Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 209 keittokirjaan.
OHJE Katja Nordlund KUVA Panu Pälviä

Varaudu siihen, että vieraat pyytävät sinulta tätä reseptiä, sillä uunipuuron ja omenavanukkaan hyvät puolet yhdistävä brunssipuuro vie syöjiltä jalat alta. Rapea pähkinä-siemenkuorrutte tekee kanelin ja kardemumman maustamasta puurosta suorastaan luksusherkkua. Jos puuroa sattuu jäämään yli (tuskin jää), säilytä yli jäänyt puuro jääkaapissa. Puuro maistuu mainiosti kylmänäkin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + kypsennys ja tekeytymin
Vaikeustaso
Helppo

Brunssipuuro

Ainekset

1
rkl
pehmeää voita
5
dl
(isoja) kaurahiutaleita
1
dl
hasselpähkinärouhetta
3/4
dl
fariinisokeria
1
tl
kanelia
1/2
tl
kardemummaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
leivinjauhetta
2
omenaa
2
munaa
6
dl
täysmaitoa
Siemenkuorrute
2
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
hasselpähkinöitä
3
rkl
hunajaa tai vaahterasiirappia
1
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka (20 x 30 cm) voilla.
  2. Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa hedelmä 1–2 cm:n paloiksi. Sekoita omenapalat kuiva-aineiden joukkoon ja kaada seos uunivuokaan.
  3. Vatkaa munat maitoon ja sekoita seos hiutaleiden joukkoon.
  4. Yhdistä siemenkuorrutteen ainekset ja levitä seos vuokaan hiutale-seoksen päälle. Paista uunissa 30 minuuttia, kunnes puuro on hyytynyt ja saanut kullanruskean värin. Anna paistoksen tasaantua noin 15 minuuttia ennen tarjoamista.
  5. Tarjoa puuro maidon tai omena-soseen kanssa. Lorauta halutessasi hunajaa tai vaahterasiirappia päälle.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Uppomunat, hollandaisekastike ja kylmäsavulohi tekevät aamiaisleivistä viikonlopun kohokohdan. Englantilaiset muffinit paistetaan maltin kanssa valurautapannulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 10 min + taikinan kohottaminen 1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Florentinen leivät

Ainekset

ENGLANTILAISET MUFFINIT
5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
1
rkl
sokeria
dl
kylmää maitoa
1
kananmuna
1
rkl
voita
JAUHOTTAMISEEN
½
dl
mannasuurimoita
PIKA-HOLLANDAISEKASTIKE
200
g
voita
3
keltuaista
rkl
sitruunamehua
¼
tl
suolaa
¼
tl
cayennenpippuria
UPPOMUNAT
2
l
vettä
½
dl
väkiviinaetikkaa
4
kananmunaa
LISÄKSI
2
dl
babypinaattia
100
g
kylmäsavulohta

Työvaiheet

  1. Laita kuivat aineet kulhoon. Lisää maito, muna ja voi. Sekoita ainekset käsin taikinaksi. Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa 10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa.

  2. Siirrä taikina kulhoon ja anna sen kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.

  3. Ripottele työtasolle mannasuurimoita. Taputtele taikina noin 21⁄2 sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa suorareunaisella muotilla (Ø 7–8 cm) taikinasta kiekkoja. Laita kiekot mannasuurimoilla jauhotetulle alustalle. Anna kohota peitettynä 30–40 minuuttia.

  4. Kuumenna valurautapannu hitaasti matalalla lämmöllä. Paista muffineja pannulla ilman rasvaa 7–8 minuuttia per puoli. Tarkkaile paistolämpöä, etteivät muffinit pala pohjasta.

  5. Valmista hollandaisekastike. Sulata voi kattilassa ja anna voin hieman kiehahtaa. Siirrä kattila pois levyltä ja kaada kuuma rasva pieneen kannuun.

  6. Erottele sauvasekoittimen korkeaan kulhoon keltuaiset ja purista joukkoon sitruunamehu. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle. Käynnistä laite ja kaada voi ohuena nauhana keltuaisten joukkoon samalla sekoittaen, kunnes seos on emulgoitunut. Mausta kastike suolalla ja cayennenpippurilla.

  7. Kuumenna uppomunia varten vesi kiehuvaksi ja lisää etikka. Riko munat varovasti yksitellen kuppiin ja kaada siitä kiehuvaan veteen. Pyöräytä ensin lusikalla veteen pyörivä liike, se auttaa munia pysymään koossa. Keitä yksi muna kerrallaan. Keittoaika on 3–4 minuuttia. Nosta munat reikäkauhalla puhtaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperin päälle.

  8. Leikkaa muffinit puoliksi ja paahda ne leivänpaahtimessa tai paistinpannulla. Laita muffinin päälle ensin kerros pinaattia, sitten lohiviipaleita ja nosta päälle kananmuna. Valuta lopuksi leiville reilusti hollandaisekastiketta.

