Kodin Kuvalehti on lisännyt 502 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
Ohje: Kiia Renko Kuva: Sami Repo

Viili on helppo tehdä itse, mutta ihan pikaruokaa se ei ole.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
5 min + 36 t
Vaikeustaso
Helppo

Viili

Ainekset

1
prk
viiliä (200 g)
8
dl
kevytmaitoa

Työvaiheet

  1. Jaa purkillinen viiliä neljään laakeaan annoskulhoon.
  2. Kaada jokaiseen kuljoon kaksi desilitraa maitoa. Sekoita kevyesti.
  3. Peitä viilikulhot liinalla ja anna viilin tekeytyä huoneenlämmössä noin puolitoista vuorokautta, kunnes viili on sakeaa.
  4. Nosta valmiit viilit jääkaappiin. Nauti tuoreiden marjojen kanssa.

Kommentit (2)

Irene Mäentie
Seuraa 
Liittynyt30.3.2015

Muuten kiva, mutta koko litra kannattaa käyttää! Itse käytän sellaista kevyt- tai täysmaitoa, jossa kerma nousee pintaan... Lämmitän osan maidosta, joten viili tekeytyy nopeasti. Yksi annos kannattaa tehdä mukiin, jotta seuraava viilinsiemen on merkitty.

Pitääpä tehdä pitkästä aikaa!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Kiitos hyvistä vinkeistä, Irene :)

Ketju on lukittu.
Annoksia
15 sämpylää
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sämpylät (juureen)

Ainekset

500
G
Kylmää vettä
25
g
Merisuola
10
G
Hiiva
200
G
Vehnähapantaikinaa (juuri)
550
G
Vehnäjauhoja
200
G
Grahamjauhoja
Vehnähapantaikina (juuri)
1. Päivä
100
G
Vettä
100
G
Vehnäjauhoja
1/2
Kpl
Omena (raastettuna)
3. Päivä
100
G
Vettä
100
G
Vehnäjauhoja

Työvaiheet

Mittaa vesi muovikulhoon. Lisää suola. Sekoita puukauhalla. Lisää hiiva ja sekoita. Pane loput aineet kulhoon ja sekoita, kunnes seos näyttää taikinalta
, mutta älä enempää. Peitä taikina muovikelmulla ja laita kylmään. Anna nousta 12-15 tuntia.

Aseta uunin lämpötilaksi 250 astetta. Kaada taikina varovasti jauhotetulle työtasolle. Ripottele jauhoja taikinan pintaan. Jaa taikina 15 osaan, pane palat pellille ja pelti uuniin. Laske lämpötila 230 asteeseen ja paista noin 12-15 min. Anna häähtyä ritilän päällä.

Vehnähapantaikina (juuri)

1. Päivä:
Sekoita kaikki ainekset astiaan, jonka saa tiiviisti kiinni. Anna tekeytyä vuorokauden ajan.

2. Päivä:
Avaa purkki ja sekoita kerran. Sulje kansi ja anna tekeytyä vuorokauden ajan.

3. Päivä:
Taikinan pitäisi nyt kuplia hieman ja alkaa nousta. Sekoita vesi ja vehväjauhot taikinaan. Sulje kansi ja anna nousta vuorokauden ajan.

4. Päivä:
Nyt taikinan pitäisi kuplia kunnolla sekä tuoksua tuoreelta ja maistua happamalta. Jos taikina ei kupli, toista kohta 3: sekoita taikinaan vettä ja jauhoja ja anna seistä vielä vuorokauden ajan. Lopputuloksena tulisi olla leivonta kelpoista taikinaa.

Säilytä valmis taikina kylmässä. Ruoki taikinaa kerran viikossa lisäämällä sen joukkoon ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja ruokalusikallinen vettä. Näin se pysyy elävänä.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Spelttisämpylät

Ainekset

3
Dl
Vettä
4
Dl
Spelttijauhoja
4
Dl
Vehnäjauhoja
1/2-1
Tl
Suola
50
G
Öljyä
1
Pss
Kuivahiivaa
Pinnalle koristeeksi:
Esim. Siemeniä, leseitä tai jauhoja

Työvaiheet

Mittaa kaikki aineet yleiskoneen
kulhoon.

