Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 242 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Uunissa tai grillissä lempeiksi paahdetut paprikat kuoritaan ja surautetaan tahnaksi fetajuuston kanssa. Tahna maistuu pitan tai grillatun maalaisleivän kyytipoikana.

Erilaiset tahnat ja dipit kuuluvat olennaisena osana kreikkalaistyyliseen meze-alkupalapöytään. Ne maistuvat paitsi viininlehtikääryleiden ja fetasalaatin seurana, myös ihan sellaisenaan lämpimän pita- tai maalaisleivän kanssa.

Paprikoista surautettava kreikkalainen tahna on nimeltään htipiti. Ideana on paahtaa paprikat uunissa pehmeiksi ja aromikkaiksi, minkä jälkeen ne ovat soseutettavissa tahnaksi fetajuuston, oliiviöljyn ja valkosipulin kanssa.

Tässä ohjeessa paahdettuja paprikoita ei tarvitse edes kuoria, sillä kuoretkin soseutuvat mainiosti tehosekoittimessa. Jos rakenteeseen jää hiven karkeutta, se tekee tahnasta jopa maukkaamman.

Taputtele paahdetut paprikat talouspaperilla kevyesti ennen paloittelua ja surauttamista, niin tahnasta ei tule liian löysää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 naposteluannosta
Valmistusaika
10 min + 30 min paahtuminen ja 15 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Htipiti eli kreikkalainen paprikadippi

Ainekset

4
punaista paprikaa
noin ¾
dl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi
100
g
fetajuustoa
2
tl
punaviinietikkaa
½
tl
suolaa
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
pita- tai maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Paahda paprikoita 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, välillä paprikoita käännellen. Voit myös paahtaa paprikat grillissä. Laita paprikat kulhoon ja peitä muovipussilla. Anna jäähtyä.
  2. Jätä paprikoista irronnut neste käyttämättä ja taputtele paprikat talouspaperilla. Kuori ja paloittele paprikat. Laita ne tehosekoittimeen ja aja karkeahkoksi tahnaksi.
  3. Kuori ja hienonna valkosipuli. Jos et pidä raa’an valkosipulin mausta, paista se pannulla öljytilkassa kypsäksi ennen kuin lisäät sen paprikoiden joukkoon.
  4. Laita valkosipuli paprikoiden joukkoon fetan, etikan, suolan ja pippurin kanssa. Lisää öljy ohuena nauhana sekoittaen ja aja tehosekoittimella tahnaksi.
  5. Anna maustua viileässä 15 minuuttia. Viimeistele halutessasi oliiviöljylorauksella ja paahdetuilla pinjansiemenillä. Tarjoa dippinä leivän kanssa.

Kommentit (5)

Vierailija

Hei! Tässä pitäisi varmaan olla pidempi valmistusaika kuin 20 min, kun paprikoiden paahtoaikakin on jo pelkästään 30 min?

Vierailija

Voi varmaan käyttää valmiiksi paahdettuja paprikoita?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos huomioista, korjaan valmistusajan! Ja ohjetta voi hyvin soveltaa myös valmiiksi paahdetuille säilötyille paprikoille. Lopputuloksesta ei tule aivan samanlainen, mutta varmasti hyvä kuitenkin. 

Vierailija

Tästä tuli todella löysää, onko paprikoiden ja fetan suhde todella tarkoitus olla tämä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Harmillista, kyllä tämä on se suhde! Tarkoituksena on että feta maustaa dipin, mutta pääosassa ovat paprikat. Toki paprikoiden mehevyydestä ja koosta riippuu paljon, milainen lopputuloksesta tulee. Lisään ohjeeseen tiedon, että paahtuneet paprikat kannattaa ainakin valuttaa hyvin ennen paloittelua ja surauttamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Ranskalainen klassikko pommes Anna eli annanperunat sopii niin liha- kuin kalaruokien seuraan. Herkullisuus perustuu aivan ohuiksi leikattuihin perunaviipaleisiin, jotka kypsyvät uunissa voilla silattuna kakkumaiseen muotoon. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Annanperunat

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita (esim. bellarosa)
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
timjaminlehtiä
4
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
n. 80
g
voita
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
PÄÄLLE
2
rkl
sitruunamehua
timjaminlehtiä

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti tai kuori ne. Leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla. Huuhtele viipaleet kylmällä vedellä ja taputtele ne kuiviksi keittiöpyyhkeellä.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja irrota timjaminlehdet. Raasta tarvittava määrä sitruunoiden keltaista kuoriosaa.

