Hyvä terveys on lisännyt 159 reseptiä.
Linkitetty 97 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Hitaan aamun puuro muhii uunissa kypsäksi kuin itsestään. Siemenillä rikastettu puuro pitää nälän poissa pitkään. Kruunaa puuroannos vaniljalla maustetulla omena-puolukkakeitolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipuuro ja omena-puolukkakeitto

Ainekset

3
dl
isoja spelttihiutaleita
1
tl
suolaa
1
l
kevytmaitoa
1/2
dl
siemeniä (esim. pellavan ja auringonkukan)
Omena-puolukkakeitto
5
dl
vettä
1
vaniljatanko
2
dl
puolukoita
2
rkl
sokeria
2
omenaa (kotimaista)
1
rkl
perunajauhoja
1/2
dl
vettä
Lisäksi
margariinia vuoan voiteluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Voitele uunivuoka margariinilla. Mittaa vuokaan hiutaleet, suola, maito ja siemenet. Anna kypsyä uunissa folion alla noin 1½ tuntia. Ota folio pois viimeiseksi ½ tunniksi, jotta puuron pinta saa kauniin värin.
  2. Puuron kypsyessä keitä puolukkakeitto. Mittaa kattilaan vesi, halkaistu vaniljatanko, puolukat ja sokeri. Poista omenoista siemenkota ja leikkaa omenat kuutioiksi. Lisää kuutiot kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi.
  3. Sekoita pienessä kulhossa perunajauhot ja vesi ja kaada seos ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Odota että mehukeitto pulpahtaa vielä kerran ja siirrä sitten kattila sivuun liedeltä. Poista vaniljatanko ja kaada omena-puolukkakeitto tarjoilukulhoon tai kannuun jäähtymään.

Kommentit (3)

Vierailija

Sopii paremmin iltapalaksi kuin aamupuuroksi pitkän kypsymisajan takia. 

NS

Voiko spelttihiutaleet korvata muulla?

Vierailija

Olen aina ihmetellyt tuota vuoan voitelua voilla, en ole sitä koskaan tehnyt ja hyvin on maistunut. Eikä kiinnipalamisessakaan mitään ongelmaa. Mikä juju?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1107 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Kaurasta, manteleista, kookoshiutaleista ja siemenistä valmistuvia herkkupaloja ei paisteta uunissa, vaan ne jähmettyvät muotoonsa pakastimessa. Varoitus: saatat päätyä lusikoimaan seoksen suuhusi ennen kuin se ehtii pakastimeen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
25 min + pakastus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Manteli-auringonkukansiemenpalat

Ainekset

5
dl
kaurahiutaleita
2
dl
mantelilastuja
¾
dl
auringonkukansiemeniä
¾
dl
kookoshiutaleita
200
g
kuivattuja, pehmeitä taateleita
noin 1 ½
dl
maapähkinävoita
noin 2 ½
rkl
kookosöljyä
¾
dl
hunajaa
(suklaata)

Työvaiheet

  1. Levitä kaurahiutaleet, mantelilastut, auringonkukansiemenet ja kookoshiutaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 175 asteessa noin 10 minuuttia. Varo, etteivät ne pala! Kaada kulhoon jäähtymään. Hienonna taatelit pieniksi joukkoon.

  2. Mittaa maapähkinävoi, öljy ja hunaja kattilaan. Sulata seos miedolla lämmöllä juoksevaksi. Kaada kulhoon hiutaleseoksen joukkoon ja sekoita kunnolla.

  3. Vuoraa suorakaiteen muotoinen uunivuoka leivinpaperilla ja levitä seos sen pohjalle. Laita päälle toinen leivinpaperi ja paina kunnolla kasaan esimerkiksi toisen pienemmän uunivuoan avulla. Laita vuoka pakastimeen noin 30 minuutiksi.

  4. Leikkaa palat ruuduiksi tai patukoiksi. Sulata halutessasi suklaata pinnalle.

Kommentit (3)

Vierailija

Voiko näitä säilyttää pakasteessa? Kuinka pitkään säilyisivät hyvänä pakkasessa että esim jääkaapissa?

Kaisa-leipuri

Itseni piti kyllä lisätä aimo annos kookosöljyä (n. +1rkl ja maapähkinävoita (n. +2 reilua rkl) että sain massasta riittävän kosteaa, jotta pysyi kasassa. Piti myös pakastaa pari tuntia ennen kuin uskalsin leikata palasia. Kivanmakuisia kyllä ja kiva suutuntuma. Säilytän osan jääkaapissa ja osan pakastin herkkupäiviä varten. Luulisin, että säilyvät ihan hyvinä pakkasessa ainakin kuukauden pari. Runsaan rasvan takia ei kannata kuukausitolkulla kuitenkaan säilyttää.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Reseptin laatijan mukaan mantelipalojen onnistumisessa on tärkeää, että massan painaa huolella tiiviiksi ennen pakastamista. Paloja voi tosiaan myös pakastaa pidempäänkin kuin 30 minuuttia. Pakkasessa palat säilyvät noin kuukauden.

