Kodin Kuvalehti on lisännyt 1194 reseptiä.
Linkitetty 534 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Tuomas Kolemainen

Paistinpannulla paistettaviin lättänäleipiin tarvitset vain jauhoja, suolaa ja vettä. Leivät maistuvat taivaallisilta vaikkapa hummuksen kera.

Kun leipä loppuu, etkä ehdi tai jaksa mennä kauppaan, apu on lähellä. Maailman yksinkertaisin leipäohje lainaa muotonsa rieskoilta ja kypsennystavan ohukaisilta.

Rieskojen tapaan taikinaan tarvitaan vain jauhoja, suolaa ja vettä. Tarkoitukseen sopivat niin hiivaleipä- kuin vehnäjauhot. Voit halutessasi vaihtaa osan jauhoista ohra- tai sämpyläjauhoihin.

Koska taikinaa ei kohoteta, se on saman tien valmis kypsennettäväksi. Uunin sijaan leivät paistetaan paistinpannulla kauniin pilkullisiksi.

Paras lopputulos syntyy, kun paistamiseen ei käytetä lainkaan rasvaa. Siksi kannattaa valita pinnoitetun pannun sijaan valurauta- tai teräspannu, joka ei kärsi kuivana kuumentamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 leipää
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pannuleivät

Ainekset

4
dl
hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
n. 2
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot ja suola ja lisää niiden joukkoon vesi. Sekoita aineet käsin kimmoisaksi taikinaksi.
  2. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kauli ne jauhotetulla työtasolla parin millin paksuisiksi pyöreiksi leiviksi.
  3. Paista leivät yksitellen kuumalla paistinpannulla noin minuutti kummaltakin puolelta. Leipien pintaan saa tulla ruskeita pilkkuja.

Vinkki! Leivät paistetaan kuivalla pannulla ilman rasvaa. Ravistele irtojauhot leipien pinnasta ennen pannulle nostamista, sillä jauhot käryävät helposti.

Kommentit (16)

piiuite

Niin ihanan nopeaa ja maukasta. Hiuvaleipäjauhon korvasin grahamilla.

Vierailija

Pelasti illan tämä resepti! Mulla ei ole uunia, mutta levy ja pannu löytyy. Kiitos! :-)

Vierailija

Vaikuttaa ihan sultsinoilta! Tai ainaskin melkein. Isä paistoi niitä aikoinaan suoraan liedellä samantyyppisestä taikinasta kuin karjalanpiirakoiden kuori. Täytyypä kokeilla.

Masalalainen M

Hunajaa ja sulatejuustonokare päälle niin nam!!

Tine2778

Kiitos ohjeesta! Meillä näitä on nyt tehty monesti, mutta sovelsin näitä. Eli gluteenitonta oon tehny. Samat aineet, jauhot gluteenitonta Rainbown seosta ja noin rkl psylliumia. Vaimo on tykännyt. Hän syö niitä sulatejuuston kera.

Casberg

Ohjeen innoituksena ovat olleet arvatenkin intialaiset chapati-leivät. Tosin onhan ympäri maailmaa tehty nostattamattomia leipiä kautta ihmiskunnan historian. Nämä käyvät mainiosti Tikka Masalan, Butter Chickenin ym. oheen lisukeleiviksi, valelkaa paistamisen jälkeen kirkastetulla voilla.

Nähnyt

Näitähän paistetaan kaikkialla Afrikassa, Intiassa ym Aasiassa.

Evakko

Intialaisen chapati-leivän ohje on sama. Paistamisen jälkeen leivän toinen puoli voidellaan sulalla voilla ennen pinoamista.
Karjalaiset sultsinat paistetaan samoin. Vehnäjauhojen tilalle vain ruisjauhot. Voilla voitelun jälkeen sultsinat täytetään riisi- tai mannapuurolla. Nam!

Vierailija

Taikina pitää vetäytyä ,paistaminen seuraavana päivänä ,taikina imeltyy ,ruskistuu helpommin ja makoisampaa ja ruuansulatuksessa sulavampaa

Maijamy

Siis riittääkö minuutti molemmin puolin paistoajaksi?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Riittää, jos leivät on kaulittu aivan ohuiksi. Tarvittaessa toki minuutti pari kauemmin.

