Me Naiset on lisännyt 943 reseptiä.
Linkitetty 72 keittokirjaan.
Riikka Väliahde Kuva Pia Inberg

Granolapuuroon tehdään pehmeä pohja ja paahdetaan rapea päällys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Granolapuuro uunissa

Ainekset

4
dl
kaurahiutaleita
1
l
mantelimaitoa
1
tl
suolaa
2
tl
kanelia
3
rkl
rusinoita tai kuivattuja marjoja
1
dl
pähkinöitä
½
dl
siemeniä
1
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
banaania

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita hiutaleet, mantelimaito, suola ja kaneli kattilassa. Laita kattila hellalle ja keitä puuroksi 5 minuuttia. Sekoita keittämisen ajan.
  2. Sekoita kulhossa rusinat, pähkinät, siemenet, öljy ja vaahterasiirappi. Pilko banaanit pitkittäissuunnassa kahtia.
  3. Kumoa puuro uunivuokaan. Laita banaanit puuron pinnalle ja ripottele pähkinäseos päällimmäiseksi. Paista uunissa 15 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1937 reseptiä.
Linkitetty 76 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tästä leivästä ei puutu makua: valkosipuli, parmesan-juusto ja lehtipersilja maustavat muhkean nyhtöleivän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 kpl
Valmistusaika
1 t + kohotukset 45 + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulinyhtöleipä

Ainekset

dl
maitoa
25
g
hiivaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa
ripaus sokeria
n. 4
dl
vehnäjauhoja
3
dl
sämpyläjauhoja
50
g
pehmeää voita
Täyte
150
g
pehmeää voita
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku lehtipersiljaa
1
dl
parmesaania raasteena

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita kananmuna, suola ja sokeri joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Lisää voi alustuksen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
  2. Laita täytteen voi kulhoon. Hienonna valkosipulinkynnet ja persilja. Raasta parmesaani. Sekoita täytteen aineet tasaiseksi.
  3. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy ja levitä täyte levylle. Pyöritä tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rulla korvapuustien tapaan noin 2–3 cm:n paloiksi. Lado puustit vieriviereen suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan ja anna kohota liinan alla ½ tuntia.
  4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kypsennä leipää uunissa 40–45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1937 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Johanna Nousiainen KUVA Tuomas Kolemainen

Maustettu riisi on tyypillinen omaraisun täyte. Tomaattikastikkeen sijasta voit kokeilla ketsuppia sekä sienillä tai sipulilla höystettyä ruskeaa kastiketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Japanilainen riisimunakas eli omuraisu

Ainekset

2
dl
puuroriisiä
1
pieni porkkana
1
pieni sipuli
1
siivu
pekonia
2
tl
voita
1
tl
soijakastiketta
1/4
tl
mustapippuria
2
rkl
persiljaa hienonnettuna
Munakas
4
kananmunaa
2
rkl
maitoa
1
tl
perunajauhoja
1
tl + 1 tl
oliiviöljyä paistamiseen
Tomaattikastike
3
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vettä
1
tl
sokeria
1
tl
valkoviinietikkaa
1/4
tl
soijakastiketta
ripaus
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Pidä se lämpimänä kannen alla.
  2. Riisin kypsyessä tee tomaattikastike. Laita kastikkeen ainekset kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes kastike on lähes ketsupin paksuista.
  3. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Hienonna sipuli. Leikkaa pekoni noin 1 cm:n kuutioiksi.
  4. Kuumenna voi paistinpannussa. Kuullota porkkanaa, sipulia ja pekonia voissa kevyesti 5 minuuttia. Lisää lämmin riisi ja sekoittele lastalla niin, että riisi ei paakkuunnu. Lisää soijakastike ja mustapippuri. Hienonna persilja joukkoon. Siirrä sivuun odottamaan.
  5. Tee munakas. Riko munat kulhoon. Lisää maito ja perunajauhot ja sekoita hyvin, älä vaahdota.
  6. Kuumenna 1 tl oliiviöljyä pannussa ja kaada puolet munakasseoksesta pannulle. Kun munakkaan pinta alkaa hyytyä, nosta puolet riisiseoksesta sen keskelle ovaalin muotoon ja käännä munakkaan reunat riisin päälle. Laita lautanen munakkaan päälle ja käännä paistinpannu ympäri. Siisti munakkaan muoto ja kaada puolet tomaattikastikkeesta sen päälle. Hienonna persilja pinnalle.
  7. Tee toinen annos samoin.