Kookosöljyä ja maapähkinävoita voi lisätä tarpeen mukaan, kuten edellinen kommentoija oli tehnytkin. Lisään reseptin määriin noin-arviot, jotta muutkin osaavat tarvittaessa tehdä näin.

Sport on lisännyt 81 reseptiä.
Linkitetty 50 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Huevos rancheros eli meksikolaiset aamiaistortillat! Tortillalätyille lastatataan papumuhennosta, avokadoa, paistettuja kananmunia, vihreää salsaa ja srirachaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tortillat huevos rancheros

Ainekset

Papumuhennos
2
dl
kidneypapuja (säilyke)
1
valkosipuli
puolikas
sipuli
1
tl
öljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
rasia
kirsikkatomaatteja
ripaus
suolaa ja pippuria
Vihreä salsa
1
ruukku
korianteria
½
ruukku
lehtipersiljaa
1
limetin mehu
1
rkl
öljyä
1
vihreä jalapeno
ripaus
suolaa ja sokeria
Lisäksi
1
avokado
2
munaa
4
pientä maissitortillaa
srirachaa
paistamiseen öljyä

Työvaiheet

  1. Aloita salsasta. Mittaa ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja surauta tasaiseksi.
  2. Valuta pavut liemestään. Hienonna valkosipuli ja sipuli. Paista sipuleita muutama minuutti öljyssä kattilassa. Lisää pavut, savupaprika ja kirsikkatomaatit. Jatka paistamista toiset pari minuuttia.
  3. Viipaloi avokado. Paista munat tilkassa öljyä pannulla. Kuumenna tortillaletut joko pannulla tai uunissa.
  4. Lado lettujen päälle papumuhennosta, avokadoa, paistettua munaa, vihreää salsaa ja sriracha-kastiketta.

Kommentit (0)

Jennyfer1980 on lisännyt 15 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
Kaurateeleivät
Kaurateeleivät

Näiden kaurateeleipien resepti on peruja 90-luvun köksäntunneiltani ja edelleen pyöräytän niitä säännöllisesti, sillä nämä ovat todella nopeita tehdä ja ainekset löytyy käytännössä aina kaapista.

Nämä maistuvat ihan vaan levitteen kanssa, mutta toki päälle voi laittaa mitä lystää. Itse ajattelin kokeilla, josko ennen paistamista leipien päälle ripottelisi hieman kuivattua rosmariinia ja juustoraastetta...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 min taikina + 10 min uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Kaurateeleivät

Ainekset

2
dl
kaurahiutaleita
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1/2
dl
öljyä
2
dl
maitoa

Työvaiheet

Lämmitä uuni 225 asteeseen

1. Sekoita ainekset keskenään
2. Painele taikina pellille neljäksi pyöreäksi leiväksi

Paista 225 asteessa 10 minuuttia

Kommentit (0)

Tämän helpommalla sämpylöiden teon kanssa tuskin pääsee ja sen lisäksi nämä olivat aivan järisyttävän hyviä. Tietysti on paljon kiinni siitä, mitä jauhoja käyttää, mutta tällä ohjeella onnistuu varmasti ihan minkätahansa sämpyläjauhojen kanssa.

En ole ikinä osannut leipoa sämpylöitä, vaikka muuten kaikenlaisten leipien teko on hyppysissä ollutkin, mitä olen kokeillut ja tehnyt. Sämpyläni ovat aina olleet todella tiiviitä ja yksi kappale on painanut varmaan kilon. Tämän taikinan jälkeen tiedän, että olen käyttänyt varmaan tuplaten...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
5 min taikina + 12 h kohotus + 1 h kohotus + 5 min leivonta + 20 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Helpoimmat sämpylät ikinä

Ainekset

1
l
sämpyläjauhoja
2
tl
suolaa
1
tl
kuivahiivaa
5
dl
maitoa

Työvaiheet

1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kädenlämpöinen maito.
2. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin 12-18 tunniksi.
3. Ota taikina huoneenlämpöön 1 h ennen paistamista.
4. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja peitä kelmulla, anna kohota.
5. Poista kelmu ja muotoile taikinasta pitkä pötkö.
6. Leikkaa 12 tasakokoista palaa.
7. Nosta palat uunipellille ja leikkaa päälle terävällä veitsellä viilto
8. Paisea 225 asteessa 20 minuuttia

Kommentit (2)

Ei jauhopeukalo

Voiko tehdä grahamjauhoista?

Jennyfer1980
Seuraa 
Liittynyt2.5.2020

En ole itse kokeillut vielä muihin jauhoihin, kuin Myllyn Parhaan sämpyläjauhoihin

Jennyfer 1980