Vinkki Muffinit voi valmistaa etukäteen pakastimeen. Muottina voit käyttää esimerkiksi suorareunaista lasia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Vaahterasiirappi on Kanadan lahja maailmalle. Klassinen herkkuaamupala syntyy sen, rapean ja suolaisen pekonin sekä kuohkeiden pannukakkuje yhdistelmästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanadalaiset pannukakut

Ainekset

1
pkt (140 g)
pekonia
25
g
voita
1
pullo (250 ml)
vaahterasiirappia
PANNUKAKUT
4
kananmunaa (M-koko)
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
dl
piimää
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Paista pekonit pannulla molemmin puolin rapeiksi. Pidä lämpimänä 100-asteisessa uunissa.

  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki vispilällä ja sekoita joukkoon jauhot, leivinjauhe ja piimä.

  3. Lisää suola valkuaisten joukkoon ja vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto taikinaan muutamassa erässä nostellen.

  4. Paista pannukakkuja pekonin rasvassa keskilämmöllä molemmin puolin muutama minuutti. Pannukakku on valmis käännettäväksi, kun pinnalle alkaa muodostua kuplia. Tarjoa pannukakut rapean pekonin ja voin kanssa. Valuta päälle runsaasti vaahterasiirappia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Aamiaiskulhossa raparperi yllättää kypsentämättömänä. Appelsiinimehu ja siirappi pehmentävät sen makua sopivasti. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-veriappelsiinijogurtti

Ainekset

1–2
ohutta raparperinvartta
2
(veri)appelsiinia
2–3
rkl
vaahterasiirappia
1
tl
fenkolinsiemeniä
¼
tl
kardemummansiemeniä (ei kuorellinen)
1
dl
saksanpähkinöitä
4
dl
maustamatonta jogurttia

Työvaiheet

  1. Leikkaa raparperi puolen sentin viipaleiksi ja laita kulhoon. Kuori ja viipaloi appelsiinit puolen sentin viipaleiksi. Lisää viipaleet ja leikkuulaudalle valunut mehu raparperien joukkoon. Valuta siirappi päälle.

  2. Murskaa fenkolinsiemenet ja kardemumma morttelissa. Sekoita hedelmien joukkoon.

  3. Paahda saksanpähkinöitä pannussa sekoitellen ilman rasvaa noin 1 minuutti, kaada leikkuulaudalle ja rouhi veitsellä.

  4. Levitä jogurtti kahdelle lautaselle. Jaa hedelmät päälle ja viimeistele pähkinöillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 155 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Jos ruokien nimillä olisi söpöyskilpailu, voittaisi piperade taatusti. Nimestä huolimatta kyse ei ole piperryksestä, vaan rehdistä maalaisruoasta, jonka päätähtenä on paahdetut paprikat.

Moni tuntee varmasti shakshukan eli tomaattisen kananmunapannun, joka on kotoisin Lähi-Idän seudulta. Sen sijaan piperade voi olla vieraampi tuttavuus, vaikka se on vähintään yhtä herkullinen.

Piperade on ranskalainen versio tästä ruoasta, joka muuntuu niin aamiaispöytään kuin...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Piperade

Ainekset

2
tlk (à 465 g)
paahdettuja paprikoita
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
2
tl
fenkolinsiemeniä
1
tlk
kokonaisia säilöttyjä tomaatteja
1
dl
vettä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
4
kananmunaa
2
kevätsipulia
½
ruukkua basilikaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

  2. Valuta paprikat ja pilko ne muutaman palaan. Hienonna valkosipulinkynnet.

  3. Paista fenkolinsiemeniä ja valkosipulia öljyssä uuninkestävällä pannulla noin minuutti. Lisää paprikat, tomaatit, vesi, suola ja pippuri. Kuumenna ja hauduta keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.

  4. Riko munat pinnalle. Laita pannu uuniin ja kypsennä noin 5 minuuttia.

  5. Hienonna päälle kevätsipulit ja basilikaa. Tarjoa lisäksi leipää.

Kommentit (5)

Vierailija

Piperade on kotoisin täältä Lounais-Ranskan nurkasta, baskimaasta. Se valmistetaan aina tuoreista vihanneksista, sipulista, paprikasta ja tomaatista, joiden annataan hiljalleen kypsyä pannulla (vähintään puoli tuntia) - ei uunia. Fenkolinsiemeniä ei siihen sotke kukaan. Sen sijaan piperade maustetaan seuraavilla, aina tuoreilla yrteillä : laakerinlehti ja timjaminoksia. Valkosipulia voi käyttää jos haluaa.

Vierailija

Kiitos kommentista Baskimaalta. Säilykkeet eivät kuulosta houkuttelevilta ja arvelinkin tuoreiden vihannesten olevan oikeampi vaihtoehto. Maustamisen viimeistely lienee kunkin kokin valinta, kunhan kuitenkin tuntee alkuperäisen reseptin.

Vierailija

Minulta myös kiitos Baskimaan kommentoijalle. Minulla ei ole uunin kestävää pannua, mutta kansi pannulle on; varmasti siinäkin kypsyy sopivaksi. Aion kokeilla tätä reseptiä.

nyyh

Taas tuo uuni ihan turhaan 250 astetta lämpenemään, miksi tuhlataan sähköä soppa  ??? Tähän ei tarvitse uunia, tehdään pannulla.   Olkaa edelläkävijöitä ja korostakaa energian säästämistä ja  järkevyyttä ruuan laitossa.

Vierailija

nyyh: Asia on juuri näin.