Vaivaa 5-10 min. (Kunnes sitko on hyvä)

Leivo sämpylöitä.

Voitele sämpylöiden pinta vedellä, kasta pinta esim. siemenissä, leseissä tai jauhoissa.

Nostele pellille.

Peitä sämpylät leivinliinalla.

Anna kohota 1/2-1 h.

Paista 200 astessa, n. 10-12 min.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 224 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Tara Junker

Onko banaanileipä leipä vai kakku? Joka tapauksessa se on ihana aamu- tai välipala. Ja helppo valmistaa myös gluteenittomana!

Gluteenittomuustrendi on tuonut paljon uusia jauhoja markkinoille. Kauppoihin on ilmestynyt esimerkiksi kookos-, manteli- ja kikhernejauhoja. Keliaakikoille tämä on hyvä uutinen, ja meille muille hauskaa vaihtelua leivontaan. Itse valmistan banaanileivän sunnuntaisin, jotta minulla olisi kätevä...

Annoksia
noin 12 palaa
Valmistusaika
75 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton banaanileipä

Ainekset

5
(kypsää) banaania
2
dl
kauramaitoa
0,5 +
dl
+ 1 rkl mantelivoita
4
dl
kaurajauhoa
0,5
dl
kookosjauhoa
1
dl
kookossokeria
2
tl
leivinjauhetta
0,5
dl
rypsiöljyä
1
maustemitta
vaniljajauhetta
3/4
dl
manteleita
150
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Sulata kolmasosa suklaasta eli 50 gramaa suklaata vesihauteessa. Kuori kaksi banaania ja laita ne leivinpaperille. Sivele sulatettu suklaa banaanien päälle ja anna kovettua hetki jääkaapissa. Murskaa sillä aikaa kolme banaania haarukalla, ja lisää niiden joukkoon maito, sokeri, öljy ja puoli desiä mantelivoita. Sekoita.
  2. Yhdistä kuivat aineet ja lisää varovasti banaaniseokseen. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Kaada puolet taikinasta leivinpaperilla päällystettyyn leipävuokaan. Painele jääkaappikylmät suklaabanaanit varovasti taikinaan ja lisää loput päälle taikinasta.
  3. Hienonna mantelit ja loput suklaasta rouheeksi. Ripottele ruokalusikallinen mantelirouhetta sekä hienonnettu suklaa kakun päälle. Paista 180 asteessa 40-50 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa ennen tarjoilua.

Kommentit (3)

kauravesi

Pieni huomautus reseptinlaatijoille.

Kauramaitoa ei ole olemassakaan, vain kaurajuomaa.

Maito nimitystä saa käyttää vain maidosta joka on peräisin lehmästä tai vaikka vuohesta.

Kasveista tehdyt juomat ovat juomia ei maitoa, eihän soijajuomakaan ole soijamaitoa kuten monesti kuulee sanottavan.

Toinen asia on mantelivoi, jota ei ole olemassakaan, parempi käyttää mantelilevite-sanaa, silla mantelivoi ei sisällä lainkaan voita, eikä voi siis olla mitenkään voita.

Vierailija

Missä vaiheeessa tuo ohjeen rypsiöljy laitetaan?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Hei, rypsiöljy lisätty valmistusohjeeseen, kiitos huomiosta :)

Yst. Venla / Soppa365

Me Naiset on lisännyt 789 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Leipäsiivun päälle muussataan avokadoa, johon sekoitetaan pehmeää vuohenjuustoa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Avokadotoast

Ainekset

4
viipaletta
maalaisleipää
1
rkl
öljyä
2
avokadoa
100
g
pehmeää vuohenjuustoa
1
limen mehu
½
ruukkua
minttua
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Paahda leipäpalat pannulla öljyssä molemmin puolin.
  2. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi sisus kulhoon. Muussaa haarukalla ja sekoita joukkoon vuohenjuusto, limen mehu ja minttua.
  3. Levitä avokadolevitettä leipäpaloille. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Kommentit (0)