Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 196 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Valkoviinillä silattu kukkakaalikeitto on ihanan täyteläistä.

Kukkakaalista tehty sosekeitto on ehkä ihanimpia kasviskeittoja. Ja niin se vaan on, että kun paahdat kukkakaalia hetken kuumassa uunissa, saat siihen ja sen myötä kasviskeittoon täyteläisen makukerroksen. Tässä keitossa paahtamisaika on vain kymmenisen minuuttia, mutta kaikin mokomin voit vaikka tuplata sen. Lisää silloin mantelit uuniin vasta loppuvaiheessa.

Kannattaako paahtaminen, tuleeko hyvää ilman paahtamista? Entä voiko valkoviinin jättää pois?  Kyllä, kyllä ja kyllä. Paahtaminen syventää makua ihanasti. Mutta oikein hyvä, raikas versio syntyy ilman paahtamista ja myös ilman valkoviiniä. Pidä kuitenkin nesteen määrä samana eli vaihda tilalle 2 dl kasvislientä. Myös pikku lisävaihe tekee keitosta erityisen ihanan: jos käytät täyskermaa, valitse vispikerma ja vatkaa se löysäksi vaahdoksi. Lisää vatkattu kerma viimeisenä - kuumenna, mutta älä kiehuta enää. Näin saat aikaan ihanan pumpulinpehmeän kukkakaalikeiton.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paahdettu kukkakaalikeitto

Ainekset

1
kukkakaali
3
timjaminoksaa
1 rkl +
1 rkl
öljyä
1
dl
kokonaisia manteleita
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kurkumaa
2
isoa
jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
1
l
kasvislientä
2
dl
valkoviiniä
2
dl
ruokakermaa tai kuohukermaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa kukkakaali pieniksi nupuiksi ja levitä ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille; jätä yksi kulma pellistä tyhjäksi manteleita varten. Lisää timjaminoksat kukkakaalin päälle ja pirskota pinnalle 1 rkl öljyä. Rouhi mantelit veitsellä ja lisää pelille omaan kulmaansa. Paahda kukkakaaleja ja manteleita uunissa noin 7–10 minuuttia.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä kattilassa miedolla lämmöllä 2 minuuttia. Lisää kurkuma ja jatka kuullottamista 2 minuuttia.
  3. Kuori ja leikkaa perunat isoiksi lohkoiksi. Lisää ne kattilaan kasvisliemen ja valkoviinin kanssa. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Poista timjaminoksat kukkakaalien joukosta ja lisää kukkakaalit ja kerma kattilaan. Kiehauta keitto nopeasti. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa keitto lautasille ja ripottele paahdettua mantelirouhetta annosten pinnalle.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Valkoviini, voi ja perunan tärkkelys suurustuvat tässä pyttipannussa kuin itsekseen kastikkeeksi. Ja tuorekelmussa uppomunat onnistuvat aina!

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaali-lohipyttis

Ainekset

400
g
uusia perunoita
1
kukkakaali
400
g
kylmäsavulohta
2
kevätsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
4
kananmunaa
50
g
voita
1
dl
valkoviiniä
suolaa
mustapippuria myllystä
Lisäksi
tuorekelmua

Työvaiheet

  1. Laita perunat kiehumaan runsaaseen veteen. Irrota kukkakaalista kukinnot, pilko savulohi kuutioiksi ja leikkaa kevätsipuli renkaiksi.
  2. Vuoraa neljä kahvikuppia tuorekelmulla. Sipaise kelmun pintaan öljyä. Riko kananmunat kuppeihin ja solmi kelmut tiukasti kiinni niin, että paketteihin ei jää ilmaa.
  3. Sulata voi pannussa. Nosta juuri ja juuri kypsät perunat pannuun, lisää kukkakaalit ja ruskista muutama minuutti. Lisää viini ja anna ruuan kiehua miedolla lämmöllä, kunnes se tiivistyy hieman.
  4. Nosta kananmunapaketit perunoiden keitinveteen ja kypsennä 4 minuuttia. Avaa kelmupaketit.
  5. Lisää lohikuutiot ja kevätsipuli pannuun, sekoita. Nosta päälle kananmunat. Ripottele munien päälle hiukan suolaa ja pippuria.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Sushin makumaailma perunasalaatissa? Kyllä vain. Tämä aasialainen herkku koukuttaa ja pahasti.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + perunoiden jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Nori-graavilohiperunasalaatti

Ainekset

1
kg
uusia perunoita
1
noriarkki
1
(luomu)sitruunan kuori
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
seesamiöljyä
1
tl
sormisuolaa
100
g
graavilohta
3
kevätsipulin vartta
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Harjaa perunat huolellisesti. Keitä ne napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä), noin 15 minuuttia. Valuta ja jäähdytä.
  2. Hienonna noriarkki hienoksi rouheeksi tehosekoittimessa. Pese sitruuna ja raasta sen ohut keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Sekoita levärouhe, kuoriraaste, öljyt ja suola keskenään. Kääntele seos perunoihin.
  3. Suikaloi graavilohi. Hienonna kevätsipuli. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa, kunnes ne saavat hieman väriä. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa salaatti kylmänä tai huoneenlämpöisenä.

