Kodin Kuvalehti on lisännyt 566 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Panu Pälviä

Perinteinen ruispuuro piristyy, kun höystät sen karpalolla ja omenalla ja lusikoit päälle rapeaa pähkinä-siemenseosta.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Omenainen ruis-karpalopuuro

Ainekset

2
isoa omenaa
4
dl
(pakaste)karpaloita
1
l
vettä
3/4
dl
sokeria
1
tl
suolaa
3
dl
ruisjauhoja
Päälle
2
dl
pähkinöitä
1
dl
siemeniä
½
dl
hunajaa
½
tl
suolaa
1
dl
kuivattuja karpaloita

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta omenat karkeaksi raasteeksi. Siirrä omenaraaste kattilaan ja lisää sulatetut karpalot. Soseuta aineet sileäksi sauvasekoittimella.
  2. Lisää kattilaan vesi, sokeri ja suola. Kuumenna neste kiehuvaksi ja vispaa joukkoon ruisjauhot. Anna puuron hautua noin tunti välillä sekoitellen.
  3. Kaada pähkinät ja siemenet kulhoon ja sekoita niiden joukkoon hunaja ja suola.
  4. Kaada pähkinät ja siemenet leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
  5. Riko pähkinälevy esimerkiksi haarukalla. Sekoita joukkoon karpalot.
  6. Tarjoa ruispuuro maidon ja rapean pähkinäsekoituksen kera.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1796 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Pretzelit paistetaan vaihteeksi pehmeinä versioina. Kiiltävän pinnan salaisuus on pulahdus soodaveteen ennen paistoa.

Annoksia
8 rinkeliä
Valmistusaika
40 min + kohotus ja kypsennys 1½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pehmeät pretzelit

Ainekset

1/3
pkt
tuorehiivaa
2 1/2
dl
lämmintä vettä
2
tl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
1
rkl
rypsiöljyä
n. 5
dl
vehnäjauhoja
Keittämiseen
2
rkl
ruokasoodaa
Päälle
1
kananmuna
meri- tai sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja öljy. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrassaan vaivaten, kunnes taikinasta tulee kimmoisa pallo.
  2. Peitä kulho keittiöpyyhkeellä. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi (noin 45 min).
  3. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Muotoile paloista 30-35 cm:n pötköt, jotka ovat päistään hieman kapeammat. Kieputa pötköt rinkeleiksi ja anna kohota leivinpaperin päällä liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  5. Keitä 2 l vettä isossa kattilassa. Lisää ruokasooda ja sekoita (veden kuohahtaminen kuuluu asiaan). Pienennä lämpö keskilämmölle.
  6. Keitä rinkeleitä muutamassa erässä pikaisesti, noin 30 sekuntia. Nosta rinkelit reikäkauhalla kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kuivaa ylimääräinen vesi pelliltä pois.
  7. Voitele rinkelit kevyesti vatkatulla munalla. Ripottele päälle suolaa. Paista uunissa noin 12 minuuttia. 

VINKKI Pretzelit maistuvat parhailta samana päivänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1796 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä ihanat skonssit ovat vartissa valmiita uuniin! Lempeät mustikat ja suolainen sinihomejuusto ovat mahtava makupari.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-sinihomejuustoskonssit

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
50
g
voita
1
dl
kuohukermaa
1
dl
maitoa
1
dl
sinihomejuustoa muruina
1
dl
mustikoita
Lisäksi
1/2
dl
maitoa
2
rkl
unikon- tai seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Yhdistä kerma ja maito keskenään. Lisää ensin voisula ja sitten kerma-maito kuivien aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Murustele sinihomejuusto. Kääntele juustomurut ja mustikat varovasti taikinaan.
  2. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, jaa puoliksi ja kauli kahdeksi soikeaksi, noin 2 cm:n paksuiseksi levyksi. Siirrä levyt leivinpaperille ja leikkaa kumpikin taikinapyörällä kuudeksi palaksi. Voitele skonssit maidolla ja ripottele siemeniä pinnalle. Paista kuumassa uunissa 15 minuuttia.
  3. Tarjoa skonssit lämpiminä hillon tai marmeladin kanssa.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 182 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana tai punajuurileipä

Ainekset

dl
Porkkana tai punajuurisosetta (ohutta)
1
dl
kaurahiutaleita
½
pss
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
n.5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
öljyä

Työvaiheet

Lämmitä sose 42 asteiseksi ja lisää sinne hiiva ( kuivahiivan sekaan voi sekoittaa vähän jauhoja, mutta voi sen laittaa ihan sellaisenaankin), lisää suola sekoita hyvin. Seuraavaksi lisää kaurahiutaleet soseeseen ja anna niiden turvota siellä hetki. Lisää sitten jauhoja vähän kerrallaan. Kohota 1 tunti. Kun taikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä ilmat pois ja muotoile leiväksi. Kohota leipä uudemman kerran hyvin pellillä liinan alla. Lisää jauhoja pinnalle koristeeksi. Paista leipää 200-225 asteisessa uunissa 20-25min.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1796 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Nizzalaistyylisen pan bagnat -leivän vegeversio on on kuin tehty evääksi. Maku vain paranee ja leipä mehevöityy, kun kasvikset, kaprikset, juusto ja dijoninsinappi sulautuvat yhteen.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegen pan bagnat

Ainekset

4
isoa sämpylää
1
rkl
dijoninsinappia
Täyte
1
pieni keltainen kesäkurpitsa
1
pieni vihreä kesäkurpitsa
2
punaista paprikaa
1
rkl
oliiviöljyä
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
250
g
emmentalia tai 500 g kiinteää mozzarellaa tangosta
2
tomaattia
3/4
dl
mustia oliiveja
1
ruukku
basilikaa

Työvaiheet

  1. Tee täyte. Leikkaa kesäkurpitsat pitkittäin noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Poista paprikoista kanta ja siemenet. Leikkaa paprikat puolikkaiksi tai isoiksi lohkoiksi.
  2. Aseta kasvikset leivinpaperilla vuoratulle pellille, paprikat kuoripuoli ylöspäin. Sivele kesäkurpitsaviipaleet kevyesti oliiviöljyllä.
  3. Paahda 220–240-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat paahtuneet. Voit myös grillata kasvikset grillissä, jolloin kypsennysaika lyhenee. Anna kasvisten jäähtyä hieman, ja poista sitten lämpimistä paprikoista kuoret. Mausta kasvikset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  4. Leikkaa juusto paksuhkoiksi viipaleiksi. Viipaloi tomaatit. Pilko oliivit. Irrota basilikasta lehdet.
  5. Halkaise sämpylät ja sivele leikkuupinnat dijoninsinapilla. Jaa kaprikset päälle.
  6. Pinoa sämpylöille paahdetut kesäkurpitsat ja paprikat, juusto- ja tomaattiviipaleet, oliivit ja basilikanlehdet. Paina kansi tiiviisti päälle. Kääri voipaperiin tai laita eväsrasiaan. Leipä saa vetäytyä ja maustua rauhassa.

Kommentit (0)