Appelsiinimehuun tehty patonkitaikina saa makeutta keltaisista rusinoista ja rapeutta siemenistä. Keitä vielä marmeladi appelsiineista ja viikunoista, niin tarjolla on täydellinen aamiaisherkku.
Pienet siemenpatongit
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa rusinat pieneen kulhoon. Kaada päälle sen verran appelsiinimehusta, että rusinat peittyvät. Jätä likoamaan.
- Lämmitä loppu mehu kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Lisää suola ja murenna hiivajoukkoon. Rouhi mantelit, ja sekoita ne rusinoiden ja sie-menten kanssa. Lisää siemen- rusinaseos ja öljy nesteeseen.
- Mittaa sokerijuurikaskuitu jauhojen joukkoon. Sekoita puolet jauhoseoksesta käsivispilällä nesteeseen, lisää loput jauhot ja alusta taikina käsin kimmoisaksi. Peitä kulho liinalla ja kohota 1 tunti.
- Kumoa taikina jauhotulle leivinpöydälle, vaivaa hyvin. Leivo pötköksi ja jaa 30 osaan. Leivo pikku patongeiksi, kavenna päät nipistämällä. Kohota patonkeja pellillä leivinliinan alla 30 minuuttia.
- Voitele leivät kananmunalla, ripota päälle unikonsiemeniä ja sormisuolaa.
- Paista patonkeja 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia, laske lämpötila 150 asteeseen ja paista 5 minuuttia. Jäähdytä ja tarjoa tuoreina viikuna-appelsiinimarmeladin kanssa (ks. ohje)
Viikuna-appelsiini-marmeladi
Ainekset
Työvaiheet
- Paloittele viikunat. Purista sitruunasta mehu kulhoon. Mittaa portviini joukkoon. Laita viikunat liemeen maustumaan 2 tunniksi.
- Pese ja kuivaa appelsiini. Kuori ja paloittele veitsellä 3 appelsiinia. Raasta neljännestä kuoret.
- Mittaa vesi kattilaan, lisää appelsiinit, kuoriraaste ja viikunat liemineen ja keitä 15 minuuttia. Lisää sokeri ja keitä vielä 15 minuuttia.
- Anna jäähtyä 15 minuuttia ja purkita.