Tutkiva journalismi

Hyvä ja helppo ohje näin coronaviruksen aikana. Kun kauppojen hyllyt notkuu tyhjyyttään, niin tässä on poropeukalollekkin ohje millä saa leipää pöytään.

Vierailija

Voiko nämä paistaa uunissa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, leipien paistaminen onnistunee rieskojen tyyliin erittäin kuumassa (275 astetta) uunissa ilman leivinpaperia (se palaa noissa lämpöasteissa). Pitää kuitenkin olla tarkkana paistoajan kanssa, että leivät ehtivät kypsyä mutta eivät pääse kärähtämään. Kannattaa siis tarkkailla uunin luukun läpi, kuinka kypsyminen edistyy.

Näytä kaikki kommentit (16)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 335 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Lempeistä lempein uunikaurapuuro saa kauniin hillasilmän.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3½ t
Vaikeustaso
Helppo

Hitaasti haudutettu kaurapuuro

Ainekset

4
dl
isoja (gluteenittomia) kaurahiutaleita
3
dl
vettä
½
tl
suolaa
5–6
dl
täysmaitoa
25
g
voita
LISÄKSI
5
dl
lakkoja (pakaste tai tuore)
2
rkl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa hiutaleet uunivuokaan. Sekoita joukkoon kiehuva vesi ja suola. Peitä vuoka foliolla ja laita se 100-asteiseen uuniin hautumaan tunniksi.

  2. Lisää puuroon maito ja voi. Laita puurovuoka syvälle uunipellille ja täytä pelti vedellä. Hauduta puuroa uunissa vesihauteessa toinen tunti.

  3. Nosta uunin lämpötila 120 asteeseen. Voit lisätä puuroon tarvittaessa tilkan maitoa. Kypsennä vielä 30 minuuttia.

  4. Sulata pakastetut lakat. Sekoita marjoja ja sokeria kulhossa niin, että marjat mehustuvat. Tarjoa puuron kera. Lisää halutessasi voisilmä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1194 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti kauppojen karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin. Nämä suklaasydämet valmistuvat vartissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min

Taatelisydämet

Ainekset

24
kivetöntä, pehmeää taatelia
100
g
suklaata
rouhittua pistaasipähkinää
pakastekuivattua vadelmaa

Työvaiheet

  1. Tee pienellä terävällä veitsellä noin sentin viilto 12 taatelin toiselle pitkälle sivulle. Työnnä toiset 12 taatelia viiltoihin, jolloin taatelit muodostavat sydämen.  Laita sydämet leivinpaperin päälle.
  2. Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa. Kuorruta taatelisydämet levittämällä niille suklaata rennosti pikkulusikalla.
  3. Koristele rouhitulla pistaasipähkinällä tai kuivatulla vadelmalla. Anna kovettua hetki jääkaapissa.

Kuvan helppojen riisisuklaapatukoiden ohjeen löydät täältä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1194 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Kaverille kanssa! Helpot ja nopeat suklaapatukat onnistuvat myös koululaisilta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 18 kpl
Valmistusaika
10 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Riisisuklaapatukat

Ainekset

150
g
tummaa suklaata
1
dl
sileää maapähkinävoita
4
dl
riisimuroja
Lisäksi
1
dl
suolapähkinöitä
50
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Paloittele ja sulata suklaa joko mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa.
  2. Sekoita maapähkinävoi suklaan joukkoon. Lisää riisimurot ja kääntele tasaiseksi.
  3. Kaada suklaa-riisimuromassa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 25 x 20 cm). Tasoita pinta.
  4. Rouhi suolapähkinät veitsellä. Paloittele ja sulata koristelusuklaa. Painele suolapähkinärouhe riisisuklaan pinnalle. Levitä päälle suklaaraitoja pikkulusikalla.
  5. Anna kovettua jääkaapissa reilu tunti. Leikkaa tai murra riisisuklaalevystä patukoita tai ruutuja. Levy leikkaantuu siististi, kun veitsen kastaa välillä kuumaan veteen.

Kuvan taatelisydänten ohjeen löydät täältä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3414 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.