Kun tulee megahyvä tattivuosi, kuten 2010 ja 2014 olivat, ollaan ongelmissa mihin laittaa vanhat purkitetut kuivatut tatit. Tähän ohjeeseen uppoaa paljon, varsinkin jos järjestät isot juhlat! Noutopöydässä voi tarjoilla paljon pieniä tattipiirakkapaloja. Ohje on simppeli, mutta piirakan kuuluu maistua tatilta, ei miltään muulta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8-10
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Tattipiirakka kuivatuista sienistä

Ainekset

1
pkt
Pirkka ruisperunapiirakkataikina (pakastealtaasta)
3-4
Isoa kourallista kuivattuja tatteja
1
pieni sipuli
1
pieni valkosipulin kynsi
200
g
crème fraichea
Nippu timjamin lehtiä
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
2
dl
Mietoa juustoraastetta pinnalle
Kourallinen kirsikkatomaatteja
0.5
dl
Vettä sienten liottamiseen

Työvaiheet

Kuumenna vettä lähes kiehuvaksi n.  0,5 dl ja laita kuivatut tatit likoamaan veteen n. 20 minuutiksi.

Voitele matala irtopohjainen piirakkkavuoka ja painele sulanut taikina vuokaan. Paista taikinaa 200 asteessa 10 min.

Puserra yliimääräiset vedet pois tateista ja pilko ne pienemmiksi.

Kuullota sipulit ja paista liotetut tatit pannulla, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. 

Sekoita mukaan creme fraiche, suola ja timjami. 

Kaada tattiseos uunissa käyneen piirakkapohjan päälle ja levitä pinnalle kirsikkatomaatin puolikkaita ja mietoa juustoraastetta. Paista 175 asteessa n. 35 minuuttia. (Kunnes pinta ruskea)

Kommentit (1)

Tintti Alanko
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Piirakkavuoan koko on ihan normi, kaikilla löytyy n. 25 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä vuoka, vaikka kuvassa onkin suorakaiteen muotoinen vuoka. Paras silti on metallinen vuoka joka irtoaa pohjasta. Tällä vuoalla tulee erittäin rapsakka piirakka , mikä soveltuu kuivattuihin tatteihin. Erikoisvuokia myy mm. kokkailuun erikoistuneet liikkeet, kuten Kokkipuoti.

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Mausteinen kylmämarinoitu tofu sopii sellaisenaan osaksi aasialaista illallista, joka koostetaan pienistä annoksista. Se sopii erinomaisesti myös riisin kanssa tarjottavaksi erilaisiin kulhoruokiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pikkuannosta
Valmistusaika
20 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poketofu

Ainekset

500
g
maustamatonta tofua
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
limettimehua
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
vaahterasiirappia
2
rkl
miriniä
2
tl
gochujangia tai srirachaa
2
tl
seesamiöljyä
LISÄKSI
seesaminsiemeniä, chiliä ja korianteria

Työvaiheet

  1. Kääräise tofu keittiöpyyhkeeseen lautaselle ja laita päälle kevyt paino. Valuta 30 min.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Purista limettimehu. Sekoita valkosipulit, soija, siirappi, mirin, limettimehu, gochujang ja seesamiöljy kulhossa tai lasipurkissa.

  3. Revi tofu ronskeiksi paloiksi ja laita marinadiin. Anna maustua peitettynä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  4. Viimeistele seesaminsiemenillä, viipaloidulla chilillä ja korianterilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Perinteinen mätidippi nousee aivan uudelle tasolle, kun ranskankerman joukkoon sekoitetaan uunissa paahdettua kermaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahtokerma-mätidippi

Ainekset

2
dl
kuohukermaa
1
salottisipuli
1–2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
100
g
siian- tai muikunmätiä
1
prk (200 g)
ranskankermaa
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Kaada kerma uuninkestävään pieneen vuokaan (20 cm x 20 cm). Paahda kermaa 225-asteisessa uunissa keskitasolla 15–20 minuuttia, kunnes se on saanut ruskean pinnan. Jäähdytä huoneenlämmössä.

  2. Kaavi kerma vuoasta kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi.

  3. Kuori ja hienonna sipuli. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja purista 1 rkl mehua.

  4. Sekoita dipin ainekset kulhossa, jätä mätiä koristeluun. Tarjoa sipsien kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Mätidippi onnistuu myös vegaanisesti, kun käyttää merilevävalmistetta ja kasvipohjaista fraichea. Mausteita ja yrttejä voi käyttää hieman normaalia reilummin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen mätidippi

Ainekset

2
kevätsipulia
¼
ruukku tilliä
1
limetti
1
prk (200 g)
kaurafraichea
1
tl
roseepippuria
¾
tl
suolaa
1
prk (170 g)
merilevävalmistetta (esim. Caviart)
LISÄKSI
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Hienonna kevätsipuli ja tilli. Pese limetti, raasta sen vihreä kuoriosa hienoksi ja purista mehu.

  2. Laita kaurafraiche kulhoon. Lisää kevätsipuli, tilli, limetin kuori ja mehu sekä roseepippuri ja suola.

  3. Kääntele joukkoon puolet merilevävalmisteesta. Lisää loput dipin pinnalle. Tarjoa perunalastujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Hittidipin peruskaava. Mätiä, smetanaa, punasipulia, sitruunaa ja ruohosipulia. Tarjoile illanistujaisissa sipsien kanssa. Sopii tietysti myös blinien täytteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mätidippi

Ainekset

1
prk (100 g)
kirjolohenmätiä
1
pieni punasipuli
¼
ruukku ruohosipulia
1–2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
prk (200 g)
smetanaa
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Sulata mäti tarvittaessa.

  2. Hienonna punasipuli ja ruohosipuli. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja purista tarvittava määrä mehua.

  3. Laita smetana kulhoon. Lisää sipulit, sitruunankuori ja -mehu sekä mausteet. Sekoita hyvin.

  4. Kääntele joukkoon puolet mädistä. Lisää loppu mäti dipin pinnalle ja rouhi päälle mustapippuria. Tarjoa perunalastujen kanssa.

Kommentit (0)