Vinkki Kotitekoisen tomaattikastikkeen sijaan voit käyttää ketsuppia. Munakas on helppo siistiä ovaalin muotoon käsin, kun laitat sen päälle palan kelmua.

Kommentit (0)

Bilberry Hill on lisännyt 35 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
Pehmeää kauraleipää pellillinen, ilman gluteenia!
Pehmeää kauraleipää pellillinen, ilman gluteenia!

Leivo gluteeniton ja maidoton peltikauraleipä vaivattomasti! Helppo resepti sopii niin aloittelijoille kuin konkareillekin. Juju piilee siinä, että vaikka leipä on pehmeää ja kuohkeaa, leipäpalat eivät murene käsiin. Leipäruudut ovat helposti halkaistavissa - silloin kun haluat sipaista väliin...

Gluteenittomien leipien rakenne
Monet kerrat gluteenitonta valmisleipää syödessäni ja itse leivottuani olen ihmetellyt leivän turhankin tiivistä ja sitkeää rakennetta. Toinen ääripää on taas käsiin mureneva gluteeniton leipäsiivu. Tuntui, että ihanteellisen gluteenittoman...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12

Kaurainen peltileipä, gluteeniton

Ainekset

0,5
l
vettä
1
rkl
juoksevaa hunajaa
1
tl
hienoa suolaa
1
pss
kuivahiivaa (11 g)
5
dl
kaurajauhoja (gluteenittomia)
4,5
dl
gluteenitonta jauhoseosta (esim. All Purpose Baking mix, Lidl)
2
rkl
ruokaöljyä
3
rkl
kaurajauhoja leivän viimeistelyyn
1
kpl
leivinpaperia paistamiseen
Taikinan sekoituksessa ja vaivaamisessa tarvitset säkövatkaimen sekä paistamiseen uunipellin.

Työvaiheet

1. Mittaa ja lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää veteen suola ja hunaja, sekoita.

2. Mittaa kaurajauhot omaan astiaansa ja kaada joukkoon kuivahiiva. Sekoita lusikalla ja kaada seos veteen. Vatkaa sähkövatkaimella vellimäiseksi seokseksi.

3. Kaada taikinan joukkoon noin puolet gluteenittomasta jauhoseoksesta ja jatka sekoittamista sähkövatkaimella.

4. Lisää joukkoon ruokaöljy ja loput jauhoseoksesta. Sekoita taikinaa sähkövatkaimella pari minuuttia ja peitä kulho liinalla. Kohota taikina kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa, noin 30 - 45 minuuttia.

5. Kun taikina on kohonnut, vaivaa taikinaa kulhossa sähkövatkaimella täydellä teholla, taikakoukkuja käyttäen noin 3 minuuttia. Näin saat taikinaan kuohkeutta ja sitkomaista rakennetta. 

6. Suojaa uunipelti leivinpaperilla. Siirrä taikina leivinpaperin päälle ja levitä taikinaa ison lusikan avulla litteäksi, suorakaiteenmuotoiseksi leiväksi. Voit myös taputella leivän jauhoitetuin sormin pellille. Leivän koko on noin 23 x 33 cm ja pari senttiä paksu.

7. Peitä leipä liinalla ja kohota vedottomassa paikassa noin 35 - 40 minuuttia. Leivän tulee olla hyvin kohonnut ennen paistamista.

8. Leikkaa kohonnut leipä ruuduiksi veitsellä tai taikinapyörällä 12 osaan ja pistele haarukalla. Paista uunissa 200 C asteessa, noin 20 - 25 minuuttia uunin keskitasolla.

Anna leivän jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja leikkaa tai taita leipäpalat tarjolle.

Vinkki! Jos leipä jää keskeltä paksummaksi kuin reunapalat, saattaa leivän keskiosa jäädä paistettaessa raa'aksi. Poista pelliltä silloin reunapalat ja paista loppuja leipäpaloja vielä 2-3 minuuttia.

