Me Naiset on lisännyt 1500 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Onko söpömpiä nähty? Sämpylät ovat kuin minikurpitsoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
1 t + 25 min soseen valmistus
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsasämpylät

Ainekset

Kurpitsasose
250
g
kurpitsaa
1
dl
vettä
Taikina
2
dl
vettä
1/2
dl
maitoa
1
pss
kuivahiivaa
3
rkl
öljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
kurkumaa
9-10
dl
hiivaleipäjauhoja
Koristeiksi
20 kpl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Keitä kurpitsasose: Kuori ja kuutioi kurpitsa. Keitä kuutioit kiehuvassa vedessä kypsiksi 20 minuuttia. Soseuta.

  2. Kuumenna vesi ja maito 42 asteeseen, kumoa kulhoon ja sekoita joukkoon kurpitsasose ja kuivahiiva. Lisää öljy, hunaja, suola ja kurkuma.

  3. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Taikina saa jäädä hieman pehmeäksi.

  4. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia.

  5. Leivo taikina sämpylöiksi ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota sämpylöitä 10–15 minuuttia.

  6. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa terävällä veitsellä sämpylöiden reunoille 4–5 viiltoa. Paina sämpylän keskelle kurpitsansiemen koristeeksi.

  7. Paista 8–10 minuuttia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3028 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Suklaamannasuurimot, sula suklaa ja tumma kaakaojauhe pitävät huolen, että tässä puurossa riittää makua. Vadelmat kannattaa painella tiheän siivilän läpi, jos ei halua siemeniä hampaiden väleihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-suklaapuuro

Ainekset

250
g
tuoreita vadelmia
8
dl
maitoa
2
dl
suklaamannasuurimoita
¾
dl
sokeria
1
rkl
tummaa kaakaojauhetta
¼
tl
suolaa
50
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Jos haluat puurosta sileän, painele sose vielä siivilän läpi kulhoon.

  2. Kuumenna maito pinnoitetussa kattilassa. Vatkaa mannasuurimot, sokeri, kaakaojauhe ja suola joukkoon. Kypsennä välillä sekoittaen 7–8 minuuttia.

  3. Sekoita joukkoon vadelmasose ja laita puurokattila kylmävesihauteeseen.

  4. Rouhi suklaa hienoksi muruksi ja sekoita jäähtyneen puuron joukkoon.

  5. Vatkaa puuro kuohkeaksi. Jaa tarjoilukulhoihin ja koristele halutessasi vadelmilla ja suklaarouheella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3028 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Mansikat makeuttavat karviaisvispipuuron, jossa maistuu myös tuore sitruunamelissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-karviaisvispipuuro

Ainekset

2
dl
tuoreita mansikoita
2
dl
karviaisia
½
ruukku sitruunamelissaa
1
l
vettä
dl
mannasuurimoita
dl
sokeria
¼
tl
suolaa
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Perkaa ja lohko mansikat kattilaan. Lisää karviaiset, sitruunamelissa ja 2 dl vettä. Keitä muutama minuutti, kunnes karviaisten kuori rikkoutuu.

  2. Laita siivilä kulhon päälle ja kaada seos siivilään. Painele marjoja siivilää vasten, kunnes kaikki mehu on irronnut.

  3. Kuumenna 8 dl vettä ja siivilään jäänyt marjasose kattilassa kiehuvaksi ja vatkaa joukkoon mannasuurimot, sokeri ja suola. Keitä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia.

  4. Jäähdytä puurokattila kylmävesihauteessa. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi ja mausta vaniljasokerilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3028 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tuore timjami maustaa herukkavispipuuron, jossa on punaisia sekä vihreitä tai mustia herukoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Herukkavispipuuro

Ainekset

2
dl
punaherukoita
2
dl
musta- tai viherherukoita
5
timjaminoksaa
1
l
vettä
dl
täysjyvämannasuurimoita
dl
sokeria
¼
tl
suolaa
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Puhdista marjat. Sido timjaminoksat keittiönarulla kimpuksi.

  2. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Vatkaa joukkoon mannasuurimot, herukat, sokeri ja suola. Lisää timjamikimppu.

  3. Sekoita ja anna kiehua välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Ota timjamikimppu pois kattilasta.

  4. Jäähdytä puurokattila kylmävesihauteessa. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi ja mausta vaniljasokerilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3028 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kotimainen vihreä papu on parsan syksyinen vastine. Gruyèrejuustolla mehevöitetty papupiirakka sopii vaikka alkupalaksi tummenevien iltojen kemuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
1 t 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Papupiirakka

Ainekset

100
g
kylmää voita
dl
puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
ripaus suolaa
1–2
rkl
kylmää vettä
TÄYTE
200
g
vihreitä papuja
3–4
oksaa tuoretta rakuunaa
3
kananmunaa
2
dl
ruokakermaa
2
tl
dijoninsinappia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
150
g
gruyèrejuustoa
VUOKAAN
voita

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Pyöräytä seos leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesitilkka ja anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. (Voit valmistaa taikinan myös nyppimällä ainekset muruiksi sormin.)

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen piirakkavuoka (34 cm x 11 cm). Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.

  3. Kauli taikina jauhotetulla alustalla piirakkavuokaan sopivaksi. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille. Laita piirakan päälle leivinpaperipala ja kaada päälle painoksi riisiä tai kuivattuja papuja. Paista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Ota leivinpaperi ja paino pois, ja paista 5 minuuttia.

  4. Valmista täyte pohjan kypsyessä. Huuhdo pavut ja poista kannat. Leikkaa pitkät pavut halutessasi puoliksi. Kuumenna ½ l vettä kattilassa ja lisää pavut. Anna kiehua voimakkaasti noin minuutti. Valuta pavut siivilässä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Valuta.

  5. Hienonna rakuunanlehdet. Vatkaa munat ja kerma kulhossa. Mausta seos rakuunalla, sinapilla, suolalla ja pippurilla. Raasta juusto karkeaksi.

  6. Levitä juustoraaste esipaistetulle pohjalle. Laita pavut juuston päälle, ne saavat tulla hieman vuoan reunojen yli. Valuta muna-kermaseos papujen päälle vuokaan.

  7. Paista piirakkaa uunin keskitasoa alempana noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista.

Vinkki Voit myös tehdä piirakan pyöreään (Ø 22–23 cm) vuokaan.

Kommentit (0)