Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 83 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Kevyesti paahdetuista kauraleseistä valmistuu ihanan lempeä tuorepuuro. Kun annat leseiden ja chiansiementen turvota rauhassa ja käytät reilusti nestettä, saat puuroon samettisen koostumuksen.

Tuorepuuro on helppo aamupala, jonka voi sekoittaa jääkaappiin valmiiksi jo edellisenä iltana. Jos puuron ainekset yhdistää kannelliseen purkkiin, sen voi napata jääkaapista vaikka evääksi mukaan.

Hankaluutena on usein mitoittaa nesteen sekä leseiden, hiutaleiden ja siementen määrä niin, että puurosta tulee pehmeää. Yön aikana ainekset imaisevat itseensä nesteen tehokkaasti. Tällöin puurosta voi tulla rakenteeltaan liian tuhtia ja tiivistä.

Ongelma ratkeaa lisäämällä kuivien ainesten joukkoon riittävästi nestettä. Piimästä puuro saa raikkaasti hapokkaan maun. Se sopii myös hiutaleiden turvottamiseen kiinteämpiä rahkoja ja jogurtteja paremmin.

Erityisen hyvin piimän maku toimii kevyesti paahdettujen kauraleseiden kanssa. Kun paahdat leseet valurautapannulla kevyesti ennen puuron sekoittamista, saat puuroon ihanan pähkinäisen aromin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + tekeytyminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Paahteinen tuorepuuro

Ainekset

2
dl
kauraleseitä
8
dl
piimää (rasvaa 2 %)
1
dl
chiansiemeniä
½
dl
juoksevaa hunajaa
Päälle
tuoreita marjoja tai kotimaisia pakastevadelmia ja/tai mustikoita

Työvaiheet

  1. Paahda kauraleseet kevyesti kuivalla valurautapannulla ahkerasti käännellen. Varo, etteivät leseet kärähdä. Leseet ovat valmiita, kun niissä on mieto paahteinen maku. Anna jäähtyä.
  2. Sekoita piimä, leseet, siemenet ja hunaja kulhossa. Jaa seos kannellisiin purkkeihin ja nosta jääkaappiin. Anna puuron turvota aamuun saakka.
  3. Lisää päälle marjat ja nappaa evääksi mukaan. 

Vinkki! Jos vaihdat piimän kaurapohjaiseen jugurttiin ja hunajan vaaleaan siirappiin, tuorepuuro sopii myös vegaaneille.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Älä anna suklaisuuden hämätä. Tämä pirtelö on loistovälipala!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Tervehenkinen suklaapirtelö

Ainekset

1
pakastettu (kypsä) banaani
3
rkl
seesaminsiemeniä
½
dl
kaurahiutaleita
2
rkl
maapähkinävoita
2
rkl
kaakaojauhetta
1
rkl
vaahterasiirappia tai hunajaa
noin 4
dl
mantelimaitoa

Työvaiheet

  1. Soseuta kaikki keskenään tehosekoittimessa, lisää mantelimaitoa vähitellen, kunnes pirtelö on sopivan paksuista.

  2. Jaa yhteen pitkään tai kahteen pieneen lasiin.

VINKKI! Jos haluat nostaa pirtelön proteiinipitoisuutta, vaihda mantelimaito soijamaitoon, sillä soijamaito sisältää kasvimaidoista ehdottomasti eniten proteiinia. Tai käytä lehmänmaitoa.

Kommentit (0)

Ihanan maukkaat leipäset sopivat, vaikka juhlatarjoiluun tai muuten syötäviksi. Kuivattu karpalo tekee niistä mehevät ja antavat kivan maun makeuttaen leipäsiä, vähän niin kuin mallaslimpussa siirappi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 - 14 koosta riippuen
Valmistusaika
n. 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Karpalo-ruis-mallas-kauraleipäset (helppo nostatus)

Ainekset

1
dl
kaurahiutaleita
4
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria, hiivan toimimiseksi
11
g
kuivahiivaa (1 pussi)
0,5
dl
mallasleipäjauhoja
1
dl
ruisjauhoja
3,5
dl
sämpylä-/vehnäjauhoja
1
dl
kuivattuja karpaloita

Työvaiheet

Mikron kestävään kulhoon laita kaurahiutaleet ja vesi. Lämmitä mikrossa 40 s.
Lisää siihen suola, sokeri ja kuivahiiva, sekoita. Lisää sekoitellen ja vähitellen muut jauhot, sekä karpalot.
Sekoita lusikalla hyvin, että taikinaan tulee sitkoa. Saa olla vähän löysää.