  3. Kirkasta voi. Sulata voi kattilassa, anna seistä hetki ja kaada sitten pieneen kannuun. Pohjalle kertynyt valkoinen hera saa jäädä kattilaan.

  4. Laita valurautapannu (Ø n. 24 cm) levylle ja kaada pannuun kirkastettua voita niin, että pohja peittyy. Levitä perunat lomittain spiraalin muotoon kellon mukaisesti ja keskeltä aloittaen. Valuta voita perunoiden päälle. Ripottele päälle hieman suolaa, mustapippuria, valkosipulia, timjaminlehtiä ja sitruunan kuoriraastetta. Aloita seuraava kierros ulkoreunasta toiseen suuntaan. Lisää voita ja mausta samoin. Jatka näin, kunnes kaikki perunat on käytetty. Paina perunoita tiiviisti pannuun.

  5. Paina perunoiden päälle pyöreäksi leikattu, pannua hieman isompi leivinpaperi sekä pannua pienempi kansi ja jokin paino. Paista perunakakkua liedellä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kakku on poh­jasta rapea.

  6. Nosta kannella peitetty pannu 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.

  7. Ota pannu pois uunista. Laita perunoiden päälle leivinpaperi. Paina perunakakkua kannen avulla tasaiseksi ja tiiviiksi. Poista paperi ja kansi. Jatka paistamista noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

  8. Ota pannu uunista. Nosta pannun päälle lautanen ja käännä perunakakku lautasen avulla ylösalaisin. Purista päälle sitruunamehua. Viimeistele timjamilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä
Virtaa ja väriä! Lohko pannulle keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja. Sienten ja tomaattien hyvät maut kannattaa pyyhkäistä parempiin suihin paahtoleivällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Herkkusienipannu

Ainekset

1
rs (200 g)
tummia herkkusieniä
2
salottisipulia
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
100
g
fetaa
2
rkl
öljyä
rkl
tummaa balsamicokastiketta
1
ps (65 g)
tuoretta pinaattia
½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Puhdista ja lohko herkkusienet. Kuori ja viipaloi sipuli. Halkaise osa tomaateista. Kuutioi feta.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista kuumalla pannulla sipulia ja sieniä noin 5 minuuttia. Lisää tomaatit, feta ja balsamicokastike. Jatka kypsennystä 10 minuuttia.
  3. Lisää pinaatti muutamaksi minuutiksi hautumaan. Mausta pippurilla ja maun mukaan suolalla.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Suppiksista ja lehtikaalista saa pannulla paistamalla täydellisen salaatin, joka sopii lisukkeeksi niin lihalle, kalalle kuin syksyisille kasvisruoillekin. Valmista tulee vartissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin suppilovahvero-lehtikaalisalaatti

Ainekset

4
dl
suppilovahveroita
5
dl
lehtikaalia pieneksi revittynä
1
salottisipuli
1
dl
hassel- tai pekaanipähkinöitä
1
rkl
voita
KASTIKE
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa sienet tarvittaessa suupaloiksi. Poista lehtikaalista lehtiruodit ja revi lehdet suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Paahda pähkinät kuumalla, kuivalla pannulla. Siirrä leikkuulaudalle. Rouhi ne.

  3. Paista sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä. Lisää sipuli ja voi. Paista sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää lehtikaali ja paista sekoitellen, kunnes kaali hieman pehmenee.

  4. Yhdistä kastikkeen ainekset ja lisää pannulle. Sekoita hyvin. Viimeistele pähkinöillä.