Seuraa myös Bilberry Hillin Instagram-tiliä :)

Kommentit (2)

Vierailija

Voiko taikinan laittaa pellillä pakkaseen?

Bilberry Hill
Seuraa 
Liittynyt19.8.2018

Hei! En ole kokeillut laittaa pakkaseen. Gluteenittomat taikinat ovat niin oikukkaita, etten suosittele pakastamista. Valmiin leivän voi pakastaa tavalliseen tapaan. Kerro jos kokeilit, miten onnistui!

@bilberryhill

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1937 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Miten huippukokin vispipuuro voi olla niin hyvää? Koska se tehdään timjamin kanssa mehustetuista puolukoista ja mehevöitetään voilla ja kermalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + mehustus ja jäähdytys 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Jouni Toivasen valioluokan vispipuuro

Ainekset

7
dl
puolukkalientä
1/4
tl
suolaa
1 1/4
dl
mannasuurimoita
1
dl
kuohukermaa
30
g
voita
Puolukkaliemi
1
kg (noin 1 1/2 l)
puolukoita (tuoreita tai pakastettuja)
3
dl
sokeria
1/2
ruukkua
timjamia

Työvaiheet

  1. Tee ensin puolukkaliemi. Ota esille iso kattila ja metallikulho, joka sopii kattilan päälle. Laita kattilaan sen verran vettä, että se ei osu kulhon pohjaan, ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Laita puolukat, sokeri ja timjami kulhoon ja viritä kelmu tiiviisti kulhon päälle. Nosta kulho kattilan päälle ja mehusta puolukoita keskilämmöllä noin tunti.
  2. Siivilöi puolukkaliemi tiheän siivilän läpi kulhoon ja painele kaikki mehu talteen.
  3. Mittaa laakeaan kattilaan 7 dl puolukkalientä ja suola. Kuumenna mehu kiehuvaksi. Lisää mannasuurimot ohuena nauhana mehuun koko ajan sekoittaen. Vähennä lieden lämpöä ja keitä puuroa välillä sekoittaen 8 minuuttia.
  4. Lisää kerma ja voi valmiiseen puuroon. Jäähdytä puuro tiiviin kelmun alla ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaappikylmäksi. Kelmu estää puuron kuorettumisen.
  5. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa täydellä teholla kuohkeaksi vaahdoksi. Tarjoa maidon ja puolukoiden kera.

Kommentit (6)

Muutamat vispipuurot keitellyt

Anteeks nyt vaan, mutta vispipuuroon ei tungeta ikinä mitään voita saatika kermaa. Kyllä ne Marjan/hedelmän maut on riittävät. Ja se mitä voilla ja kermalla haetaan on ns."täyteläinen maku" joka saavutetaan myös lisäämällä ihan vain suolaa, joka poistaa "vesimäisen " maun. Luulisi kokkien nyt tietävän näin yksinkertaisen asian.

Vierailija

Marjojen hyvät kuidut jäävät saamatta!!?

Mummeliini

Vispipuuroa pitää maistua vispipuurolle, eikä siihen tungeta voinnokkaa missään vaiheessa.

Lapin poika

Voi pyhät hyssykät. Suomessa näitä ns. huippukokkeja tuntuu riittävän joka lähtöön. Toivasen ohjeella syntyy vispipuuron (lappapuuron) irvikuva.

Vierailija

Tarvitaanko puolukoita 1,5 kiloa tuottamaan 0,7 dl puuronestettä mihin lisätään 1,4 dl mannaa ja päälle viellä 3 dl sokeria. Onkohan kokki käynnyt koskaan marjametsässä?

Inspiskokkailija

Onpas typerää kommentoida reseptiä negatiivisesti tai suorastaan se teilata, ellei ole ensin ohjetta kokeillut. . Eivät huippukokit ole tyhmiä vaan innovatiivisiä, ja tavallista vispipuuroahan lähes jokainen suomalainen osaa keittää. Tällainen ” takuu” ei nyt ole varsinaisesti minkään arvoista, innovatiivisyys sen sijaan on.

Aionpa kokeilla - ertyisesti tuo timjami vispipuurossa on kiinnostavaa!