Laita uunin alaosaan ritilälle taikinakulh0 nousemaan ja leivinpaperi tai leivinliina kulhon päälle. Pidä
vähän aikaa uunissa lämpöä 50 asteessa ja ota uuni pois päältä. Anna taikinan nousta 30 min.

Tee sitten pellille leivinpaperin päälle kahdella ruokalusikalla kokkareita n. 12 - 14 kpl.
Ripottele pinnalle hiukan vehnäjauhoja ja muotoile kokkareet kahdella lusikalla, älä painele
liikaa niitä, että kohoavat hyvin. Mitä löysempi taikina sitä enemmän leviävät ja ovat ohuempia, mitä
enemmän on jauhoja taikinassa tulee sämpylän mallisia. Mutta tee näistä ainakin 2 cm korkeita ja
laita uuniin keskitasolle paistumaan 200 asteeseen nousevat vielä samalla. Paista n. 20 - 25 min tai niin kauan kunnes pohja on paistuneen ruskea ja leipänen on kevyt ja kumisee, kun kokeilet sitä.

Säilyvät hyvin pakasteessa, josta niitä voi ottaa ja lämmittää n. 15 s mikrossa. Säilyvät myös jääkaapissa jonkun aikaa ja kannattaa lämmittää mikrossa 10 s, niin maistuvat vielä tuoreilta, elleivät tule kaikki heti syödyksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Ninna Lindström

Croissant-ritarissa yhdistyvät kahden brunssiklassikon elementit. Kuivahtanut croissantti muuttuu ihanan meheväksi juustoiseen munamaitoon kastettuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suolaiset croissant-ritarit

Ainekset

3
valmista croissantia
3
kananmunaa
6
dl
maitoa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus raastettua muskottipähkinää
20
g
parmesaania
200
g
varsiparsakaaleja (broccolini)
100
g
babypinaattia
1
rkl
oliiviöljyä
UPPOMUNAT
6
kananmunaa
1
rkl
etikkaa
HOLLANDAISEKASTIKE
150
g
voita sulatettuna
1
sitruunan mehu
2
keltuaista
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Teen ensin uppomunat ja kastike. Kuumenna vettä isossa laakeassa kattilassa poreilevaksi. Lisää veteen etikka ja tee kauhalla veteen pyörre. Riko munat yksi kerrallaan veden joukkoon ja anna kypsyä noin 3 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt, mutta keltuainen on vielä raaka. Nosta uppomunat reikäkauhalla varovasti pois vedestä ja laita lautaselle.

  2. Sulata voi hollandaisea varten. Purista sitruunan mehu. Tee vesihaude. Ota kattila, jonne laitat vettä kiehumaan pohjalle ja aseta päälle metallikulho. Laita keltuaiset ja sitruunamehu kulhoon. Vatkaa, kunnes seos on kuohkeaa. Ota kulho pois ja vatkaa sula voi joukkoon ohuena nauhana niin, että kastike sakeutuu. Mausta kastike suolalla.

  3. Halkaise croissantit. Sekoita munat ja maito yhteen. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Raasta joukkoon parmesaani.

  4. Upota croissantinpuolikkaat varovasti munamaitoon. Sulata voi paistinpannulla ja paista croissantit siinä kullanruskeiksi. Siirrä croissantit pois pannulta.

  5. Paista varsiparsakaalit ja pinaatit oliiviöljyssä pannulla. Mausta suolalla.

  6. Laita varsiparsakaalit ja pinaatit croissantien päälle. Nosta uppomuna päälle ja viimeistele annokset hollandaisekastikkeella.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Pakasta kahvi jääpalamuotteihin, niin se säilyy paremmin. Kahvipaloja voi käyttää jääkahviin tai surauttaa vaikka pikaiseksi smoothieksi banaanin ja jogurtin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Jääkahvi

Ainekset

1
dl
kylmää kahvia
1–2
dl
maitoa
1–3
tl
makusiirappia, esimerkiksi karamellisiirappia
kahvinmakuisia jääpaloja

Työvaiheet

  1. Laita kahvinmakuiset jääpalat lasiin.
  2. Lisää kylmä kahvi ja maito.
  3. Mausta juoma halutessasi makusiirapilla. Sekoita ja maista, lisää siirappia tarvittaessa.

Kommentit (0)