Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 242 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Uunissa tai grillissä lempeiksi paahdetut paprikat kuoritaan ja surautetaan tahnaksi fetajuuston kanssa. Tahna maistuu pitan tai grillatun maalaisleivän kyytipoikana.

Erilaiset tahnat ja dipit kuuluvat olennaisena osana kreikkalaistyyliseen meze-alkupalapöytään. Ne maistuvat paitsi viininlehtikääryleiden ja fetasalaatin seurana, myös ihan sellaisenaan lämpimän pita- tai maalaisleivän kanssa.

Paprikoista surautettava kreikkalainen tahna on nimeltään htipiti. Ideana on paahtaa paprikat uunissa pehmeiksi ja aromikkaiksi, minkä jälkeen ne ovat soseutettavissa tahnaksi fetajuuston, oliiviöljyn ja valkosipulin kanssa.

Tässä ohjeessa paahdettuja paprikoita ei tarvitse edes kuoria, sillä kuoretkin soseutuvat mainiosti tehosekoittimessa. Jos rakenteeseen jää hiven karkeutta, se tekee tahnasta jopa maukkaamman.

Taputtele paahdetut paprikat talouspaperilla kevyesti ennen paloittelua ja surauttamista, niin tahnasta ei tule liian löysää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 naposteluannosta
Valmistusaika
10 min + 30 min paahtuminen ja 15 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Htipiti eli kreikkalainen paprikadippi

Ainekset

4
punaista paprikaa
noin ¾
dl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi
100
g
fetajuustoa
2
tl
punaviinietikkaa
½
tl
suolaa
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
pita- tai maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Paahda paprikoita 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, välillä paprikoita käännellen. Voit myös paahtaa paprikat grillissä. Laita paprikat kulhoon ja peitä muovipussilla. Anna jäähtyä.
  2. Jätä paprikoista irronnut neste käyttämättä ja taputtele paprikat talouspaperilla. Kuori ja paloittele paprikat. Laita ne tehosekoittimeen ja aja karkeahkoksi tahnaksi.
  3. Kuori ja hienonna valkosipuli. Jos et pidä raa’an valkosipulin mausta, paista se pannulla öljytilkassa kypsäksi ennen kuin lisäät sen paprikoiden joukkoon.
  4. Laita valkosipuli paprikoiden joukkoon fetan, etikan, suolan ja pippurin kanssa. Lisää öljy ohuena nauhana sekoittaen ja aja tehosekoittimella tahnaksi.
  5. Anna maustua viileässä 15 minuuttia. Viimeistele halutessasi oliiviöljylorauksella ja paahdetuilla pinjansiemenillä. Tarjoa dippinä leivän kanssa.

Kommentit (5)

Vierailija

Hei! Tässä pitäisi varmaan olla pidempi valmistusaika kuin 20 min, kun paprikoiden paahtoaikakin on jo pelkästään 30 min?

Vierailija

Voi varmaan käyttää valmiiksi paahdettuja paprikoita?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos huomioista, korjaan valmistusajan! Ja ohjetta voi hyvin soveltaa myös valmiiksi paahdetuille säilötyille paprikoille. Lopputuloksesta ei tule aivan samanlainen, mutta varmasti hyvä kuitenkin. 

Vierailija

Tästä tuli todella löysää, onko paprikoiden ja fetan suhde todella tarkoitus olla tämä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Harmillista, kyllä tämä on se suhde! Tarkoituksena on että feta maustaa dipin, mutta pääosassa ovat paprikat. Toki paprikoiden mehevyydestä ja koosta riippuu paljon, milainen lopputuloksesta tulee. Lisään ohjeeseen tiedon, että paahtuneet paprikat kannattaa ainakin valuttaa hyvin ennen paloittelua ja surauttamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Rosmariinilla ja sitruunalla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Sekoita marinadi kulhossa, lisää maustamattomat broilerinleikkeet ja anna maustua viileässä ainakin muutama tunti ennen grillausta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-sitruunamarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna rosmariininlehdet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Rosmariini-sitruunamarinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Se riittää 600–800 g:lle broilerinrintafileitä tai -paistileikkeitä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
On vaikea keksiä ruokaa, joka olisi muuntuvaisempi kuin pyttipannu. Kun jääkaapista löytyy eilisiä perunoita, on jo pitkällä. Vegaaninen nduja antaa pyttikseen hyvän makutujauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen nduja-pyttipannu

Ainekset

1
l
keitettyjä varhaisperunoita
noin ½
l (200 g)
herneenpalkoja
2
kesäsipulia varsineen
180
g
revittyä tofua tai tofupaloja
¼
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
2
rkl
rypsiöljyä
VEGAANINEN NDUJA
12
aurinkokuivattua tomaattia
2–3
rkl
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
3
valkosipulinkynttä
1–2
Chiliä
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
(vaaleaa) siirappia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin vegaaninen nduja. Laita aurinkokuivatut tomaatit ja öljy sauvasekoittimen myllyyn. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Paloittele myös chili ja poista siemenet halutessasi. Lisää valkosipulit, chilit, savupaprikajauhe, etikka ja siirappi joukkoon. Soseuta sileäksi. Lisää tomaattien öljyä tarvittaessa.
  2. Paloittele keitetyt perunat ja riivi herneet. Suikaloi sipulit ja hienonna varret.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja paista siinä ensin tofut. Siirrä syrjään ja lisää perunat. Paista välillä käännellen, kunnes perunat ovat saaneet väriä.
  4. Lisää suikaloidut sipulit, herneet ja haluamasi määrä ndujaa. Laita tofut takaisin pannulle ja paista noin minuutti.
  5. Ripottele pinnalle sipulinvarret ja mausta mustapippurilla. Koristele halutessasi rucolalla.