
Ateljé Finnen sitruunakakun salaisuus on makuliemi, joka antaa kuivakakulle uuden elämän.
Ateljé Finnen sitruunakakku
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sulata voi. Raasta sitruunoista keltainen kuoriosa ohueksi raasteeksi.
- Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä sula voi, kuoriraaste, kerma ja limoncello. Lisää seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne varovasti nuolijalla sekoittaen taikinaan. Taikinan on tarkoituskin jäädä ohueksi.
- Voitele leipävuoka (26 x 11 cm) ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan, ja paista uunissa noin 20 minuuttia.
- Anna kakun olla vuoassa. Purista sitruunasta mehu ja sekoita siihen tomusokeri. Kaada makuliemi vuokaan kakun päälle ja anna imeytyä vähintään 10 minuuttia.
- Tarjoa kakku viipaleina. Se on hyvää sellaisenaankin, mutta Ateljé Finnessä sen kanssa tarjotaan sitruunavaahtoa (resepti ohessa).
- Koristele annokset halutessasi appelsiinilohkoilla.
Vinkki! Voit paistaa kakun myös pyöreässä (halk 20 cm) kakkuvuoassa.
Sitruunavaahto
Ainekset
Työvaiheet
-
Erottele munista keltuaiset. Säästä valkuaiset muuhun käyttöön, esimerkiksi marenkeja varten.
-
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu.
-
Kiehauta sitruunanmehu, sokeri ja vesi kattilassa. Käytä lämpömittaria. Kun seos on 115-asteista, ala vaahdottaa keltuaisia yleiskoneen kulhossa. Kun sokeriseos saavuttaa 121 asteen, sekoita kuplat pois ja kaada seos ohuena nauhana keltuaisvaahdon joukkoon vatkaamista jatkaen. Vatkaa kunnes seos on huoneenlämpöistä.
- Vaahdota kerma. Kaavi halkaistun vaniljatangon puolikkaan sisus veitsellä kermavaahtoon. Lisää sitruunan kuoret.
- Nosta pehmenneet liivatelehdet vedestä. Kuumenna limoncello kattilassa tai mikrossa kiehuvan kuumaksi. Lisää liivatteet ja sekoita, kunnes liivatteet ovat liuenneet likööriin.
- Yhdistä kermavaahto keltuaisvaahtoon kevyesti käännellen. Lisää liivate-limoncello-seos. Nosta vaahto jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.