukka palvikylkeä mukaan, kun hernarissaa kuuluu olla sellaisia läskiklönttejä mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.