Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2920 reseptiä.
Linkitetty 318 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Valkoviinillä silattu kukkakaalikeitto on ihanan täyteläistä.

Kukkakaalista tehty sosekeitto on ehkä ihanimpia kasviskeittoja. Ja niin se vaan on, että kun paahdat kukkakaalia hetken kuumassa uunissa, saat siihen ja sen myötä kasviskeittoon täyteläisen makukerroksen. Tässä keitossa paahtamisaika on vain kymmenisen minuuttia, mutta kaikin mokomin voit vaikka tuplata sen. Lisää silloin mantelit uuniin vasta loppuvaiheessa.

Kannattaako paahtaminen, tuleeko hyvää ilman paahtamista? Entä voiko valkoviinin jättää pois?  Kyllä, kyllä ja kyllä. Paahtaminen syventää makua ihanasti. Mutta oikein hyvä, raikas versio syntyy ilman paahtamista ja myös ilman valkoviiniä. Pidä kuitenkin nesteen määrä samana eli vaihda tilalle 2 dl kasvislientä. Myös pikku lisävaihe tekee keitosta erityisen ihanan: jos käytät täyskermaa, valitse vispikerma ja vatkaa se löysäksi vaahdoksi. Lisää vatkattu kerma viimeisenä - kuumenna, mutta älä kiehuta enää. Näin saat aikaan ihanan pumpulinpehmeän kukkakaalikeiton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paahdettu kukkakaalikeitto

Ainekset

1
kukkakaali
3
timjaminoksaa
1 rkl +
1 rkl
öljyä
1
dl
kokonaisia manteleita
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kurkumaa
2
isoa
jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
1
l
kasvislientä
2
dl
valkoviiniä
2
dl
ruokakermaa tai kuohukermaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa kukkakaali pieniksi nupuiksi ja levitä ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille; jätä yksi kulma pellistä tyhjäksi manteleita varten. Lisää timjaminoksat kukkakaalin päälle ja pirskota pinnalle 1 rkl öljyä. Rouhi mantelit veitsellä ja lisää pelille omaan kulmaansa. Paahda kukkakaaleja ja manteleita uunissa noin 7–10 minuuttia.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä kattilassa miedolla lämmöllä 2 minuuttia. Lisää kurkuma ja jatka kuullottamista 2 minuuttia.
  3. Kuori ja leikkaa perunat isoiksi lohkoiksi. Lisää ne kattilaan kasvisliemen ja valkoviinin kanssa. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Poista timjaminoksat kukkakaalien joukosta ja lisää kukkakaalit ja kerma kattilaan. Kiehauta keitto nopeasti. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa keitto lautasille ja ripottele paahdettua mantelirouhetta annosten pinnalle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hildu on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.

Ihanan kylmän raikas, helppo sekä hyvä terveellinen jälkiruoka tai välipala, varsinkin helteisinä päivinä.
Raejuusto on hyvä proteiinilisä, mutta ei välttämätön. Myös on herkullinen tietysti tuoreilla marjoilla ja niitähän voi myös lisätä viiliherkun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Yhdelle tai useammalle
Valmistusaika
Valmiiseen viiliin tehtynä n. 5 -10 min
Vaikeustaso
Helppo

Viileä viiliherkku

Ainekset

1
valmis viiliannos
raejuustoa sopivasti
pakastemarjoja esim. mustikkaa, mansikkaa, vadelmia

Työvaiheet

Voit tehdä kotona viiliä annosmaljoihin itse, siemenen saat kaupan valmiista viilipurkista.
Laita kaksi teelusikallista viiliä pieneen jälkiruokakulhoon ja siihen mieleistäsi maitoa, tavallista, Hyla tai laktoositonta maitojuomaa, silloin myös siemenviilin pitää olla laktoositonta. Älä käytä rasvatonta maitoa, koska sillä ei onnistu viili niin hyvin. Anna sen olla huoneen lämmössä vuorokausi ja jos ei tule syötyä säilyy jääkaapissa kansi kulhon päällä jonkun aikaa.

Lisää hiukan ennen, kun aiot syödä viilin, raejuustoa ja pakasteiset marjat, niin ne hetken saavat sulata viilissä, jos et halua ihan jäisinä syödä niitä viilin ja raejuuston kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1470 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Keiton esiäiti on buddhalainen, vegaaninen temppeliruoka, jonka liemipohjana on muun muassa kombu-merilevää sisältävä dashi. Samaan tunnelmaan pääsee melkein lähikaupan valikoimalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Japanilainen kasviskeitto

Ainekset

100
g
retikkaa (tai retiisejä)
1
iso porkkana
100
g
siitakesieniä (tai osteri- vinokkaita)
rkl
rypsiöljyä (josta osa voi olla seesamiöljyä)
1
l
kasvislientä
rkl
soijakastiketta
½
tl
sokeria
2
rkl
vettä
1
rkl
perunajauhoja
½
pkt (noin 125 g)
kiinteää tofua
2
kevätsipulia
TARJOILUUN
seesamiöljyä (ja sakea)

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi retikka (tai retiisit) ja porkkana ohuiksi siivuiksi. Paloittele sienet. Kuutioi tofu.