Vinkki Saat salaattiin lisää merellistä makua, kun käytät siihen kaksi noriarkkia.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Jogurtti-fenkolikeiton voi nauttia kylmänä tai kuumana. Joka tapauksessa se on supermaukas. Soppa viimeistellään rapsakalla kevätsipulilla, raikkaalla mintulla ja tilkalla tujakkaa harissaöljyä.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Fenkoli-jogurttikeitto

Ainekset

4
kevätsipulinvartta
2
valkosipulinkynttä
1
fenkoli
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
1
l
paksua maustamatonta jogurttia (esim. turkkilaista)
1
kananmuna
1
rkl
maissitärkkelystä
1
tl
kuivattua minttua
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
dl
säilykelinssejä
2
kevätsipulinvartta
2
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
2
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
harissaöljyä
Harissaöljy
1
valkosipulinkynsi
1
dl
öljyä
1/2
tl
fenkolinsiemeniä
2
rkl
harissatahnaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin harissaöljy. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy pienessä kattilassa. Lisää valkosipuli ja fenkolinsiemenet öljyyn. Kuumenna noin 30 sekuntia ja ota kattila liedeltä. Sekoita harissa öljyyn ja anna jäähtyä. Soseuta sauvasekoittimella.
  2. Hienonna kevätsipulit, kuoritut valkosipulinkynnet ja fenkoli.
  3. Laita vesi ja liemikuutiot kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää hienonnetut kasvikset liemeen ja keitä hiljalleen 10 minuuttia.
  4. Yhdistä kulhossa jogurtti, kananmuna ja maissitärkkelys. Sekoita. Ota kauhallinen kuumaa kasvislientä ja sekoita se jogurttiseokseen voimakkaasti vatkaten.
  5. Kaada jogurttiseos poreilevaan liemeen ja sekoita hyvin. Lisää kuivattu minttu, suola ja pippuri. Hauduta 5–8 minuuttia välillä sekoittaen.
  6. Valuta linssit. Hienonna kevätsipulit, minttu ja lehtipersilja. Jaa annokset lautasille ja annostele linssejä, sipulia ja yrttejä päälle. Viimeistele harissaöljyllä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Lindström KUVA Sami Repo

Broileri kypsyy avattuna puolet nopeammin kuin pyöreänä. Makunautinnon viimeistelee ihmepippuri.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + grillin lämmitys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Halsterikana ja ihmepippuri

Ainekset

1
broileri
Marinadi
10
cm:n pala
inkivääriä
10
valkosipulinkynttä
1
dl
fariinisokeria
1
limetin mehu
1/2
dl
hoisinkastiketta
2
rkl
kalakastiketta
2
tl
viisimaustetta
Ihmepippuri
1/2
dl
kokonaisia mustapippureita
1/4
dl
karkeaa suolaa
Vietnamilainen maissisalaatti
2
sydänsalaattia
2
kevätsipulia
4
kpl
mizunanlehtiä (tai 1 dl thaibasilikaa hienonnettuna)
1
limetin mehu
1/4
dl
kalakastiketta
2
rkl
sokeria
2
maissia (esikeitettyä)
2
rkl
rypsiöljyä grillaamiseen
Lisäksi
2
limettiä

Työvaiheet

  1. Avaa broilerin sidotut koivet. Huuhtele broileri kylmällä vedellä sisältä ja päältä. Taputtele kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa broileri keittiösaksilla tai terävällä veitsellä auki rintafileiden välistä, rintalastan jommalta kummalta puolelta. Avaa broileri ja leikkaa rintalasta irti toisestakin rintafileestä. Levitä broileri nahkapuoli ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle tarjottimelle.
  2. Valmista marinadi. Kuori ja paloittele inkivääri, kuori valkosipulit. Laita ne sokerin kanssa mortteliin ja moukaroi tahnaksi, noin 5 minuuttia. Purista limetin mehu joukkoon. Lisää loput marinadin aineet ja sekoita. Hiero puolet marinadista broilerin molemmille puolille, säästä loput grillaukseen. Aseta broileri halsteriin ja anna marinoitua huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Jos grillaat puu- tai hiiligrillillä, valmistele hiillos.
  3. Esivalmistele salaatti. Puolita ja huuhtele sydänsalaatit. Suikaloi ne pitkittäin. Halkaise kevätsipulit ja leikkaa kukin puolikas kolmeksi lohkoksi. Rullaa mizunanlehdet ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kasvikset kulhossa. Purista limetin mehu tyhjään pieneen kulhoon. Lisää kalakastike ja sokeri ja sekoita kunnes sokeri liukenee. Jätä odottamaan.
  4. Tee ihmepippuri. Mittaa pippurit ja suola maustemyllyyn ja jauha hienoksi. Ihmepippuriin saa jäädä pippurisattumia ja karkeita pippurimuruja, tärkeintä on, että suola hienontuu.
  5. Jos grillaat kaasugrillillä, kuumenna grilli. Laita broileri halsterissa kuumaan grilliin, puu- tai hiiligrillissä lähelle hiillosta. Sivele maissit öljyllä ja grillaa niitä käännellen, kunnes ne ovat kauniisti paahtuneita. Kääntele broilerihalsteria parin minuutin välein ja sivele broileri marinadilla aina kääntämisen jälkeen. Grillaa broileria noin 20 minuuttia tai kunnes liha on kypsää. Avaa halsteri ja kokeile kypsyyttä tekemällä veitsellä viilto koipilihaan; broileri on kypsä, kun lihasneste on kirkasta.
  6. Siirrä halsteri leivinpaperille lepäämään ja viimeistele salaatti. Nosta maissi pystyyn leikkuulaudalla ja leikkaa jyvät irti kuljettamalla terävää veistä kovaa ruotia pitkin. Lisää maissit salaattiin ja kaada kastike päälle. Pyörittele salaattia ronskilla otteella, jotta yrtit ja sipulit pehmenevät.
  7. Pese ja lohko limetit. Jaa ihmepippuri neljään pieneen dippikippoon. Purista limettimehua ihmepippuriin ja dippaa siihen broilerista revittyjä paloja. Tarjoa broileri maissisalaatin kanssa.

Kommentit (0)