Ceviche on raikas Etelä-Amerikasta tullut kalaruoka, jossa kala raakakypsytetään limetillä. Tästä herkusta tulee helposti uusi lempiresepti.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
4-6
20 min + tekeytyminen 4–6 t
Keskivaikea
Perulainen ceviche
Ainesosat
1
lohifilee (600 g)
2-3
tl
suolaa
1
prk (150 g)
katkarapuja suolaliemessä
1
dl
korianteria hienonnettuna
2-3
rkl
chiliä viipaloituna
2
rkl
merileväkaviaaria
2
rkl
seesaminsiemeniä
Kastike
1
varsisellerin varsi
1
valkosipulinkynsi
1 1/4
dl
limetin mehua
1
dl
dashilientä (esim. Tokyokan)
1
pieni
paprika
1
pieni
punainen chili
Lisäksi
(1 dl kuivattua maissia eli canchaa)
1
dl
korianterin tai rukolan versoja
1/2
dl
oliiviöljyä viimeistelyyn
Vaiheet
- Valmista kastikkeen pohja. Murskaa varsiselleri esimerkiksi tehosekoittimessa. Murskaa valkosipuli ja lisää varsisellerin joukkoon. Lisää limetin mehu ja dashiliemi. Anna seoksen tekeytyä jääkaapissa vähintään 4–6 tuntia.
- Leikkaa lohesta nahka niin, että noin 2 mm:n paksuinen tumma kerros jää nahkaan. Leikkaa vatsarasva pois fileestä. Leikkaa lohi 1½ cm:n kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon ja lisää suola.
- Valuta katkaravut. Hienonna korianteri ja viipaloi chili ohuiksi renkaiksi. Lisää korianteri, chili ja merileväkaviaari lohen joukkoon.
- Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa pari minuuttia. Kaada siemenet pois pannusta ja anna jäähtyä. Lisää jäähtyneet siemenet lohen joukkoon.
- Jatka kastikkeen valmistusta. Poista paprikasta ja chilistä kanta ja siemenet. Jätä siemenet chiliin, jos haluat cevicheen tulisuutta. Laita paprika, chili ja kastikepohja tehosekoittimeen. Hienonna seos tasaiseksi. Sekoita kastike lohen joukkoon.
- Annostele ceviche tarjolle. Viimeistele annokset (paahdetulla maissilla ja) korianterin tai rucolan versoilla sekä oliiviöljyllä.