  2. Kuumenna kasviöljy kattilassa. Lisää pannulle retikka, porkkanat ja siitakesienet, ja paista niitä hetki. Lisää joukkoon kasvisliemi, soijakastike sekä sokeri ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna keiton kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä noin 4 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

  3. Sekoita perunajauhot ja 2 rkl vettä keskenään ja lisää suurus varovasti keiton joukkoon. Lisää tofu ja kiehauta vielä kerran. Hienonna kevätsipuli lopuksi keittoon.

  4. Mausta valmiit keittoannokset seesamiöljyllä (ja sakella).

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2920 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Muutaman aineksen sopan juju on runsaissa höysteissä sekä harissatahnassa, joka tasapainottaa porkkanoiden makeutta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanasoppa

Ainekset

500
g
porkkanoita
2
sipulia
1
rkl
öljyä
2
tl
harissaa
8
dl
kasvislientä fondista
1
dl
kermaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
prk (230 g)
kypsiä kikherneitä
2
tl
sinapinsiemeniä
1
rkl
öljyä
2
palloa bufalamozzarellaa
(tuoretta minttua)

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa porkkanat paksuiksi lanteiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Paista kasviksia kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää harissa ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna keiton kypsyä keskilämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Lisää kerma ja suola. Soseuta sauvasekoittimella.

  2. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä siivilässä. Kaada ne puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja painele kevyesti kuiviksi. Paista kikherneitä ja sinapinsiemeniä 3–4 minuuttia öljyssä kuumalla pannulla, kunnes ne ovat rapeutuneet ja saaneet vähän väriä.

  3. Valuta mozzarella ja kuivaa se talouspaperilla. Lusikoi kikherneseosta ja revi mozzarellaa keiton päälle. Hienonna pinnalle halutessasi tuoretta minttua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2920 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tämä trendiherkku yhdistää kaksi klassikkoa, ikihyvän jälkkärin ja mummolasta tutun kääretortun. Paahteinen sokeri maustaa täytteen sekä viimeistelee koristelun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 viipaletta
Valmistusaika
50 min + maustuminen 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Crème brûlée -kääretorttu

Ainekset

4
kananmunaa (M-koko)
dl
ruokokidesokeria
dl
perunajauhoja
dl
mantelijauhetta
1
tl
aitoa vaniljaa jauheena
Paahdettu sokeri
dl
sokeria
Käärimiseen
ruokokidesokeria
Täyte
200
g
tuorejuustoa
2
dl
paksua jogurttia
¾
dl
paahdettua sokeria
¼
tl
aitoa vaniljaa jauheena
Lisäksi
1
dl
vispikermaa

Työvaiheet

  1. Paahda ensin sokeri. Sulata sokeri keskilämmöllä paksupohjaisessa laakeassa kattilassa. Sekoita vasta, kun suurin osa sokerista on sulanut. Anna sen paahtua kullanruskeaksi. Kaada sokerisula leivinpaperin päälle pellille. Levitä se metallilastalla heti ohueksi levyksi. Jauha puolet jäähtyneestä sokerista monitoimikoneella hienoksi. Taita loput paloiksi.

  2. Vuoraa pieni, reunallinen pelti (26 cm x 36 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi ne vaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille. Paista uunin keskitasolla 9–10 minuuttia.

  3. Ripottele ruokosokeria leivinpaperille ja kumoa kypsä pohja sen päälle. Irrota paistopaperi. Kääri torttu pohjalla olevan leivinpaperin kanssa rullaksi ja anna jäähtyä 5 minuuttia.

  4. Sekoita tuorejuusto sileäksi. Lisää jogurtti, paahtosokerimuru ja vanilja. Levitä täyte pohjan päälle ja kääri rullaksi lyhyemmästä päästä alkaen. Kääri torttu leivinpaperiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään 1 t.

  5. Vaahdota kerma ja pursota tortun pinnalle. Koristele sokeripaloilla ja jauhetulla sokerilla.

 

Kommentit (1)

Hitsari

Alkoi huimaamaan lukiessani ohjetta-

Ihanko totta että siinä ohjeistetaan ensin kaatamaan taikinalevy sokeroidun leivinpaperin päälle, käärimään se rullalle ja pyydetään antamaan sen levätä sen jälkeen viisi minuuttia?

Ja tässä vaiheessa vasta valmistetaan täyte? Millä sen täytteen on ajateltu sukeltävän jo valmiiksi rullalle käärityn taikinalevyn sisälle?

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, mutta minä en ainakaan hitsarina ammatiltani pysty edes kuvittelemaan miten tuo fakiirin suoritus käytännössä tapahtuisi.