Valkoviinillä silattu kukkakaalikeitto on ihanan täyteläistä.
Kukkakaalista tehty sosekeitto on ehkä ihanimpia kasviskeittoja. Ja niin se vaan on, että kun paahdat kukkakaalia hetken kuumassa uunissa, saat siihen ja sen myötä kasviskeittoon täyteläisen makukerroksen. Tässä keitossa paahtamisaika on vain kymmenisen minuuttia, mutta kaikin mokomin voit vaikka tuplata sen. Lisää silloin mantelit uuniin vasta loppuvaiheessa.
Kannattaako paahtaminen, tuleeko hyvää ilman paahtamista? Entä voiko valkoviinin jättää pois? Kyllä, kyllä ja kyllä. Paahtaminen syventää makua ihanasti. Mutta oikein hyvä, raikas versio syntyy ilman paahtamista ja myös ilman valkoviiniä. Pidä kuitenkin nesteen määrä samana eli vaihda tilalle 2 dl kasvislientä. Myös pikku lisävaihe tekee keitosta erityisen ihanan: jos käytät täyskermaa, valitse vispikerma ja vatkaa se löysäksi vaahdoksi. Lisää vatkattu kerma viimeisenä - kuumenna, mutta älä kiehuta enää. Näin saat aikaan ihanan pumpulinpehmeän kukkakaalikeiton.
Paahdettu kukkakaalikeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa kukkakaali pieniksi nupuiksi ja levitä ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille; jätä yksi kulma pellistä tyhjäksi manteleita varten. Lisää timjaminoksat kukkakaalin päälle ja pirskota pinnalle 1 rkl öljyä. Rouhi mantelit veitsellä ja lisää pelille omaan kulmaansa. Paahda kukkakaaleja ja manteleita uunissa noin 7–10 minuuttia.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä kattilassa miedolla lämmöllä 2 minuuttia. Lisää kurkuma ja jatka kuullottamista 2 minuuttia.
- Kuori ja leikkaa perunat isoiksi lohkoiksi. Lisää ne kattilaan kasvisliemen ja valkoviinin kanssa. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella. Poista timjaminoksat kukkakaalien joukosta ja lisää kukkakaalit ja kerma kattilaan. Kiehauta keitto nopeasti. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa keitto lautasille ja ripottele paahdettua mantelirouhetta annosten pinnalle.